Welke maaltijdvervanger bevat weinig suiker en veel eiwit?

Welke maaltijdvervanger bevat weinig suiker en veel eiwit? Een van de vele manieren om je dieet vorm te geven is het vervangen van één of twee maaltijden per dag met een proteïneshake als maaltijdvervanger. Een goede maaltijdvervangende proteïneshake bevat weinig suiker en vet maar juist veel eiwit en vezels. Uit tests van de Consumentenbond in 2016 blijkt dat maar weinig shakemixen voldoen aan deze criteria. Een aantal bevat zelfs meer suiker dan een glas frisdrank. Vier mixen voor proteïneshakes scoren een ruime voldoende.

Suikerarme eiwitrijke maaltijdvervangers


Waarom kiezen voor een proteïneshake in je dieet?

Wanneer je wilt afvallen is het vaak nodig om je eetpatroon radicaal om te gooien. Geen ongezonde hap meer en zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt. Een manier om dit te doen is door een proteïneshake te gebruiken als maaltijdvervanger. In één beker heb je dan alle essentiële voedingsstoffen en tevens genoeg brandstof om tot aan het volgende voedingsmoment je energie op pijl te houden. Je kunt op deze manier één maaltijd vervangen of zelfs twee: het ontbijt en de lunch. Meestal wordt aangeraden om wel gewoon een warme avondmaaltijd te nemen met gezonde, caloriearme producten zoals verse groente met vis of een stukje kip. Natuurlijk is het ook belangrijk om daarbij voldoende te bewegen. Het is namelijk wel belangrijk om jezelf geen volledig vloeibaar dieet op te leggen. Dit werkt het jojo-effect alleen maar in de hand. Als je weer overstapt op veel meer vast voedsel dan kan je stofwisseling hier erg van in de war raken.

Waar moet een goede maaltijdvervanger aan voldoen?

Een goede maaltijdvervangende proteïneshake moet aan een aantal criteria voldoen. Aangezien je deze gebruikt om af te vallen is het belangrijk dat een shake weinig suiker en weinig vet bevat. Een shake die vet en suikerrijk is zou immers een averechtse werking hebben wanneer je wilt afvallen. Het belangrijkste ingrediënt van een goede maaltijdvervanger is eiwit. Eiwitten of proteïnen zorgen voor een verzadigd gevoel. Dit is een belangrijke factor in het kunnen volhouden van een dieet, want je moet natuurlijk niet de hele dag snakken naar eten. Eiwitten zorgen er bovendien voor dat terwijl je vet verbrandt, je spierweefsel wel behouden blijft. Spieren gebruiken immers zelf energie waardoor ze bijdragen aan het afvallen. De Europese voedselautoriteit EFSA heeft aangegeven dat de inname van 75 gram eiwit per dag optimaal is. Voor een goede verzadiging en een goede darmflora is het bovendien belangrijke dat een maaltijdvervanger voldoende vezels bevat. Idealiter krijg je er 30 gram per dag van binnen. Vezels hebben de belangrijke eigenschap dat ze veel vocht op kunnen nemen waardoor ze opzwellen in de darmen. Dit geeft je een voller gevoel.

Veel maaltijdvervangers bevatten te veel suiker en maar weinig eiwit

Eiwit is een duur ingrediënt. Waarschijnlijk mede om die reden blijken producenten nogal zuinig te zijn met het toevoegen van dit essentiële ingrediënt aan hun dieetproducten. Zeer kwalijk is het echter dat ze het tekort aan eiwit vooral blijken op te vullen met grote hoeveelheden suiker. In juni 2016 publiceerde de Consumentenbond de resultaten van eigen onderzoek naar de samenstelling van diverse proteïneshakes en maaltijdvervangende repen. Van de 31 geteste producten scoren er 23 ondermaats. Zo blijkt bijvoorbeeld de maaltijdshake van Weight Care meer suiker te bevatten dan een glas cola. Tegelijk bevat het maar amper eiwit en vezels. Ook maaltijdshakes van bijvoorbeeld Lucovitaal, Damhert, Biamed en het huismerk van Kruidvat komen erg slecht uit de test. Kijk je naar het gehalte vezels dan spant Cambridge 500 de kroon: een shake bevat minder dan 1 gram vezels!

