Gevoelloosheid in de knie: oorzaken van een gevoelloze knie

Gevoelloosheid in de knie: oorzaken van een gevoelloze knie Gevoelloosheid in de knie wordt voornamelijk veroorzaakt door problemen met het zenuwstelsel en gaat vaak gepaard met één of meer symptomen, zoals tintelingen, pijn of zwelling. Je kunt sensatie waarnemen door lichte aanraking, temperatuur (koude, warmte), vibratie en andere factoren. Signalen worden van perifere zenuwen naar het ruggenmerg gedragen dat door de rug loopt, en van daaruit naar de hersenen. Prikkels uit de omgeving en uit je eigen lichaam, zoals aanrakingen op de huid, temperatuurverschillen en pijn, worden door sensorische zenuwen doorgegeven aan het centrale zenuwstelsel. Problemen op elk punt langs de sensorische weg van de knie kunnen een gevoel van gevoelloosheid veroorzaken.
Een gevoelloze knie / Bron: Africa Studio/Shutterstock.comEen gevoelloze knie / Bron: Africa Studio/Shutterstock.com

Symptomen van gevoelloosheid in de knie

Afhankelijk van de oorzaak zijn gevoelloosheid van de knie waarschijnlijk een of meer van de volgende symptomen aanwezig:

Oorzaken van een gevoelloze knie

Kniegevoelloosheid wordt voornamelijk veroorzaakt door problemen met het zenuwstelsel, zoals schade aan de femorale zenuw (dijbeenzenuw). Elk gevoel is echter complex en kan worden beïnvloed door aandoeningen die niet rechtstreeks interfereren met de sensorische informatieverwerking van de knie, waaronder psychische aandoeningen en chronische pijnsyndromen.

Neurologische disfunctie

Oorzaken van een gevoelloosheid in de knie zijn vaak gerelateerd aan neurologische disfunctie en kunnen de volgende zijn.

Problemen met de dijbeenzenuw

Problemen met de femorale zenuw of dijbeenzenuw, hetgeen kan bijdragen aan de gevoelloosheid van de knie. Dit kan gebeuren via een directe verwonding; verlaagde sensatie in de knie is bijvoorbeeld een veelvoorkomende complicatie van een knievervangende operatie (knieprothese). De dijbeenzenuw kan ook worden beïnvloed door compressie of beknelling als gevolg van een anatomische afwijking, de positionering van het been tijdens een operatie of strakke kleding. Minder vaak kan abnormale werking van de femorale zenuw optreden als gevolg van diabetes.

Artritis

Artritis kan afwijkingen in de sensorische receptoren van de knie veroorzaken, wat leidt tot veranderde gevoelens zoals gevoelloosheid, tintelingen en pijn.

Schade aan de zenuwwortel

Zenuwen van de onderste extremiteiten zijn afkomstig van zenuwwortels die uit het ruggenmerg komen. Schade aan de zenuwwortel die de knie enerveert, kan leiden tot gevoelloosheid samen met andere sensorische afwijkingen. Spierzwakte, pijn en/of verlies van de kniereflex zullen waarschijnlijk ook aanwezig zijn. Zenuwwortelbeschadiging komt vaak voor als gevolg van afwijkingen in de wervelkolom, zoals degeneratie veroorzaakt door artritis.

Verwonding van het ruggenmerg

Verwonding van het ruggenmerg zelf kan verlies van gevoel veroorzaken in bijvoorbeeld de knie. Afhankelijk van de omvang van de beschadiging van het ruggenmerg zal bepaald gevoel in een bepaald deel aan één of beide zijden van het lichaam verloren gaan.

Beroerte / Bron: Alila Medical media/Shutterstock.comBeroerte / Bron: Alila Medical media/Shutterstock.com

Hersenschade of beroerte

Gevoelloosheid in de knie kan ook optreden als gevolg van schade op het hoogste niveau van de sensorische route: de hersenen. Een beroerte geeft uitvalsverschijnselen, zoals een verlamde arm of been, scheve mond en/of verward praten.

Hernia in de onderrug

De ruggengraat bestaat uit 26 botten die wervels worden genoemd. Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven, die zijn gevuld met een geleiachtige substantie. Deze schijven dempen de wervels en houden ze op hun plaats. Een hernia in de rug komt het meest voor in de onderrug en duidt op een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping drukt vervolgens op een zenuw, waardoor pijnklachten en andere symptomen ontstaan, zoals tintelingen en gevoelloosheid.

