Berg of seborroisch eczeem

Berg of seborroisch eczeem Berg, seborroe, seborroisch eczeem of schalp, allemaal benamingen voor een en dezelfde aandoening: een vette gelige laag over de hoofdhuid, die afschilfert. De behandeling is vaak eenvoudig en meestal verdwijnt de berg na enkele weken weer. Soms is de berg hardnekkig en blijft, gaat dan over in een vorm van eczeem. Berg komt zowel bij baby's en in mindere mate bij volwassenen voor. Berg komt zowel bij baby's als bij volwassenen voor. Het is een onschuldige aandoening. Vaak geneest het vanzelf na enkele weken. Toch kan het erg onfris uitzien.

Berg of seborroe

Bij baby's komt vaak berg voor. Dit kenmerkt zich door gelige schilfers op het hoofdje, en vettig aanvoelen. Meestal komt dit op het hoofd voor, soms ook tussen de wenkbrauwen. In de eerste vier levensweken van de baby spreekt men van berg. Daarna word het seborroïsch eczeem genoemd. Maar het komt wel op hetzelfde neer.

Symptomen

Berg komt altijd voor in de eerste drie maanden van de baby, na drie maanden is er sprake van dauwworm. Berg en dauwworm worden vaak met elkaar verward. Berg ziet eruit als gelige schilfers die ook vet aanvoelen. Soms word de huid later aan de randen rood van kleur. Berg is niet besmettelijk en er hoeven dan ook geen voorzorgsmaatregelen genomen worden. Bij volwassenen is een micro-organisme de oorzaak. Berg jeukt niet en veroorzaakt ook geen overlast voor de baby. Wanneer de berg overgaat in atopisch eczeem of constitutioneel eczeem, dan word de huid rood en krijgt de baby ook last van jeuk. Hij krabt zich, met als gevolg dat er bloedingen kunnen ontstaan. Berg komt wat meer voor bij baby's die aanleg hebben voor een allergische reactie, en gaat dan ook vaak vooraf aan atopisch eczeem en constitutioneel eczeem in de droge of natte vorm. Dit word dan ook dauwworm genoemd en verdwijnt niet zomaar. In andere gevallen zal de berg vanzelf verdwijnen.

Behandeling

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de behandeling van berg bij baby's:
  • Wanneer 'savonds het hoofdje wordt ingewreven met olijfolie of babyolie, kan men de volgende ochtend met een ansichtkaart heel makkelijk de schilfers eraf halen. Daarna in bad en het ziet er weer schoon uit.
  • Inwrijven met bijvoorbeeld kamilosan zalf en de berg lost wat op, waardoor men het er makkelijk af kan wrijven.
  • Van het merk Zarqa, die veel producten hebben voor huidaandoening bij volwassene en baby, helpt bij sommigen de baby haarlotion goed, waarmee de berg ook oplost en makkelijk te verwijderen is. Gewone haarlotion zoals van de zwitsal, zitten vaak te veel parfum in, wat weer irritaties kan veroorzaken.
  • De etos verkoopt antiberg-pads, die bij de een wel goed helpen en bij de ander helemaal niet.
  • Een huismiddeltje is het gebruik van olijfolie of zonnebloemolie, maar is vaak wel moeilijker te verwijderen van de huid.

Wat men ook gebruikt tegen de berg, vaak komt het wel weer terug. Het geneest vanzelf na enkele weken. Soms wordt de huid rood en gaat de berg over in eczeem. De huid blijft dan schilferen en ziet er geïrriteerd uit.

