Brandende knie: oorzaken van een brandende pijn in de knie

Brandende knie: oorzaken van een brandende pijn in de knie Een brandende knie is een klacht die relatief vaak voorkomt. Omdat de knie een van de meest actief gebruikte gewrichten in het menselijk lichaam is, is pijn in dit gewricht geen zeldzame klacht. Hoewel kniepijn vele vormen kan aannemen, kan brandende pijn in de knie wijzen op een verscheidenheid aan problemen of aandoeningen. Je kunt een branderig gevoel hebben dat voelbaar is in de gehele knie, maar vaak wordt het alleen gevoeld in een specifiek gebied, meestal in de knieholte en ter hoogte van de knieschijf. Sommigen mensen ervaren echter een brandende kniepijn aan de zijkant van de knie. Raadpleeg bij aanhoudende of verergerende problemen je huisarts. Deze kan de knie onderzoeken en een diagnose stellen. Op basis daarvan wordt behandeling ingezet.
Brandende knie / Bron: ESB Professional/Shutterstock.comBrandende knie / Bron: ESB Professional/Shutterstock.com

Een brandende knie

Een brandende pijn in de knie kan het gevolg zijn van een aantal verschillende aandoeningen. Brandende kniepijn treedt niet alleen op als gevolg van trauma, overbelasting of artrose, maar kan ook het gevolg zijn van beschadigde zenuwen. Een metabolische aandoening zoals diabetes en zelfs alcoholmisbruik kan leiden tot een brandend gevoel in de knie dat bekend staat als perifere neuropathie (en in geval van diabetes spreekt men van diabetische neuropathie).

Symptomen

Een brandende knie worden veroorzaakt door veel factoren en afhankelijk van de oorzaak, kan het gepaard gaan met andere symptomen, zoals:

Andere mogelijke bijkomende symptomen:

Mogelijk ernstige bijkomende symptomen

Oorzaken van een brandende pijn in de knie

Een brandende kniepijn of pijnlijke knie kunnen afkomstig zijn van externe en interne oorzaken. Het morsen van een bijtende stof op je knie kan bijvoorbeeld leiden tot brandende kniepijn. Verschillende aandoeningen kunnen het hele lichaam beïnvloeden, maar kunnen ook specifiek aanwezig zijn als brandende kniepijn. Hier volgen enkele voorbeelden:

Jicht

Jicht ontstaat door het neerslaan van uraatkristallen in een gewricht, wat ontsteking en hevige pijn veroorzaakt. Deze kristallen kunnen zich vormen als je een hoog urinezuurgehalte hebt in het bloed. Je lichaam maakt van nature urinezuur aan als het purine afbreekt, een stof die van nature in het lichaam aanwezig is maar ook aanwezig is in bepaalde voedingsmiddelen, zoals biefstuk, orgaanvlees en zeevruchten. Andere voedingsmiddelen die hogere niveaus van urinezuur bevorderen, zijn alcoholische dranken en dranken die gezoet zijn met fructose (vruchtensuiker).

Knieartrose kan brandende pijn veroorzaken / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Knieartrose kan brandende pijn veroorzaken / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Artrose

Bij artrose gaat het kraakbeen in het gewricht in kwaliteit achteruit gaat. Artrose kan zich in elk gewricht van het lichaam voordoen, maar het komt vooral voor in de gewrichten van de handen, knieën, heupen en wervelkolom. De aandoening verergert na verloop van tijd en kan gewrichtsontsteking en zwelling veroorzaken, leidend tot de ontwikkeling van brandende kniepijn.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische ontsteking van het gewricht die resulteert in pijn, roodheid, zwelling en stijfheid van de gewrichten. De aandoening kan ook leiden tot ontsteking van ligamenten, spieren en pezen. Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem zich keert tegen het eigen lichaam.

Neurologische oorzaken

Zenuwbeschadiging in de onderste extremiteiten kan leiden tot brandende kniepijn en wordt perifere neuropathie genoemd. Dit veroorzaakt vaak ene gevoel als van speldenprikjes of elektrische schokjes. Veel voorkomende neuropathische oorzaken van brandende kniepijn zijn onder meer zenuwcompressie, zenuwschade, diabetes en alcoholmisbruik.

Trauma

Acuut letsel van de knie, vooral tijdens een sportieve activiteit, kan pijn, zwelling en stijfheid veroorzaken (een gekneusde knie). Er is ook een grote kans dat de pezen, spieren en ligamenten beschadigd raken of scheuren. Dit kan leiden tot aandoeningen zoals tendinitis (peesontsteking), slijmbeursontsteking en brandende kniepijn.

Infectie

Bacteriën en virussen kunnen infecties en ziekten veroorzaken. Er bestaan ​​verschillende soorten organismen die zich in het kniegewricht kunnen nestelen, wat leidt tot infectie en de ontwikkeling van brandende kniepijn.

Huisarts onderzoekt knie / Bron: Denis Simonov/Shutterstock.comHuisarts onderzoekt knie / Bron: Denis Simonov/Shutterstock.com

Wanneer huisarts raadplegen?

