Gevoelloosheid in het lichaam
Gevoelloosheid betreft het geen gevoel meer hebben in een bepaald lichaamsdeel. De oorzaak van gevoelloosheid kan in de gevoelszenuw zelf liggen, bijvoorbeeld wanneer het lichaamsdeel is bevroren of verbrand. Een andere oorzaak ligt in het ruggenmerg. Een tijdelijke gevoelloosheid zoals een slapende arm of been, ontstaat door een verkeerde houding.
Geen gevoel
Gevoelloosheid betreft het geen gevoel meer hebben in een bepaald lichaamsdeel. We spreken hier dus over gevoelloosheid van het lichaam, en niet over de geestelijke gevoelloosheid. Bij gevoelloosheid kan men geen aanraking, temperatuur of pijn voelen.
Wanneer het gevoel volledig verdwenen is, spreekt men van anesthesie. Dit woord wordt ook gebruikt voor het onder narcose brengen van mensen, waarbij ook een volledige gevoelloosheid wordt bereikt.
Een verminder gevoel wordt hypesthesie genoemd. In dit geval wordt er bij aanraking of pijn een prikkel gedeeltelijk doorgegeven. Men voelt dan bijvoorbeeld een tinteling, zonder precies aan te kunnen geven waar de prikkel precies vandaan kwam of hoe sterk de prikkel is.
Oorzaak
De oorzaak van gevoelloosheid kan in de gevoelszenuw zelf liggen, bijvoorbeeld wanneer het lichaamsdeel is bevroren of verbrand. Ook bij snijwonden ontstaat er soms een gevoelloosheid De zenuw is hierdoor beschadigd geraakt en kan de prikkel niet meer goed doorgeven, of helemaal niet meer. Zonder de gevoelszenuw zal er nooit gevoel ontstaan. Vaak wanneer de gevoelszenuw is aangetast, ontstaat er een volledige gevoelloosheid.
Een andere oorzaak ligt in het ruggenmerg. Gevoelssignalen worden via het ruggenmerg doorgegeven aan de hersenen. Het ruggenmerg is dus de transportweg. Wanneer het ruggenmerg beschadigd is, kunnen signalen niet of nauwelijks meer bij de hersenen aankomen. Het bekendste geval van een ruggenmergbeschadiging is een dwarslaesie, dat soms ontstaat na een ernstig ongeval. Hierbij is het ruggenmerg ernstig beschadigd en ontstaat er een verlamming van vaak het onderlichaam
Een beschadiging in de hersenen kan ook een gevoelloosheid met zich mee brengen. Dit is het geval bij bijvoorbeeld een beroerte. Bepaalde delen van de hersenen vallen dan uit en kunnen de signalen niet meer ontvangen of verwerken.
Ziekten
Bepaalde ziekten kunnen ook een gevoelloosheid veroorzaken. Bijvoorbeeld bij hernia, waarbij druk op de zenuw ontstaat. Vaak ontstaat er naast pijn, eerst een gevoelsvermindering. Dit komt doordat de druk op d zenuw de doorgang van de signalen belemmerd.
Bij suikerziekte kunnen zenuwen beschadigd raken. Door de beschadiging worden signalen niet goed meer doorgegeven. Hetzelfde ziet men ook bij overmatig alcoholgebruik.
Een beschadiging van de zenuwen kan ook optreden bij bepaalde infectieziekten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij lepra. Ook andere infectieziekten kunnen een beschadiging veroorzaken. Verder zijn multipel sclerose, een dwarslaesie en een beroerte vaal grote veroorzakers. Dit zijn aandoeningen aan het ruggenmerg of de hersenen.
Tijdelijke gevoelloosheid
Een tijdelijke gevoelloosheid zoals een slapende arm of been, ontstaat door een verkeerde houding waardoor de zenuwen zijn afgekneld. Soms ziet men dit wel eens wanneer men wakker wordt: een arm kan niet meer bewogen worden en men voelt geen aanraking. Vaak komt het gevoel snel weer terug wanneer men een andere houding aanneemt. Het helpt om het lichaamsdeel vast te pakken en wat op en neer te bewegen, waardoor er sneller bloed door het lichaamsdeel wordt gepompt. Eerst ontstaat er een tintelend gevoel, daarna komt het volledige gevoel weer terug. Het tintelend gevoel kan ook pijn geven. Dit is niks om je zorgen over te maken, de pijn verdwijnt vanzelf weer. Het lichaam heeft tijd nodig om alles weer te herstellen.