Welke maaltijdvervangers bevatten weinig suiker en voldoende eiwit?

Uit de test die de Consumentenbond deed kwamen slechts vier maaltijdvervangers met een (afgeronde) 6,5 of hoger. Slechts één product scoorde een dikke voldoende (8,0) en dat is Low Calorie Meal van Body & Fitshop. Opvallend genoeg was dit ook nog de allergoedkoopste uit de test: één shake kost omgerekend slechts 0,84 euro. De andere drie producten die goed scoren zijn de volgende:
  • Feeling Flirty Vanilla van Straight Away
  • Women meal replacement chocolate cookie van PhD Nutrition
  • Intensive milkshake vanille van Modifast

De prijs van deze shakemixen ligt tussen de 2,13 en 2,43 euro per stuk.

Body & Fitshop: Low Calorie Meal

Low Calorie Meal voor vrouwen van Body & Fitshop (eigen merk) is de grote winnaar van de test van de Consumentenbond. Een met water aangemaakte shake bevat slechts 218 kcal, heeft geen toevoegde suikers, maar bevat wel 23 gram eiwit en 7 gram vezels. Het product heeft ook een variant speciaal afgestemd op mannen. Deze is niet meegenomen in de test maar bevat zelfs nog meer eiwit (31,5 gram) en net zo weinig suiker.

Gebruikers die hun ervaringen met dit product delen geven aan dat de shake goed vullend is en qua smaak wel wat wegheeft van de drinkvariant van Brinta. Om te voorkomen dat de shake te klonterig wordt kun je voor de bereiding het beste een blender of shakebeker gebruiken. Als je dit lekkerder vindt kun je in plaats van water ook magere melk gebruiken om de proteïneshake te bereiden.

Low Calorie Meal is verkrijgbaar in vier verschillende smaken: banaan, aardbei, vanille en chocolade. Het is daarnaast ook mogelijk om een Variety Pack te bestellen met een combinatie van alle vier de smaken.

Lees verder

© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met proteïneshakesAfvallen met proteïneshakesAfvallen kun je op verschillende manieren. Eén van de meest effectieve manieren is het drinken van proteïneshakes. De ei…
Afvallen met zeewier eiwitshakesAfvallen met zeewier eiwitshakesEiwitshakes zijn een populaire maaltijdvervanger voor wie probeert van de overtollige kilo's af te komen. Wat minder bek…
Supplementen voor de bodybuilderKrachtsport is helemaal in! Steeds meer mensen beginnen met bodybuilding. Trainen is het belangrijkste, maar voeding en…
Spieren trainen ProteïneHard werken in de sportschool met als doel spiermassa opbouwen. Veel mensen doen het. Iedere week een paar keer naar de…

Wat slanke mensen anders doen: bewegen zinvoller dan vastenWat slanke mensen anders doen: bewegen zinvoller dan vastenBij sommige mensen, lijkt de wijzer van de weegschaal gewoon niet naar boven te willen bewegen, hoewel ze met regelmaat…
Wat kun je eten om je immuunsysteem te verbeteren?Wat kun je eten om je immuunsysteem te verbeteren?Het juiste voedsel kan ziek worden voorkomen en kan je helpen om sneller te herstellen als je ziek wordt. Hoe kun je je…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sandstein, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • http://www.consumentenbond.nl/morello-bestanden/gidsarchief/gezondgids/2016/ng201606p36_test_maaltijdvervangers.pdf
  • http://www.bodyenfitshop.nl/eiwittenwhey/eiwitten-alle/body-fit-sportsnutrition/low-calorie-meal-women/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 16-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.