Wat kun je eten om je immuunsysteem te verbeteren?

Wat kun je eten om je immuunsysteem te verbeteren? Het juiste voedsel kan ziek worden voorkomen en kan je helpen om sneller te herstellen als je ziek wordt. Hoe kun je je immuunsysteem versterken en en je lichaam helpen zich beter te verweren tegen de indringers van buitenaf? Er wordt geniest in de trein, en wordt gehoest in de koffiebar, je collega's komen naar het werk als ze ziek zijn in plaats van dat ze thuisblijven. Je kinderen brengen ziektes in huis waar je nog nooit van gehoord hebt. Hoe blijf je gezond? Het lijkt erop dat je geen controle hebt over ziek en verkouden worden maar je kunt er meer invloed op uitoefenen dan je denkt. Je immuunsysteem is iets ongelooflijks. De bacteriën in je lichaam zijn eigenlijk een sterk leger dat bereid is om voor je te vechten, maar dan moet je het wel goed voeden. Als je toch ziek wordt zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je kunnen helpen om sneller te herstellen. Wat je vandaag eet kan bepalen of je morgen wel of niet ziek wordt.

Het immuunsysteem is de beste verdediging

Om gezond te blijven, de energie op peil te houden en niet ziek te worden moeten we het immuunsysteem versterken. Het immuunsysteem werkt zo: het gevecht van het immuunsysteem begint in de mond. Je speeksel heeft antibacteriële activiteit; verschillende organische en anorganische stoffen bevatten antivirale, antischimmel en antibacteriële werking. Ziektekiemen die de mond overleven worden in de maag geconfronteerd met maagsap. Mochten ze dit overleven dan moeten ze het opnemen tegen de eiwitten en chemische stoffen in ons spijsverteringsstelsel die slechte bacteriën doden. Tot slot gaat onze eigen populatie goede bacteriën aan het werk. Deze voorkomen dat er slechte bacteriën in de bloedsomloop terechtkomen of in de dikke of dunne darm blijven zitten. Deze goede bacteriën worden probiotica genoemd, stel het voor als een leger tegen ziekte.

Voed je goede bacteriën

Het spijsverteringsstelsel is 70 procent van het immuunsysteem. Hier zijn dus de goede bacteriën die vechten tegen de ziektekiemen. Als je wil dat de goede bacteriën voor je aan het werk gaan moet je ze goed voeden. Ze houden van voedzame, biologische en vezelrijke voeding. Maar hoe zit het met geproduceerd voedsel, vetten en suikers? Daar houden ze niet zo van. Dit is waarom een uitgebalanceerd dieet je beste verzekering is tegen allerlei virussen en infecties. Met andere woorden, als je dieet ongezond is zal je vaker ziek worden en langer ziek blijven. Als je slecht eet terwijl je ziek bent wordt je alleen maar zieker. Goede voeding helpt je lichaam om zich te verweren tegen de ziektekiemen.

Voeding en probiotica

Probiotica in het voedsel helpen om het leger goede bacteriën in het spijsverteringsstelsel goed te voeden. Je zou ten minste twee tot drie porties voedsel dat rijk aan probiotica is per dag moeten nemen. Biologisch voedsel dat veel probiotoca bevat is:
  • Groenten: asperges, knoflook, artisjokken, uien.
  • Koolhydraten: gerst, bonen, havermout, quinoa, rogge, tarwe, aardappelen.
  • Fruit: appels, bananen, bessen, citrusvruchten, kiwi.
  • Vetten: lijnzaad en chiazaad
  • Zuivel: yoghurt, kaas.
  • Gefermenteerde groenten: augurken, zuurkool.
  • Gefermenteerde soja: tempeh, miso.
  • Diversen: sojasaus, wijn, pure chocolade, bier, salami.

Je kan ook een supplement met probiotica nemen. Onthoud echter dat een supplement precies is wat het woord zegt, een toevoeging aan het voedsel dat je eet, geen vervanging daarvan.