Diabetische neuropathie

Diabetische neuropathie is zenuwbeschadiging veroorzaakt door al lang bestaande of slecht gereguleerde diabetes mellitus. Diabetische neuropathie is een aandoening die heel geleidelijk begint en waarbij de symptomen variëren, afhankelijk van welke zenuwen zijn aangetast.

Pijnsyndromen

Het chronische pijnsyndroom fibromyalgie wordt vaak geassocieerd met gevoelloosheid in verschillende delen van het lichaam. Bij deze aandoening heb je last van chronische pijn in je spieren en bindweefsel. De pijn komt vaker voor in de nek, rug en schouders, alsmede in het borstbeen, de zijkant van de heupen en de binnenzijde van de knie.

Psychische factoren

Omdat sensatie gedeeltelijk subjectief is, kunnen psychische stoornissen je waarneming verstoren en kun je gevoelloosheid ervaren in delen van het lichaam zoals de knie, zelfs wanneer er geen fysieke disfunctie is.

Huisarts onderzoekt knie / Bron: Denis Simonov/Shutterstock.comHuisarts onderzoekt knie / Bron: Denis Simonov/Shutterstock.com

Preventie

Gevoelloosheid van de knie kan mogelijk worden voorkomen door de volgende maatregelen:
 • Zorg dat je je diabetes onder controle hebt. Ongecontroleerde diabetes heeft de neiging schade toe te brengen aan de perifere zenuwen, inclusief de femorale zenuw.
 • Beheers andere chronische aandoeningen, zoals hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol zal beroerte helpen voorkomen.
 • Vermijd overdreven strakke riemen: deze kunnen de femorale zenuw samendrukken.
 • Gewichtsverlies: wanneer dit wordt bereikt door verhoogde lichaamsbeweging en veranderingen in het dieet, kan dit helpen bij sommige oorzaken van verdoofd gevoel van de knie, waaronder artritis en perifere zenuwbeschadiging.
 • Stoppen met roken: dit kan de doorbloeding van de perifere zenuwen verbeteren, wat leidt tot verminderde sensorische symptomen.
 • Gezond en gevarieerd eten.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kniepijn oorzaken en behandelingenKniepijn oorzaken en behandelingenEen veel voorkomend frustratie punt is knie pijn, een probleem dat vele oorzaken kan hebben. Het is belangrijk een goede…
Kniepijn symptomen verklaardKniepijn symptomen verklaardEr zijn veel verschillende soorten kniepijn en veel verschillende soorten kniepijn. Hier een overzicht van soorten kniep…
Traumatische knieproblemenKnieklachten zijn na rugklachten de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat. Knieklachten worden verdeeld i…
Pijn in de knieën bij trap af lopen of traplopen; kniepijnPijn in de knieën bij trap af lopen of traplopen; kniepijnPijn bij het lopen is erg vervelend, je mobiliteit gaat achteruit en je kunt soms niet meer doen wat je altijd hebt geda…

Tijdelijk verlies van gezichtsvermogen (plots visusverlies)Tijdelijk verlies van gezichtsvermogen (plots visusverlies)Een aantal patiënten kampt met een schrikwekkend symptoom. Zij verliezen namelijk tijdelijk het gezichtsvermogen. Soms z…
Fibromusculaire dysplasie: Abnormale groei in wand slagaderFibromusculaire dysplasie: Abnormale groei in wand slagaderFibromusculaire dysplasie is een bloedvataandoening waarbij een abnormale groei in de wanden van de middelgrote en grote…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Wavebreakmedia
 • https://www.thuisarts.nl/uitvalsverschijnselen/ik-heb-uitvalsverschijnselen-verlamde-arm-of-been-scheve-mond-enof-verward-pra
 • https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/knee-numbness/
 • https://www.gezondheidsuniversiteit.nl/sites/gezondheidsuniversiteit/files/lesmateriaal_avond_4.pdf
 • https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/fibromyalgie/
 • https://www.fysioprins.nl/fibromyalgie/
 • Afbeelding bron 1: Africa Studio/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Alila Medical media/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Denis Simonov/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 01-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.