Volwassenen

Ook bij volwassen mensen komt berg voor. De oorzaak is een micro-organisme. Bij baby's komt deze niet voor, daarom is de oorzaak bij baby's niet bekend. Een andere oorzaak zou een verhoogd activiteit van de talgklieren zijn. Hierdoor worden oude huidcellen niet afgescheiden maar blijven door de vette talg aan elkaar kleven en zorgen voor de wasachtige laag op de hoofdhuid. Bij volwassenen wordt de berg schalp genoemden. Het is een vervelende aandoening bij volwassenen, omdat het al snel voor vies word aangezien en men de stempel opgedrukt krijgt dat men een een besmettelijke ziekte lijdt of niet hygiënisch is. Men kan net als bij baby's de hoofdhuid insmeren met een olie en daarna met een kartonnetje de schilfers eraf vegen. Er is ook een crème of oplossing met daarin salicylzuur , die de schilfers oplost. Daarna word er vaak een corticosteroïd gebruikt, of een shampoo die gistdodend is. Meestal verdwijnt de schalp daarna. Soms komt hij weer terug, en is er weer een nieuwe behandeling nodig. Wanneer het gaat om een allergische reactie, zal de oorzaak zoveel mogelijk weg genomen dienen te worden of vermeden moeten worden. Corticosteroïd word vaak gegeven in de vorm van een crème, en er zitten hormonen in. Het word dan ook wel hormoonzalf genoemd. Deze hormonen worden normaal door de bijnier geproduceerd. Wees wel voorzichtig met het gebruik van hormoonzalven: het maakt de huid dunner en kwetsbaarder bij teveel gebruik. Schalp kan soms jaren wegblijven om dan weer ineens terug te komen. Wacht niet te lang met behandelen want door de schalp kunnen de haren loslaten en er ontstaat zo een plaatselijke kaalheid. Het haar groeit daarna wel weer terug op de plek waar het verdwenen is, indien de schalp ook verdwenen is. Zo niet, dan blijft de kaalheid bestaan en zullen de nieuwe haren die aangroeien weer met de korsten mee uitvallen. Schalp moet niet worden verward met berg bij baby's: bij een baby is het vaak voldoende om met olie en een kartonnetje de berg te verwijderen, de aandoening zelf verdwijnt na enkele weken. Schalp verdwijnt niet zomaar en zal daarom altijd nabehandeld moeten worden.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem: wat is het precies?Eczeem komt erg veel voor. De meeste mensen gaan even langs de huisarts, waar ze een zalfje voorgeschreven krijgen. Veel…
Berg op het hoofdBerg op het hoofdBerg wordt ook wel seborroïsch eczeem genoemd, maar is in de volksmond toch het meest bekend onder de benaming 'berg'. H…
Seborroïsch eczeem (hoofdroos): symptomen en behandelingSeborroïsch eczeem (hoofdroos): symptomen en behandelingSeborroïsch eczeem symptomen zijn schilfering van de huid en rode en jeukende plekken, vooral op de hoofdhuid, het gezic…
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…

Hoefijzernier: afwijking in de nierHoefijzernier: afwijking in de nierEen hoefijzernier is een minder voorkomende afwijking aan de nier, deze is vergroeid. Hierdoor kunnen makkelijk niersten…
Kanker: alarmsignalen herkennenKanker is één van de meest gevreesde ziektes en het vroeg ontdekken is cruciaal voor een (goede) genezing. Toch blijkt,…
Bronnen en referenties
  • http://www.babybytes.nl/encyclopedie/B/Berg-(huidaandoening)
Reactie

Touraya, 11-09-2012
Ik heb al 2 1/2 maand last van Seborroisch eczeem. Ik heb van de dokter een shampoo en een lotion gehad. Alleen verplaats de eczeem zich nu naar ander plaatsten op mijn hoofdhuid. Ik heb overal rode plekken op mijn hoofdhuid en heb heel veel haaruitval. Het voelt net alsof ik kaal word. Wat kan ik doen? Reactie infoteur, 19-09-2012
Haaruitval is een normaal verschijnsel: korsten die loslaten trekken haren met zich mee. Wanneer de berg zich uit blijft breiden, is het verstandig de arts hier nog eens naar te laten kijken. Werkt de lotion wel voldoende?

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 07-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.