Brandende kniepijn kan een klacht zijn waar iemand zich zorgen over maakt. Daarom wordt het vaak aanbevolen om een ​​arts te raadplegen als je hier last van hebt. Ga sowieso in de volgende gevallen naar je huisarts:
 • Bij vermoeden van een fractuur (een gebroken knie).
 • Als je koorts ontwikkelt. Je knie kan ook warm aanvoelen, rood en gezwollen zijn. Dit zijn de kenmerken van een infectie die medische aandacht en mogelijke antibioticabehandeling behoeft.
 • Bij een grote wond aan de knie.
 • In geval van ernstige pijn die 's nachts je slaap verstoort, aangezien dit kan wijzen op een onderliggende aandoening die medische aandacht behoeft.
 • Bij vermoeden van neuropathie oftewel het niet goed functioneren van een of meer zenuwen.

De algemene stelregel is dat als je na drie dagen nog last hebt van kniepijn en eventuele andere klachten, je de huisarts moet inschakelen.

Onderzoek en diagnose

Het eerste dat de arts zal doen nadat hij of zij geïnformeerd heeft naar je klachten, is het aangedane gewricht onderzoeken. De arts onderzoekt of er sprake is van pijn, warmte, eventuele verkleuring, en het bewegingsbereik wordt onderzocht. Zo nodig kan beeldvormend onderzoek worden verricht. Er kan bloedonderzoek worden uitgevoerd om een bacteriële infectie uit te sluiten of een auto-immuunstoornis op te sporen.

Behandeling van brandende kniepijn

De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak van een brandende knie. De volgende zijn enkele van de meest uitgevoerde behandelingen:

Rust

Het voortdurend belasten van je gewrichten zal het herstelproces bemoeilijken. Onvoldoende tijd nemen om te rusten zal vaak jichtpijn verergeren. Het hoog leggen van het been kan ook helpen om de druk op het kniegewricht te verminderen en bloed naar het bovenste deel van het lichaam terug te brengen. Voor artrose geldt echter dat rust roest. Bij gewrichtspijn door artrose is het aan te raden om gedoseerd te bewegen.

IJs

Het toepassen van een cold pack op het aangedane gewricht kan pijn en zwelling helpen verminderen. Het gebruik van een cold pack is ideaal, maar ijsblokjes gewikkeld in een handdoek kan ook goed werken. Breng nooit rechtstreeks ijs aan op de huid, want dit kan resulteren in bevriezing. Het wordt aanbevolen om het aangetaste lichaamsdeel elke twee tot vier uur gedurende ongeveer 15 tot 20 minuten te behandelen met een cold pack, tenzij de arts iets anders aanbeveelt.

Ibuprofen / Bron: Martin SulmanIbuprofen / Bron: Martin Sulman

Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's)

NSAID's zoals ibuprofen zijn ontworpen om pijn en zwelling te verminderen. Langdurig gebruik van deze geneesmiddelen kan echter leiden tot leverschade en zelfs het risico op een hartaanval verhogen. Bij spierpijn of gewrichtspijn kun je ook een NSAID-gel met diclofenac of ibuprofen op de pijnlijke plek smeren.

Fysiotherapie

Zodra de pijn en het branderig gevoel zijn weggeëbd, kan het uitvoeren van kracht- en balansoefeningen ervoor zorgen dat je knie voldoende spierkracht heeft om de kans op blessures in de toekomst te verkleinen. Het wordt aanbevolen om de hulp in te schakelen van een fysiotherapeut bij het doen van oefeningen na een ernstige knieblessure.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kniepijn oorzaken en behandelingenKniepijn oorzaken en behandelingenEen veel voorkomend frustratie punt is knie pijn, een probleem dat vele oorzaken kan hebben. Het is belangrijk een goede…
Kniepijn symptomen verklaardKniepijn symptomen verklaardEr zijn veel verschillende soorten kniepijn en veel verschillende soorten kniepijn. Hier een overzicht van soorten kniep…
Artritis en artrose, behandelingen en oorzakenArtritis en artrose, behandelingen en oorzakenEr is haast niks vervelender dan pijn in de knie en jammer genoeg komt dit veel voor in de vorm van artritis of artrose.…
Traumatische knieproblemenKnieklachten zijn na rugklachten de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat. Knieklachten worden verdeeld i…

Epididymo-orchitis: Ontsteking van bijbal en testikelsEpididymo-orchitis: Ontsteking van bijbal en testikelsEpididymo-orchitis is een ontsteking van de bijbal; de buis die sperma en/of de zaadbal opslaat en draagt. Het wordt nor…
Blaastraining: Betere blaascontrole bij urine-incontinentieBlaastraining: Betere blaascontrole bij urine-incontinentieSommige patiënten met plasproblemen krijgen het advies om blaastraining te volgen. Deze vorm van gedragstherapie verbete…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Denis Simonov/Shutterstock.com
 • https://www.thuisarts.nl/pijn/nsaid-ibuprofen-diclofenac-naproxen
 • https://www.hetwkz.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/Auto-immuunziekten
 • https://www.epainassist.com/sports-injuries/knee-injuries/knee-contusion-bruised-knee
 • https://www.summitmedicalgroup.com/library/adult_health/sma_patellar_contusion/
 • https://www.livestrong.com/article/534345-how-to-care-for-a-bruised-knee/
 • https://www.belmarrahealth.com/burning-sensation-in-knee-get-rid/
 • https://www.healthline.com/health/burning-in-knee
 • https://www.artrosezorg.nl/content/rust-roest-bewegen-met-artrose
 • Afbeelding bron 1: ESB Professional/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 3: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 4: Denis Simonov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Martin Sulman
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 07-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.