Belonefobie / naaldenfobie

Naaldenfobie kan ernstig zijn en je leven in gevaar brengen indien je een ernstige vorm hebt. Daarom is het belangrijk dat deze fobie tijdig wordt behandeld. Zeker als uw kind ernstige symptomen vertoont zoals flauwvallen of hyperventileren als ze naar de dokter gaat.

Wat is een naaldenfobie?

Naaldenfobie betekent dat men angst voelt als men naalden hoort, of zelfs als men er over spreekt. Maar ook voor scherpe objecten zoals pinnen en spijkers. Deze fobie is problematisch aangezien bepaalde vaccins belangrijk zijn om te krijgen. Iemand die hier enorme angst bij voelt zal minder snel naar een huisarts gaan.

Veel mensen hebben angst voor naalden, maar vanaf het moment dat je vaccins uit de weg gaat spreekt men van een fobie. Ook als men angst krijgt als men over naalden of scherpe voorwerpen hoort praten.

10% van de bevolking heeft last van een naaldenfobie. Hieronder zijn voornamelijk kinderen. De meeste groeien hier overheen naarmate de jaren passeren. Indien het kind een ernstige vorm vertoont van naaldenfobie is het belangrijk dat dit behandeld wordt. Bij volwassenen is dit ook uiterst belangrijk aangezien er door naaldenfobie duizenden personen sterven omdat ze nodige vaccins niet hebben gekregen.

Lichte vorm: men voelt een milde vorm van angst en oncomfortabel gevoel wanneer ze in contact komen met naalden en/of scherpe objecten. Ze kunnen hun angst overwinnen indien ze een vaccin nodig hebben of iets in elkaar knutselen waarbij men scherpe objecten nodig heeft.

Ernstige vorm: men voelt een ernstige vorm van angst als men naalden of scherpe objecten ziet of van hoort. Men vermijdt alle medische hulp die met naalden te maken heeft.

Symptomen

  • bloeddrukverlaging (duizeligheid)
  • flauwvallen
  • hyperventileren
  • hartkloppingen
  • trillen
  • droge mond
  • stuipaanvallen

Hoe te behandelen?

Gedragstherapie is bij deze fobie aan te raden. Medicatie wordt zelden gegeven omdat deze in weinig gevallen helpen.

Lees verder

© 2009 - 2020 Artemis, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Bloed-injectie-ziektefobie, een medische angstBloed-injectie-ziektefobie, een medische angstEen bloed-injectie-ziektefobie is een veel voorkomende stoornis die ongeveer drie tot vier procent van de bevolking tref…
Fobie: grote angstFobie: grote angstSoms ontstaat een fobie zonder dat er een duidelijke verklaring voor is. In principe kan iedere situatie of handeling zi…
Angststoornis, de fobieAngststoornis, de fobieEen van de bekendste angststoornissen is wel de fobie. Er zijn honderden verschillende fobieën, sommige zijn zo moeilijk…

Pijnstillers bij menstruatiepijnPijnstillers bij menstruatiepijnVerbijsterend genoeg lijden de meeste mensen met menstruatieklachten onnodige pijn, slikken ze te veel en te zware pijns…
Druiper of chlamydia, behandelingDruiper of chlamydia, behandelingChlamydia is een soa. Het is de soa die in Nederland het meeste voorkomt. Vooral jongeren lopen regelmatig Chlamydia op.…

Reageer op het artikel "Belonefobie / naaldenfobie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Artemis
Laatste update: 02-03-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!