Wat slanke mensen anders doen: bewegen zinvoller dan vasten

Wat slanke mensen anders doen: bewegen zinvoller dan vasten Bij sommige mensen, lijkt de wijzer van de weegschaal gewoon niet naar boven te willen bewegen, hoewel ze met regelmaat chocolade knabbelen en hamburgers eten en doorgaans geen dieet volgen. Als mensen slank zijn, betekent dat nog niet dat ze zichzelf moeten kwellen en doorlopend met diëten bezig zijn. Hoe ze dat doen? Wel, doorgaans hangt het samen met een gezonde algemene levensstijl waarin vooral voldoende bewegen cruciaal is. Goed ontwikkelde spieren vragen immers veel energie om zichzelf in stand te houden, óók in rust.

Veel zitten is funest voor het figuur

Als mensen studeren doen ze doorgaans nog veel aan sport en bewegen dagelijks. Maar als ze vervolgens een baan krijgen en in de alledaagse hectiek van het bedrijfsleven terecht komen, dan wegen ze in no time tien, vijftien kilo meer. Het vele zitten is een figuurkiller bij uitstek. We zitten veel achter de computer, eten onze maaltijden vaak tussendoor aan het bureau en dan is er na een dag vol arbeidsstress vaak ook nog de reep chocolade op de bank om te ontspannen. Doorgaans wordt dat ook nog gecombineerd met een glas wijn en een lekkernij van de pizzakoerier. Voor sport ontbreekt op dat moment gewoonweg de fut.

Bewegen en gezond eten laten de pondjes verdwijnen

Het is zaak om dat patroon te doorbreken en je levensstijl drastisch om te gooien. Koop bijvoorbeeld een hometrainer of dwing jezelf om ondanks je schaarse vrije tijd elke avond een half uur te gaan wandelen. Ook de trap nemen in plaats van de lift of op de fiets in plaats van in de auto heeft een positief effect op overtollige kilo’s. En stap in plaats van chocolade over op een stuk fruit, eet ontbijtgranen met yoghurt in plaats zoet belegde broodjes.

Veel water drinken

Eetlust en uitdroging worden vaak verward omdat het lichaam vergelijkbare signalen afgeeft. In plaats van elke hongergevoel met eten af te doen, kan het helpen om enkele slokjes te drinken. Dat maakt het gemakkelijker om slank te worden of te blijven.

Vasten en lekkere spijzen radicaal afzweren, is schadelijk voor het lichaam

Radicaal afstand doen van alle lekkere spijzen is schadelijk voor het lichaam. Het is daarom belangrijk om te luisteren naar het lichaam en het soms ook te geven wat het wil. Op zijn tijd een pizza of een stuk chocolade is toegestaan, maar de totaalbalans moet kloppen.

Op tijd bijsturen als je weer dreigt te vervallen in je oude levensstijl

Slanke mensen vasten doorgaans niet en zien zeker niet af van lekker eten of een goed glas wijn op zijn tijd. Maar ze doen dat wel met mate en proberen momenten van zwakte snel weer te compenseren. Wijst de wijzer van de weegschaal zo nu en dan weer de verkeerde kant uit, stuur dan gelijk bij. Wees niet bang om jezelf eens te verwennen, maar houd wel op tijd weer maat. Twee kilo corrigeren is immers gemakkelijker dan 15 kilo.

Slanke mensen zijn niet voortdurend op dieet

Slanke mensen worden doorgaans niet slank door het volgen van een crashdieet: ze veranderen langzaam hun leefgewoonten. Dat is een betere manier om slank te worden en te blijven. Drastische vermindering van de calorie-inname leidt tot het beruchte “jojo-effect. Slanke mensen zijn niet voortdurend op dieet, ze eten meestal niet minder, maar wel anders: bijvoorbeeld regelmatige en goed vullende maaltijden in plaats van snacks tussendoor. Meer granen en vezelrijk voedsel, maar minder vet en fast food.

