Een beter BMI én BIA dankzij BCM dieet

Het BMI, of de Body Mass Index, is de manier om zelf snel en gemakkelijk na te gaan of men het juiste gewicht heeft of niet. Indien uw BMI te hoog is, zijn er verschillende manieren om daar iets aan te doen. Daarnaast is er de nog volledigere methode die BIA noemt. Deze methode gaat niet het finale gewicht na, maar de lichaamssamenstelling. Ook deze moet in veel gevallen verbeterd worden. Eén van de manieren om zowel het gewicht als de lichaamssamenstelling te verbeteren is het BCM-dieet.

Wat is BMI

BMI is de afkorting van Body Mass Index en geeft de verhouding weer tussen het gewicht van een persoon en de lengte. Deze formule werd ontworpen door de Gentenaar Quéletet en wordt door verschillende organisaties over de hele wereld gebruikt als standaard bij onderzoeken.

Het handige aan de BMI formule is dat ze zo eenvoudig is en dat dus iedereen gemakkelijk zelf het eigen BMI kan berekenen. Hiervoor moet je het gewicht van een persoon enkel delen door de lengte van diezelfde persoon in het kwadraat:

BMI = gewicht/(lengte)²

Er zijn ook tal van websites en online tools die deze formule toepassen en het gemakkelijk maken voor de gebruiker die daarbij enkel de lengte en het gewicht moet toevoegen.

Het BMI juist interpreteren

Na het berekenen van iemands BMI, is het zaak dit cijfer juist te interpreteren. Algemeen stelt men de volgende regels:

  • Een BMI cijfer dat lager is dan 18.5 geeft een ondergewicht aan
  • Een BMI cijfer dat hoger ligt dan 25 geeft een overgewicht aan
  • Tussen 18.5 en 25 zit men in een veilige zone wat gewicht betreft

Deze eerste twee regels zijn duidelijk maar de laatste is vrij algemeen. Er spelen namelijk nog enkele andere factoren een rol om te weten wat het ideale gewicht is voor iemand. Hiervoor moet men ook het geslacht en de leeftijd van de persoon weten. Het moet ook duidelijk gesteld worden dat de BMI berekening in deze mate niet geldt voor kinderen en dus enkel voor volwassenen een juist resultaat kan geven.

Toch is BMI niet zaligmakend. Het geeft enkel een algemeen beeld voor mogelijk onder- of respectievelijk overgewicht. De lichaamsbouw van een persoon bepaalt heel veel. Twee mannen met een gelijk BMI, kunnen een zeer verschillende lichaamsbouw hebben. De ene man kan overgewicht hebben door overmatig vet en de andere kan een ideaal gewicht hebben door meer spieren die ook meer wegen. Het is dus belangrijk om alle factoren te bekijken wanneer men iemands BMI gaat berekenen.

BIA, een vollediger resultaat

De BMI methode is een snelle berekening die een goed idee geeft van de verhouding gewicht en lengte. Maar, zoals hierboven beschreven, geeft het niet weer of dat gewicht uit spieren of vet bestaat en is het dus geen sluitende methode om aan te geven of iemand gezond is of niet. Daarvoor bestaat de BIA methode. BIA is de afkorting van Bio-elektrische Impedantie Analyse, en geeft een duidelijk beeld over de lichaamssamenstelling van een persoon. De methode, die gebruikt wordt door diëtisten en artsen, gaat door middel van electronische pulsen na hoeveel vet een persoon heeft, hoeveel spieren en hoeveel vocht. De BIA meeting heeft een zeer correct resultaat, beter dan de ook vaak gebruikte vetmetingen. Voor een persoon geeft BIA volgende resultaten weer:

  • Vetmassa in aantal kgs
  • Spiermassa in aantal kgs
  • Lichaamsvocht in aantal kgs

Hierbij zien we dat niet enkel de verhouding lengte en gewicht belangrijk is, maar ook hoeveel vet- en spiermassa een persoon heeft. Dit is de lichaamssamenstelling en bijgevolg veel belangrijker dan enkel het gewicht.

Lichaamssamenstelling verbeteren met BCM

Het BCM dieet is ontwikkeld net om deze lichaamssamenstelling, dus BIA, te verbeteren. Daarmee verbetert de gezondheid en in de meeste gevallen ook het BMI.

