Arachnofobie / spinnenfobie

Spinnenfobie is een veel voorkomende fobie waar veel mensen last van hebben. Als men echter op een moment komt dat men zo overweldigd wordt door angst spreken we van een spinnenfobie. Men durft de spin niet aan te kijken of buitenzetten. Men gaat hyperventileren, zweten of flauwvallen als men een spin ziet.

Wat is een spinnenfobie?

Spinnenfobie is een ernstige angst die mensen ervaren voor spinachtigen. Het is mogelijk dat men plaatsen gaat mijden waar spinnen komen. Een kruipkelder, een zolder of gebieden waar veel spinnen leven. Indien men geconfronteerd wordt met spinnen kan men ernstige symptomen krijgen.

Veel mensen hebben angst voor spinnen, maar men durft de spin nog buiten zetten. Ook durven ze er naar kijken en krijgt men geen of weinig angst als men foto’s ziet. Maar als men een spinnenfobie heeft durft men een spin niet aanraken of buiten zetten. Alleen al een spin zien van ver kan enorme angst geven. Uit onderzoek blijkt dat de angst nog erger wordt als de spin begint te lopen.
In ergere gevallen is het mogelijk dat als een spin ziet in de woonkamer, men niet meer in die kamer durft te komen.

Het positieve aan deze fobie is dat men vaak zelf beseft dat er geen angst nodig is. Hierdoor kan het effect van gedragstherapie positief en sneller evolueren.

Symptomen

 • hyperventileren
 • hartkloppingen
 • bloeddrukverlaging (duizeligheid)
 • beven
 • zweten
 • Spierspanning
 • Wegrennen bij het zien van een spin

Hoe te behandelen?

Gedragstherapie is hier aan te raden, medicamenten niet.
Directe confrontatie: men confronteert de persoon onmiddellijk met een spin. Dit kan zijn doo rmiddel van een spin in een potje of de therapeut heeft een spin vast.

Langzaam laten wennen: men zorgt ervoor dat de persoon op een veilige en rustige manier went aan spinnen dit kan zijn door middel van een stappenplan.
Bijvoorbeeld:
 • Eerst geeft men uitleg over spinnen
De persoon:
 • kijkt naar foto’s van spinnen
 • kijkt naar een kleine spin in een glazen potje
 • raakt de spin aan met een object (bv een balpen)
 • neemt de glazen pot vast
Als men het aan kan laat men op het einde de persoon de spin aanraken. Dit gebeurd enkel wanneer de persoon hiermee instemt.

Lees verder

© 2009 - 2020 Artemis, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Fobie: grote angstFobie: grote angstSoms ontstaat een fobie zonder dat er een duidelijke verklaring voor is. In principe kan iedere situatie of handeling zi…
Zeldzame angsten en fobieënZeldzame angsten en fobieënEr zijn vele bekende angsten zoals spinnenfobie, smetvrees, pleinvrees of hoogtevrees. Daarnaast bestaan er ook een hele…
De tien meest voorkomende fobieën in NederlandDe tien meest voorkomende fobieën in NederlandIedereen is wel ergens bang voor. Dat is nog niet hetzelfde als een fobie. Maar bepaalde fobieën komen behoorlijk vaak v…
De meest voorkomende angstenIedereen is wel eens bang. Het klinkt raar maar het is gezond en het hoort bij het dagelijkse leven. Zonder angst kunnen…

Pijnstillers bij menstruatiepijnPijnstillers bij menstruatiepijnVerbijsterend genoeg lijden de meeste mensen met menstruatieklachten onnodige pijn, slikken ze te veel en te zware pijns…
Druiper of chlamydia, behandelingDruiper of chlamydia, behandelingChlamydia is een soa. Het is de soa die in Nederland het meeste voorkomt. Vooral jongeren lopen regelmatig Chlamydia op.…

Reageer op het artikel "Arachnofobie / spinnenfobie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Artemis
Laatste update: 02-03-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!