Meer bewegen bij alledaagse activiteiten

Slanke mensen bewegen ook meer bij alledaagse activiteiten. Het hoeft niet per se duurtraining of fitness te zijn:
  • wat is er mis met een gewone bezem om de stoep te vegen in plaats van de bladblazer te gebruiken?
  • en wie niet ziek of gebrekkig is, moet zich door de dealer geen elektrische fiets laten aanpraten. Zo'n fiets mag dan wel voordelen hebben voor de soepelheid van de gewrichten, een positieve bijdrage aan gewichtsproblemen levert die nauwelijks.

Allemaal heel praktische zaken dus.

Spieren verbruiken veel calorieën, ook in rust

Meer spieren opbouwen en die dan ook nog eens meer gebruiken, is voor velen van ons de ideale weg naar een slank bestaan en een gezonder en mogelijk zelfs langer leven. Zelfs in rust verbruiken spieren meer energie dan bijvoorbeeld vet of botten, hoewel minder dan hersenweefsel. Daar staat tegenover dat je spiermassa kunt uitbreiden, in tegenstelling tot je hersenmassa. Je kan nog zo veel denken, je hersenen worden er niet groter van. Maar je energieverbruik kan je wel verhogen als je je spiermassa vergroot. Een kilo spieren verbruikt in rust ongeveer 13 kilocalorieën per dag, in vergelijking met ongeveer 4 kilocalorieën bij vetweefsel.

Meer bewegen is het toverwoord

Als Nederlandse norm voor gezond bewegen wordt volgens een TNO-rapport een aantal van 10.000 stappen per dag geadviseerd. De doorsnee burger maakt tegenwoordig echter kennelijk maar 4000 tot 5000 stappen per dag, alles inbegrepen, zelfs naar het toilet gaan. Dat hoort zich als “veel” aan, maar het is te weinig. We moeten vijf of zes keer per week ten minste 30 minuten per dag bewegen, in aerobe toestand wel te verstaan. Dat wil zeggen dat we door middel van onze ademhaling voldoende zuurstof naar de cellen kunnen transporteren. En daarbij moeten die momenten van beweging ten minste tien minuten in beslag nemen omdat het lichaam zich pas na enige tijd instelt op de toegenomen vraag naar energie.

Slank zijn voor een deel ook erfelijk bepaald

Uiteraard is overgewicht niet alleen een kwestie van gezonde voeding. Voor een deel wordt het ook bepaald door erfelijke aanleg. Als beide ouders slank zijn, neigen de kinderen doorgaans ook niet tot obesitas. Maar ook dan is het goed om op te letten wat je eet en om veel te bewegen.
© 2016 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BBB: de buik, kledingadviesBBB: de buik, kledingadviesVoor veel vrouwen zijn de buik, de billen en de benen het probleemgebied van hun lichaam. Door waakzaam om te gaan met d…
Slank in 28 dagen: het metabolisme dieetSlank in 28 dagen: het metabolisme dieetSlank in 28 dagen. Wie wil dit nu niet? De Amerikaanse auteur Haylie Pomroy beweert in haar boek "Het metabolisme dieet.…
Wil je afvallen? Gebruik geen dieet!Wil je afvallen? Gebruik geen dieet!Veel mensen willen afvallen en proberen dit met een dieet. Niet alleen vinden veel mensen dit dieet vervelend, vaak kome…
Afvallen? Leer eerst meer over de weegschaal!Afvallen? Leer eerst meer over de weegschaal!Als je bezig bent met afvallen of een dieet, dan sta je waarschijnlijk vaak op de weegschaal. Er zijn echter genoeg mens…

Blijvend kilo's kwijt en meer energie: koolhydraatarm etenBlijvend kilo's kwijt en meer energie: koolhydraatarm etenEr zijn zoveel diëten tot op heden in het leven geroepen dat je je wel eens afvraagt welk dieet er nou écht goed werkt.…
Welke maaltijdvervanger bevat weinig suiker en veel eiwit?Welke maaltijdvervanger bevat weinig suiker en veel eiwit?Een van de vele manieren om je dieet vorm te geven is het vervangen van één of twee maaltijden per dag met een proteïnes…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • https://www.10000stappen.nl/uploaded/tno_rapport_bewegingsstimulering-geel.pdf
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 22-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.