Jeugdpuistjes weg via fotodynamische lichtbehandeling

Met acne (jeugdpuistjes) heb je vaak een lange weg te gaan. Via allerlei zalfjes en smeerseltjes kom je uiteindelijk bij de dermatoloog. Jeugdpuistjes is een kwaal die veel jongeren lichamelijke hinder geeft, maar ook een psychische belasting vormt, aangezien de puisten en pukkels in het gelaat natuurlijk een ieders zelfvertrouwen aantasten. Er gloort echter licht aan de horizon, dankzij de fotodynamische lichttherapie.

Jeugdpuisten of acne

De oorzaak van acne of jeugdpuistjes ligt in een combinatie van een overactieve talgklier en een toename van bacteriën. Jeugdpuistjes is zon beetje het ergste dat je als jongere kunt overkomen. En dan ook nog eens op een plek die je moeilijk voor de buitenwereld kunt verbergen. Probeer dan maar eens als jongen met veel zelfvertrouwen op een meisje af te stappen.

Traditionele behandeling

Tot nu toe was het zo dat patiënten met de beste bedoelingen allerlei middeltjes en zalfjes kregen voorgeschreven. Maar de resultaten van al die pillen en smeerseltjes blijken in de praktijk nogal tegen te vallen. Hoewel op de verpakking van al die producten staat dat ze dermatologisch zijn getest worden de resultaten nooit gepubliceerd. Want ook als de test negatief uitvalt lieg je als fabrikant immers niet als je beweert dat het product is getest.

Unieke lichtbehandeling

Gelukkig lijkt er (letterlijk en figuurlijk) licht aan de horizon te verschijnen wat betreft de behandeling van acne. Diverse dermatologische behandelklinieken, passen namelijk steeds vaker een lichttherapie toe. Het lijkt de oplossing te zijn voor de vervelende jeugdpuistjes. In zekere zin terug naar de oudheid, aangezien de Egyptenaren vroeger al licht gebruikten om huidproblemen op te lossen.

Samenwerking met Erasmus Medisch Centrum

De nieuwe lichttherapie is ontwikkeld in samenwerking met de afdeling dermatologie van het Erasmus medisch Centrum in Rotterdam. Want zomaar in de zon gaan liggen is niet de oplossing voor het probleem, aangezien De UV-straling die ons daarbij bereikt teveel negatieve effecten geeft en uiteindelijk tot huidkanker kan leiden. Het licht dat echter in de speciale klinieken wordt toegepast is vrij van dat gevaar.

Fotodynamische therapie

Met deze methode wordt de strijd tegen de hinderlijke acne aangegaan. Deze techniek laat geen littekens achter. Bij de fotodynamische therapie krijgen patiënten zogenaamde 5-ALA liposomen op de huid via een spray. Dit heeft tot gevolg dat de acne lichtgevoelig wordt. Vervolgens moet deze stof wel zon uur inwerken. Tenslotte worden de puistjes dan aangepakt d.m.v. het licht uit een flitslamp. Als dat erop zit kan de patiënt gelijk weer naar buiten en naar huis. Na gemiddeld een 6 tal behandelingen moet de huid weer duidelijk richting vroegere conditie gaan. De fotodynamische therapie, als aanpak in de strijd tegen jeugdpuistjes, is al in april 2010 gelanceerd in het toonaangevende Europese tijdschrift voor dermatologen. De enige onzekerheid is nog het resultaat op lange termijn, hoewel er deskundigen zijn die menen dat de acne er uiteindelijk definitief door kan genezen.

Vergoeding

Na verwijzing door een huisarts wordt de nieuwe behandeling in principe vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering. Logisch want uiteindelijk is de lichttherapie veel goedkoper en ook effectiever dan andere onduidelijke methoden. Om na afloop van de behandeling weer stralend, gelukkig en puistvrij door het leven gaan.
© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeugdpuistjes (acné) bestrijden en behandelenJeugdpuistjes (acné) bestrijden en behandelenJeugdpuistjes, ook wel acné genoemd, zijn ontstekingen van de talgklieren in de huid. Bij acné zie je puistjes vooral in…
Acne: behandelen en bestrijden van jeugdpuistjesAcne: behandelen en bestrijden van jeugdpuistjesVeel jongeren hebben last van jeugdpuistjes. Deze jeugdpuistjes ontstaan door een te veel aan talg. Daardoor kan de acne…
Wat te doen bij jeugdpuistjes (Acne)?Wat zijn jeugdpuistjes? Jeugdpuistjes, ook wel Acne genoemd, is een ontstekingsreactie binnenin een talgkliertje. Jeugdp…
Jeugdpuistjes: Feiten, fabels en wat wel en niet te doenJeugdpuistjes: Feiten, fabels en wat wel en niet te doenAcne vulgaris, oftewel jeugdpuistjes, is een veelvoorkomende aandoening die bij de meeste mensen tussen de twaalf en ach…

Operatie wortelpuntontstekingWanneer een zenuw in je kies of tand afsterft, zal de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Soms is het echter…
Slechte smaak in de mond: oorzaken vieze smaak in de mondSlechte smaak in de mond: oorzaken vieze smaak in de mondEen bittere, vieze of slechte smaak in je mond terwijl je iets bitters consumeert, zoals cichorei (gebruikt als koffieve…
Bronnen en referenties
  • ZBC Multicare
  • Idealbody.nl
Reacties

Mieke, 04-09-2013
Mijn dochter 22 jaar heeft al 6 jaar last van acne. Heeft nu een antibiotica kuur gekregen voor acht weken. Is daar nu 3 weken mee bezig en nog steeds geen resultaat. Om moedeloos van te worden. Wat is het dichtstbijzijnde ziekenhuis waar ze deze therapie toepassen? Moet ze eerst een verwijzing van de huisarts krijgen of kan ze zelf bellen voor een afspraak? Wordt deze therapie vergoed?
Met vriendelijke groet,
Mieke Reactie infoteur, 04-09-2013
Hier hebben ze op al uw vragen antwoord:

http://www.zbcmulticare.nl/

Tijsse Klasen, 23-05-2011
Ben erg geinteresseerd naar deze therapie voor mijn zoon met ernstige acne op rug en gezicht. Waar kan men deze therapie ondergaan? Dichtsbijzijnde van Doetinchem? Reactie infoteur, 24-05-2011
Lijkt mij dat u het beste het Erasmus medisch centrum in Rotterdam kunt vragen.
010 7040704

succes

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 01-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.