De traditionele behandeling van migraine

De traditionele behandeling van migraine Naast de conventionele middelen tegen hoofdpijn, is er ook medicatie op de markt die migraine-aanvallen kunnen vermijden en migraine in het algemeen kunnen verhelpen. Voor de meest gangbare producten, zetten we de werking en de nadelen van het geneesmiddel op een rijtje.

Ontstekingsremmers

Normaal gesproken worden ontstekingsremmers niet gebruikt bij hoofdpijn, maar sommige migrainepatiënten kunnen er baat bij hebben.

Werking

Ontstekingsremmers remmen de productie van prostaglandinen die betrokken zijn bij ontstekingsprocessen zoals bijvoorbeeld zwellingen en de doorlaatbaarheid van de haarvaten. Aangenomen wordt dat componenten die verwant zijn aan de inflammatoire prostaglandinen, verantwoordelijk zijn voor de migraineuze veranderingen in de bloedvaten.

Merknamen

 • Rociclyn - tolfenaminezuur

Nadelen
Frequent gebruik kan leiden tot maagzuur en beschadiging van het maagslijmvlies.

Serotonine-agonisten

Serotonine-agonisten worden gebruikt om een migraineaanval te onderbreken.

Werking

Ze bevorderen de werking van serotonine (een neurotransmitter die ook wel 5-hydroxytrytamine-1 wordt genoemd) op de vaatwanden en in de hersenen. Dat veroorzaakt een vernauwing van de bloedvaten en stimuleert stolling. Het verlicht de pijnlijke vaatverwijding bij migraine.

Merknamen

 • Sumatriptan - ook bekend onder de naam Imigran
 • Naramig (naratriptan), Maxalt (rizatriptan), Zomig (zolmitriptan) zijn nieuwe varianten op dit preparaat.

Nadelen
Serotonine-agonisten kunnen de bloedtoevoer naar de hartspier verminderen en bloeddrukverhogend werken. Aan het begin van de behandeling kunnen ze een slaperig gevoel veroorzaken.

Ergot-alkaloiden (ergotamine, dihydro-ergotamine)

Deze chemische stoffen zijn afgeleid van een schimmel die op vochtige rogge groeit en een zeer kleurrijke geschiedenis met zich meedraagt. In de Middeleeuwen werd deze schimmel verantwoordelijk geacht voor visioenen en duivelse eigenschappen, terwijl hij tegenwoordig de schuld krijgt van de opkomst van hallucinogene drugs. Ergot-alkaloiden worden gebruikt om een migraineaanval te onderdrukken.

Werking

Ergotamine veroorzaakt een onmiddellijke en extreme vaatvernauwing van de extra-cerebrale slagaders.

Merknamen

 • Migril - ergotamine
 • Cafergot - ergotamine, cafeïne
 • Ercycof- ergotamine, cafeïne, cyclizine
 • Dihydergot - dihydro-ergotamine

Nadelen
Door de extreme vaatvernauwing die dit geneesmiddel veroorzaakt, kan er zuurstoftekort optreden in weefsels. In het ergste geval kan necrose (afsterving van weefsel) en gangreen optreden. Zowel ischemie en irritatie van het spijsverteringskanaal als een verstoring van de regulerende functie van de nervus vagus (dwalende zenuw), kan leiden tot diarree en braken.

Serotonine-antagonisten en antihistaminica

Deze middelen worden profylactisch gebruikt, dat wil zeggen dat ze worden aangewend om een migraineaanval te voorkomen.

Werking

Ze voorkomen de vaatverwijdende werking die histamine heeft en de vaatvernauwende werking die aan serotonine wordt toegeschreven.

Merknamen

 • Sandomigran - pizotifeen

Nadelen
Ze veroorzaken slaperigheid, een droge mond en zijn eetlustopwekkend, wat gewichtstoename in de hand werkt. Ze verminderen eveneens de reactie van spieren, wat tot onbeholpen gedrag kan leiden.

Bètablokkers

Werking

Bètablokkers (of bètablokkeerders) blokkeren bètareceptoren, waardoor vaatvernauwende prikkels van het sympathische zenuwstelsel niet meer kunnen worden overgedragen.

Nadelen
Bètablokkers kunnen een vernauwing van de bronchiën veroorzaken, waardoor ze mogelijk astmatische klachten veroorzaken. Er wordt ook vaak melding gemaakt van vermoeidheid, koude extremiteiten, verlaagde bloeddruk en hartslag.

Antidepressiva

Werking

Sommige antidepressiva verhinderen de afbraak van serotonine. Dit stimuleert de vaatvernauwing van de cerebrale bloedvaten.

Merknamen

 • Triptizol - amitriptyline
 • Sarotex- amitriptyline
 • Anafranil - clominpramine
 • Sinequan - doxepine
 • Tofranil - imipramine

Nadelen
Wanneer antidepressiva overdag worden ingenomen, kunnen bijverschijnselen zoals een droge mond of slaperigheid optreden.

Let op: raadpleeg steeds de bijsluiter van het product voor gebruik

Andere geneesmiddelen voor het verlichten van migraine

Vanwege hun ernstige bijwerkingen mogen clonidine, methysergide en natriumvalproaat alleen worden gebruikt onder medische supervisie. Ze worden toegediend om hun vaatvernauwende en kalmerende werking.

Naast de hierboven genoemde, direct werkende geneesmiddelen, kunnen artsen de anticonceptiepil of HVT (hormoonvervangende therapie) voorschrijven om een verandering in de hormoonspiegel van vrouwen te bewerkstelligen. Bij sommige vrouwen kan dit verlichtend werken bij migraine.
© 2010 - 2020 Raphaella, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Migraine, een vervelende aandoeningVeel mensen in Nederland hebben vaak last van hoofdpijnen. Die mensen kunnen dan niet werken of naar school gaan. Één va…
Migraine bij KinderenMigraine bij KinderenMigraine bij kinderen verschilt van migraine bij volwassenen. Lees hier wat het verschil is. Hoofdpijn is ook zeker niet…
Hoofdpijn: wat is hoofdpijn? - symptomen hoofdpijnHoofdpijn: wat is hoofdpijn? - symptomen hoofdpijnDe meeste mensen hebben wel eens last van hoofdpijn. Dit kan invloed hebben op het dagelijks leven. Het is dan raadzaam…
Migraine, wat is het en wat zijn oorzaken van migraine?Migraine is flinke hoofdpijn in aanvallen. Een aanval kan enkele uren duren, maar in sommige gevallen kan een aanval ook…
De traditionele behandeling van hoofdpijnDe conventionele geneeskunde schrijft ons een aantal middelen voor die we kunnen aanwerven voor de behandeling van hoofd…
Bronnen en referenties
 • Deltas, Gezond met kruiden (Alternatieve geneeswijze)
 • Bijsluiters geneesmiddelen

Reageer op het artikel "De traditionele behandeling van migraine"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Raphaella
Gepubliceerd: 28-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!