Help, ik stotter

Wat een nachtmerrie, in een hele korte tijd ben je van een normaal pratend persoon verandert in een het stotterend en hakkelend onzeker individu. Je gaat uit zelfbescherming steeds minder praten uit angst dat je ‘door de mand valt’. En als je dan iets moet zeggen ben je al zo gespannen dat je zeker gaat stotteren. Je zit nu in een visuele cirkel, hoe kom je hier uit? Allereerst is vaak niet duidelijk waar het stotteren vandaan komt. Het schijnt in de genen te zitten en spanning is ook een boosdoener.

Stotteren, het sluipt er vaak in een korte tijd in en met een beetje pech zit je er jaren aan vast, hopend dat je op een dag wakker wordt en je niet meer stottert en een zin normaal uit je mond komt.

Vreemd genoeg stotteren stotteraars niet als ze zingen. Zingen is een andere toonhoogte en een ander ritme dan praten.
Vaak stotter je ook niet als je tegen een dier praat. Dieren kunnen niet negatief reageren en dus ben je meer ontspannen.

Stotteren gaat vaak in fasen, dan gaat het goed met praten (hoera) en dan (boem) stotter je weer als vanouds of nog erger als voorheen. Hoe kan dit nu?
Het antwoord is SPANNING, SPANNING, SPANNING.

Je hebt 3 soorten van stotteren:

Stuiterbal:

Je herhaalt de beginletter(s) maar je ‘huppelt’ je zin verder door: voorbeeld: de-de-de bal is-is heel-heel-heel groot. Op zich hoeft dit nog niet zo heel vervelend te zijn, zolang je maar door kunt praten.

Slang:

Je blijft hangen op de eerste letter: voorbeeld: de ssssslang is ggggroot. Dit is al wat lastiger, je blijft dapper doorgaan met je moeilijke woord in de hoop dat je snel met je zin klaar bent.

Slot:

Je blijft hangen in een woord, er valt een stilte en je moet de zin opnieuw beginnen en hopelijk blijf je de volgende keer niet weer op dat ene woord hangen (wat meestal wel gebeurt natuurlijk) Een slot is de zwaarste vorm van stotteren omdat er een stilte valt en het lukt je niet om verder te praten.

Logopedie:

Tijdens de logopedie wordt er aandacht besteed aan:
  • Keelklanken (voorlezen, praten, expres stotteren)
  • Houding (zit of sta je wel ontspannen)
  • Proberen los te laten van de spanning in de keel. (zo veel mogelijk proberen te ontspannen)
  • Proberen omzetten van een slot in een stuiterbal (dan stotter je nog wel, maar is minder zwaar want je praat in ieder geval door en er vallen geen stiltes.

Haptonomie:

Haptonomie werkt op basis van lichaam en geest. Bewust en heel vaak onbewust heb je niet in de gaten dat er spanning in je lichaam opgebouwd wordt. Bij haptonomie leer je de spanning te herkennen en later leer je met je spanning omgaan, je leert je dus te ontspannen. Als je ontspant stotter je niet meer, zo simpel is het eigenlijk.

Daarnaast zijn er nog enkele andere methodes:

  • De BOMA methode van instituut Pauw
  • De Hausdörfer methode
  • De Del Ferro-methode
  • Mc-Guireprogramma Nederland
  • De Vredebergstichting
© 2010 - 2024 Carolaw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stotteren, symptomen en behandelingStotteren, symptomen en behandelingStotteren valt onder de spraakstoornissen. Een spraakstoornis is soms aangeboren maar kan ook ontstaan door een trauma o…
Waarom stotteren mensen?Een heleboel mensen hebben ervaring met het stotteren. Als je zelf niet stottert dan ken je misschien wel iemand die ook…
Behandelingen van stotterenStotteren kan heel erg vervelend zijn en de communicatie belemmeren. Er bestaan echter behandelingen om van stotteren af…
Spraakstoornissen en logopedieSpraakstoornissen en logopedieEen spraakstoornis is niets anders dan problemen hebben met spreken. Men kan bijvoorbeeld de klanken niet goed vormen of…

Diabetes type 1 en 2: symptomen, oorzaak en behandelingDiabetes type 1 en 2: symptomen, oorzaak en behandelingDiabetes symptomen en klachten zijn divers. De meest voorkomende diabetes symptomen zijn veel moeten plassen of urineren…
Hersentumor of hersengezwel, wat zijn de symptomenHersentumoren zijn één van de meest voorkomende tumoren bij de mens en bij kinderen kan men zelfs stellen dat het het me…
Bronnen en referenties
  • Mijn al veel minder stotterende zoon Martijn
Carolaw (32 artikelen)
Laatste update: 14-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.