Hoe wordt je sneller beter

Zelfs het meest gezonde dieet vol probiotica kan soms niet voorkomen dat we ziek worden. Er wordt vaak gezegd dat je griep of verkoudheid niet kunt voorkomen. Maar is er een manier om sneller te herstellen als je het onder de leden hebt? Er zijn voedingsstoffen die kunnen helpen de verkoudheid of ziekte te verdrijven, bijvoorbeeld:
  • Knoflook: het kan werken als antibiotica en kan de verschijnselen van je verkoudheid of griep verminderen.
  • Kippensoep: kippensoep werkt, het zorgt dat je lichaam minder snel uitdroogt en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Je moet wel echte kippensoep eten, soep die getrokken is van een kip, geen soep uit blik.
  • Groene thee: het geeft de productie van antistoffen een boost, deze helpen om ons te verweren tegen ziekmakende indringers in ons lichaam.
  • Honing: dit heeft antibacteriële eigenschappen en helpt hoesten te onderdrukken. Een paar theelepels in een kop groene thee is alles wat je nodig hebt.
  • Vlierbessen: deze hebben antivirale eigenschappen en verkorten de tijd dat je verkouden bent.

Wat eet je het meest van de tijd?

Het is goed te letten op specifieke goede voedingsmiddelen maar als je het immuunsysteem echt wil verbeteren moet je ook op andere zaken letten, bijvoorbeeld:

Hoeveel eet je?

Let erop dat je niet teveel of te weinig eet. Structureel te veel of te weinig eten kan de reactie van het immuunsysteem negatief beïnvloeden.

Wat voor vetten eet je?

Als je veel vetten eet, met name verzadigde vetten, kan dat schadelijk zijn voor je immuunsysteem. Aan de andere kant kan het eten van een gemiddeld aantal goede vetten, zoals noten, olijfolie en avocado's, helpen om het risico op ziek worden te verminderen.

Ben je verslaafd aan suiker?

Het eten van veel suiker kan de functie van je witte bloedcellen verminderen en het risico op ontstekingen vergroten. Dit is niet goed voor het immuunsysteem.

Krijg je genoeg eiwitten binnen?

Tekort aan ijzer, zink en eiwit kan zorgen dat je immuunsysteem minder goed werkt. Eet je de hele regenboog aan groente en fruit? Je hebt veel fruit en groente nodig om de vitamines en mineralen binnen te krijgen die je immuunsysteem nodig heeft. Dat is bijvoorbeeld ijzer, zink, magnesium, selenium, koper, vitamine A, C, D, E, B6 en B12.

Onthoud dat een uitgebalanceerd dieet de beste manier is om je immuunsysteem te ondersteunen en om ziek worden te voorkomen.
© 2016 - 2024 Tennessee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Probiotica: De wonderen zijn de wereld nog niet uit!Iedereen kent wel de flesjes van Yakult, Optimel of Actimel. Wie snapt er echter nog echt iets van als het gaat om Bifid…
Probiotica als voedingssupplementDe term probiotica, meervoud van probioticum, is vrij recent, hoewel zijn werking reeds lang gekend is. Een kennismaking…
Versterken van je immuunsysteem: wat kun je doen?Je immuunsysteem is vitaal voor het goed functioneren van je lichaam. Met een zwak immuunsysteem valt je lichaam al snel…
Een gezonde huid door probiotica, vitaminen en bietensapEen gezonde huid door probiotica, vitaminen en bietensapHelp! Je staat 's ochtends op en ontdekt ineens twee nieuwe pukkels op je kin. Geen paniek, dat heeft bijna iedereen wel…

Welke maaltijdvervanger bevat weinig suiker en veel eiwit?Welke maaltijdvervanger bevat weinig suiker en veel eiwit?Een van de vele manieren om je dieet vorm te geven is het vervangen van één of twee maaltijden per dag met een proteïnes…
Afslankgel of afslankcrème gebruiken bij het afvallenAfslankgel of afslankcrème gebruiken bij het afvallenWanneer je als vrouw serieus bezig bent met diëten om een mooi en strak lichaam te krijgen dan kun je nog wel eens worde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MarcoRoosink, Pixabay
  • http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system (geraadpleegd in juni 2016)
  • https://www.theguardian.com/science/2016/jan/24/health-foods-immune-system-colds-vitamins (geraadpleegd in juni 2016)
Tennessee (40 artikelen)
Gepubliceerd: 10-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.