Maaltijdvervangers
Maaltijdvervangers zijn ontstaan uit de astronautenvoeding. Ze helpen mee met gewichtsverlies en geven toch de benodigde hoeveelheid eiwitten, vitaminen en mineralen die een mens dagelijks nodig heeft.
Calorieën
Maaltijdvervangers vervangen, zoals de naam al zegt, de maaltijd. Dit kan ontbijt, lunch of avondeten zijn. Waarom zou men de maaltijd willen vervangen? Vaak heeft dit te maken met een dieet. Men wil gewicht verliezen en gaat daardoor over op een calorie-arm dieet. Maaltijdvervangers zijn vaak calorie-arm en rijk aan vitaminen en mineralen en eiwitten. op deze manier krijgt men toch de benodigde hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen, en minder calorieën.
Werkt het echt?
Maaltijdvervangers werken zeker wel, mits men ze goed gebruikt. Ten eerste zijn maaltijdvervangers altijd een tijdelijke oplossing. Iemand die de hele dag door op maaltijdvervangers leeft, krijgt erg weinig calorieën binnen. Dit heeft als gevolg dat men afvalt. Echter, wie teveel en vooral te snel afvalt, zal hier een prijs voor moeten betalen. Vaak komt het gewicht er daarna dubbel zo hard weer aan. Het is dus niet aan te raden om de hele dag met maaltijdvervangers te werken.
Beter is om een tot tweemaal per dag een maaltijdvervanger te gebruiken. En over een niet te lange periode. Let goed op het jojo=-effect, want dat treedt op bij te weinig inname van calorieën en daarna weer meer gaan innemen.
Van drinkontbijt tot chocoladereep
Maaltijdvervangers zijn er van verschillende merken en in verschillende soorten. Zo is er keuze uit dranken, shaken, repen, puddings, soepen etc. Zelfs repen met chocoladesmaak of fruitsmaak. De shakes vallen bij de meeste mensen wel in de smaak. De repen ook vaak wel, vooral die met een extra smaakje eraan. Vaak is het een kwestie van uitproberen wat het lekkerste is. Zoveel mensen, zoveel smaken.
Kosten
Maaltijdvervangers zijn wel een dure dieet-methode. Een drinkmaaltijd kost tussen de 2 en 3 euro. Een maaltijdreep kost rond de 1.50 euro per stuk. Per dag zijn de meeste mensen die alleen maaltijdvervangers gebruiken, tussen de 9 en 15 euro kwijt. Dit is per maand toch al gauw gemiddeld 360 euro. Echter, wie iedere dag een doos bonbons en een zak chips weg eet, is ook al gauw 120 euro per maand kwijt. En dan komt daar het normale eten nog bovenop.
Calorieën
Een shake of drank als drinkontbijt nemen, levert tussen de 200 en 225 kcal op. Om dit te vergelijken met een ontbijt van 1 bruine boterham met halvarine en kaas en 1 glas melk: dit ontbijt levert 250 kcal op. Op zich dus niet zo gek veel meer dan het vervangende ontbijt. Bij de avondmaaltijd zien we wel meer verschil. Een avondmaaltijd kan soms wel 750 kcal opleveren, terwijl je met diezelfde shake nog steeds 225 kcal drinkt. Wel treed er de eerste tijd vaak een hongergevoel op. Met de tijd zal ook dit weg gaan, wanneer het lichaam gewend is aan de nieuwe situatie.
Onderhoud
Maaltijdvervangers zijn ook geschikt om na het dieet het gewicht op peil te houden. Gebruik daarom eenmaal per dag een maaltijdvervanger, het liefst op een moment van de dag wanneer men veel calorieën zou innemen, bijvoorbeeld bij de warme maaltijd of bij een enorme snacktrek.