De BCM methode maakt gebruik van maaltijdvervangers. Het belangrijkste principe van deze maaltijdvervangers is drieledig:

  • Door gebruik van de BCM maaltijdvervangers neem je minder calorieën binnen dan je verbruikt waardoor je vet gaat verbranden en dus afvallen
  • De BCM maaltijdvervangers zijn zo ontwikkeld dat ze een hoge nutritionele waarde hebben.
  • De BCM maaltijdvervangers zorgen, ondanks de lage energie-inname voor een lang verzadigend gevoel.

Onder begeleiding

Het is belangrijk het BCM programma onder begeleiding te volgen. Indien men dit met vb een dieetist doet, zal deze bij de start van het programma uw BIA meten. Dit BIA zal op verschillende momenten in het dieet opgevolgd worden. Daarnaast zorgt de begeleider ook dat er een gezondere levensstijl aangenomen wordt en een gezondere kijk op voeding aangeleerd wordt. Dit zal ervoor zorgen dat men ook na het volgen van dit dieet op gewicht kan blijven.

Verloop van het dieet

Gedurende de eerste 2 dagen van de start van het dieet, mag men enkel 5 porties BMC start per dag drinken. Dit doet men met 3 uur tot 5 uur tussenpauze . Daarnaast moet men er ook voor zorgen dat men ca 2 liter calorievrije dranken (water, koffie, thee) per dag drinkt. Deze twee dagen bereiden het lichaam voor op een andere eetgewoonte en het vele drinken zorgt ervoor dat het lichaam overtollig opgeslagen vocht gaat afgeven.

De volgende fase van het dieet heeft geen vaste tijdsduur. U gaat hier zo lang mee door tot u het gewenste gewicht bereikt hebt. In deze fase wordt terug naar het patroon van 3 maaltijden per dag overgestapt. Twee van deze 3 maaltijden moeten worden vervangen door BCM Basic maaltijden die laag zijn in caloriën, hoog in nutritionele waarden en een lang verzadigingsgevoel geven. Daarnaast is het nog steeds belangrijk 2 liter, bij voorkeur water, per dag te drinken. Dit zorgt ervoor dat het water dat door het lichaam afgescheiden wordt, terug vernieuwd wordt.

De laaste fase van het dieet gaat in op het moment men het streefgewicht bereikt heeft. Deze fase heeft tot doel het gewicht te stabiliseren. Naast het gebruikelijke drinken van 2 liter water per dag, gaat men verder op de 3 maaltijden per dag. In deze fase mag men echter 2 eigen, gezonde maaltijden kiezen en 1 maaltijd met de BCM basic producten maken. Deze fase duurt net zo lang tot het gewicht stabiel is.

Na deze 3 fases mag men terug 3 eigen maaltijden per dag eten. De BCM maaltijden kunnen echter nog steeds gebruikt worden ter vervanging van een maaltijd als men merkt dat het gewicht iets stijgt. Ook het blijven drinken van ca 2 liter water per dag blijft een belangrijke en gezonde gewoonte.

Enkele belangrijke cijfers

In België kan men ervan uitgaan dat de Belg gemiddeld te dik is. Dat wil zeggen dat concreet blijkt, uit de laatste editie van de Nationale Gezondheidsenquête die de BMI van de Belgen onderzocht, 47 % van de volwassen bevolking te zwaar is. Deze 47% kunnen we onderverdelen in 33% die te maken heeft met overgewicht en 14% die zwaarlijvig is. Ook bij jongeren en kinderen neemt overgewicht toe, en dit is een zeer verontrustende evolutie!
© 2010 - 2024 Gringo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
MaaltijdvervangersMaaltijdvervangersMaaltijdvervangers zijn ontstaan uit de astronautenvoeding. Ze helpen mee met gewichtsverlies en geven toch de benodigde…
Afvallen met shakes - Het dieet met shakesAfvallen met shakes - Het dieet met shakesSteeds meer fabrikanten claimen dat je kunt afvallen met shakes. De shakes kunnen dan gebruikt worden als maaltijdvervan…
Vuistregel voor gezond afvallen - disciplineVuistregel voor gezond afvallen - disciplineDiscipline is de belangrijkste vuistregel voor gezond afvallen. Gezond afslanken door middel van goede kan maanden tot j…

Dystrofie: herkennen en behandelenDystrofie is een aandoening die kan ontstaan na een letsel en/of breuk. Deze aandoening is in Nederland nog niet algemee…
Krijg de kriebels! Oorzaken en behandeling van jeukKrijg de kriebels! Oorzaken en behandeling van jeuk80% van alle Nederlanders heeft volgens onderzoek weleens last van kriebels, jeuk of huidirritatie. Voor het ene geval i…
Bronnen en referenties
  • Gezondheid.be
Gringo (77 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.