Otovent neusballon: alternatief voor buisjes in oren

De Otovent is een zeer eenvoudig hulpmiddel om, vooral bij kinderen hoor- en oorproblemen op een speelse, goedkope en eenvoudige manier te verminderen of op te lossen. Het kan zelfs een goed alternatief zijn voor de plaatsing van buisjes. Mensen met druk op de oren na een vliegreis of na het duiken, het zogenaamde barotrauma, hebben tevens baat van de Otovent, omdat op een simpele manier de onderdruk, ontstaan door drukverschillen, in hun middenoor (buis van Eustachius) weer wordt opgeheven.

Gehoorproblemen bij kinderen, buisjes in de oren

Een veel voorkomende klacht bij (jonge) kinderen, maar ook volwassenen is een verminderd gehoor, pijn aan de oren en hinderlijke, suizende geluiden. Soms kan een eenvoudige product een oplossing bieden voor de minder ernstige klachten. Zo kan de Otovent, een simpel hulpmiddel waarmee je middels de beide neusgaten een speciaal ballonnetje opblaast al voor veel verbetering en verlichting van de pijn zorgen en operatieve ingrepen zoals het plaatsen van buisje overbodig maken.

Wat is een Otovent?

Een Otovent is een klein wit kunststoffen bolletje met een tuitvormig uiteinde, waaraan de voor dit doel speciaal vervaardigde latex ballonnetjes bevestigd kunnen worden. Het wordt geleverd in een kartonnen doosje van 125 x 90 x 30 mm, met als inhoud het kunststoffen bolletje, 5 stuks speciale latex ballonnen, een handleiding en een fotokaartje waarop in vier stappen ook voor een kind duidelijk wordt gemaakt wat de bedoeling is van de Otovent.

Hoe de Otovent te gebruiken?

 • Bevestig een ballon aan de Otovent
 • Haal diep adem
 • Druk met één hand het bolletje van het Otovent neusstuk tegen één van beide neusgaten.
 • Druk met de vinger van je andere hand je andere neusgat dicht
 • Blaas via het neusgat de ballon op ter grootte van een grapefruit, ca. 10 - 12 cm
 • Probeer vervolgens te slikken
 • In de meeste gevallen is het resultaat van deze handeling gelijk te voelen in de oren, vooral in het begin, wanneer men een soort van "knapgeluid" in het oor ervaart
 • Herhaal de handeling, nu met het andere neusgat

Het beste resultaat wordt behaald door deze handelingen zowel 's ochtends als 's avonds uit te voeren, maar liever nog 3x op een dag, gedurende 3 á 4 weken. Daarna is het verstandig op opnieuw de (KNO)arts te raadplegen om het effect te bekijken.

Elke latex ballon kan ca. 3 á 4 dagen gebruikt worden, daarna worden ze te elastisch en is het effect minder.
De Otovent kent geen bijwerkingen, al wordt in de bijsluiter gewaarschuwd dat gevallen bekend zijn van contactallergie voor latex, al komt dit hoogst zelden voor. Voor mensen die vaak last hebben van bloedneuzen is ook waakzaamheid geboden.
Het hulpmiddel is zowel geschikt voor volwassenen als kinderen. (vanaf 3 jaar)

Normale feestballonnen zijn niet geschikt om te gebruiken omdat ze elastischer zijn dan de speciale latex ballonnen en dus niet genoeg weerstand bieden voor een optimaal resultaat.

Ballonnen kunnen niet los nabesteld worden, omdat de verpakking en verzending daarvan duurder wordt dan het product zelf. Een verpakking met 5 ballonnen gaat ca. 4 weken mee, dus de duur van de behandeling.

Als de Otovent, in de originele verpakking bewaard blijft, bij kamertemperatuur en beschermd tegen zonlicht, kan het drie jaar lang bewaard blijven.

Abigo, Zweedse distributeur Otovent

De Zweedse farmaceutische firma Abigo distribueert het product vanuit Zweden naar twintig verschillende landen. (België, Cyprus, Luxemburg, Polen, Slowakije, Noorwegen, Tsjechië, Groot-Brittannië, Finland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Griekenland, IJsland, Italië, Japan, Polen, Spanje, Zwitserland en de Verenigde Staten)

Praktische informatie Abigo:

ABIGO Medical AB
Ekonomivägen 5
436 33 ASKIM
Sweden

Phone: +46-31-748 49 50
Fax: +46-31-68 39 51
Email: pharma@abigo.se

Newpharma, een Belgische online apotheek, leverancier Otovent Nederland

In Nederland is de Otovent dus niet verkrijgbaar. Echter, de Belgische vertegenwoordiger Newpharma geeft in de online webshop aan dat ze de Otovent (ca. 19,--) ook in Nederland leveren.

Praktische informatie Newpharma:

Newpharma (Apotheek Discry NV)
Rue des Allies 2, 4460 Grâce-Hollogne, België
Helpdesk: 349/12 Franklin Rooseveltlaan, 9000 Gent, België

Voordelen van de Otovent

 • Kan operaties aan de oren (zoals het plaatsen van buisjes) voorkomen of uitstellen
 • Snelle bevredigende resultaten
 • Zeer (kind)vriendelijk in gebruik, kinderen ervaren het gebruik ervan als een spelletje
 • Ook geschikt voor het verlichten van de druk op de oren na bv. een vliegreis of duiken
 • Geen bijwerkingen
 • Pijnloos hulpmiddel
 • Goedkoop (prijzen variëren tussen de 12,-- en 19,--) zeker als je dit afzet tegen een mogelijke operatie en alles wat daarbij komt kijken
© 2010 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ploppend oor: hoe komt het en hoe kom je er vanaf?Ploppend oor: hoe komt het en hoe kom je er vanaf?Continue een ploppend gevoel in het oor. Dit kan erop duiden dat het oorkanaal verstopt is en de luchtdruk niet zoals ge…
Het voorkomen van pijn in oren bij vliegenHet voorkomen van pijn in oren bij vliegenVliegen is voor veel mensen geen pretje. Dat komt, omdat veel mensen last hebben van pijn in hun oren wanneer het vliegt…
Last van verstopte oren?Wellicht heeft iedereen het wel al eens meegemaakt: zo een vervelende druk in de oren. Alsof ze als het ware 'verstopt'…
Als je last hebt van oorpijnAls je last hebt van oorpijnKinderen hebben vaak last van oorpijn, maar ook volwassenen kunnen hier last van hebben. Wat zijn de klachten bij oorpij…

Wratten (wratjes): verwijderen, symptomen en voorkomenWratten (wratjes): verwijderen, symptomen en voorkomenWratten of wratjes verwijderen, hoe doe je dat precies? En kun je wratten ook zelf verwijderen? Gewone wratten zijn cour…
Dyslexie: een leerstoornisVeel kinderen en ook volwassenen hebben last van dyslexie en ze worden vaak niet begrepen in de klas of op het werk. Het…
Bronnen en referenties
 • www.abigo.se
 • www.newpharma.be
 • www.arboportaal.nl
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 26-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.