Ploppend oor: hoe komt het en hoe kom je er vanaf?

Ploppend oor: hoe komt het en hoe kom je er vanaf? Continue een ploppend gevoel in het oor. Dit kan erop duiden dat het oorkanaal verstopt is en de luchtdruk niet zoals gewoonlijk aan beide kanten van het trommelvlies gelijk is. Dit ploppen in het oor kan een vervelend gevoel geven en je zelfs uit je slaap houden. Gelukkig zijn er diverse technieken en hulpmiddelen die je kunnen helpen om het oor weer open te krijgen. Biedt dit alles geen soelaas dan is het wellicht noodzakelijk om het oor bij de huisarts uit te laten spuiten. Keert het probleem veel terug dan kan de huisarts je doorverwijzen naar een specialist.

Ploppen in het oor


Wat is een ploppend oor?

Een ploppend oor, zo zouden veel mensen het omschrijven wanneer het gaat om deze vreemde sensatie in het oor. Aan één of beide kanten kan het voelen alsof er een continue snelle opening en sluiting van het oor plaatsvindt dat voelt of klinkt als 'plop plop plop plop'. Dit is niet pijnlijk maar kan wel vervelend zijn en een grimas op het gezicht brengen. Je kunt daarbij ook het gevoel hebben dat er iets in het oor zit of de doorgang van het oor blokkeert. Mogelijk heb je er ook klachten van je gehoor bij. Het kan in sommige gevallen tevens leiden tot duizeligheid en moeite met het evenwicht.

Oorzaken ploppen in het oor

Meestal is het ploppen van het oor het gevolg van een verstopping van de buis van Eustachius, welke het oor verbindt met de achterkant van de neus. In veel gevallen ontstaat zo'n verstopping als gevolg van een verkoudheid, een infectie of een allergie. Ben je verkouden geweest dan kunnen dergelijke klachten nog best wel een tijd aanhouden. Ook is het mogelijk dat deze klachten het gevolg zijn van een (tijdelijke) overmatige productie van oorsmeer die niet gerelateerd is aan een verkoudheid. Sommige mensen hebben helaas aanleg voor een overmatige oorsmeerproductie.

Water in het oor?

Worden je klachten veroorzaakt door water in het oor, bijvoorbeeld na het zwemmen of douchen? Dry Ears kan in dat geval je klachten eenvoudig verhelpen door het water aan het oor te onttrekken.

Manieren om het ploppen van het oor te stoppen

Om het ploppende gevoel in je oor te laten stoppen kun je verschillende methodes aanwenden. Waar een milde verstopping wellicht snel is opgelost, kan het echter ook voorkomen dat het probleem niet met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes te verhelpen is. In dat geval kun je het beste contact opnemen met je huisarts die zelf een ingreep kan uitvoeren of je kan doorverwijzen naar een specialist. Wat je zelf kunt proberen om het probleem te verhelpen zijn de Edmonds-techniek, de Valsalva-manoeuvre, de Toynbee-techniek en de Otovent-techniek. Ook kan het gebruik van een neusspray of oorspray soelaas bieden.

Edmonds-techniek: heen en weer bewegen van de kaak

De Edmonds-techniek is erg simpel en zal alleen helpen bij milde verstoppingen. Hierbij steek je je onderkaak vooruit alsof je een behoorlijke onderbeet hebt. Vervolgens beweeg je de onderkaak in rap tempo van links naar rechts. Dit kan de luchtdruk in de buis van Eustachius herstellen, maar alleen als de verstopping slechts mild is. Kijk uit met deze techniek als je bekend bent met hypermobiliteit van de gewrichten. In dat geval zou je hiermee de kans op ontwrichting van de kaak vergroten.

Valsalva-techniek: lucht door gesloten neus persen

De Valsalva-techniek kennen veel mensen waarschijnlijk wel. Het wordt ook veel gebruikt wanneer je tijdens het vliegen last van je oren krijgt. Deze techniek houdt in dat de mond sluit en de neus met de hand dichtknijpt. Vervolgens probeer je lucht door je gesloten neus te forceren. Doe dit niet met al te veel kracht ineens maar bouw het op. Als het goed is leidt dit tot een sensatie in de oren waarbij deze open lijken te springen. Dit kan een onprettig gevoel geven maar de symptomen wel verhelpen.

Toynbee-techniek

De Toynbee-techniek lijkt wat op de Valsalva-techniek alleen gebruik je hierbij water in plaats van lucht. Om de techniek goed uit te voeren knijp je je neus dicht en neem je tegelijk een slok water. Slik dit door op het moment dat de neus nog dichtgeknepen is. Ook hierbij kun je je oor open voelen springen. Mogelijk moet je de techniek een aantal keer herhalen voor een optimaal resultaat.

Otovent-techniek

De benaming Otovent-techniek zegt je misschien niets maar in veel andere landen is dit een bekende methode om van je verstopte oor af te komen. Je hebt hiervoor een Otovent-ballon nodig. Dit is een ballon met een opzetstukje dat precies in je neusgat past. Het is de bedoeling om het opzetstukje in het ene neusgat te doen en het andere dicht te knijpen. Vervolgens blaas je met één neusgat de ballon op. Als het goed is voel je op enig moment je oor openschieten. Door het opzetstukje te wassen kun je het later nogmaals gebruiken. Dit is zeker handig wanneer je vaker last hebt van hetzelfde probleem.

Gebruik van neusspray

Ook het gebruik van een neusspray kan een uitkomst bieden wanneer je incidenteel last hebt van een verstopt oor dat een ploppend geluid maakt. Om te begrijpen hoe dit weet moet je iets meer weten over het werkingsmechanisme van de buis van Eustachius. Deze nauwe verbinding tussen keel/neusholte en middenoor is normaliter gesloten en opent alleen wanneer je kauwt, slikt, gaapt of je neus snuit. Er wordt dan lucht toegelaten tot het middenoor en eventueel opgehoopt slijm of oorsmeer kan dan doorstromen, wat verstopping voorkomt en ervoor zorgt dat de luchtdruk aan beide kanten van het trommelvlies gelijk blijft. Is de neus verstopt dan werkt dit natuurlijke mechanisme niet optimaal. Een neusspray kan een verstopping van de neus verhelpen waardoor ook de buis van Eustachius zich weer kan openen en een verstopping van het oorkanaal verholpen kan worden.

Gebruik van een oorspray

Is de neus duidelijk niet verstopt en kan dit niet de boosdoener zijn dan is het ook nog mogelijk dat het probleem simpelweg wordt veroorzaakt door een propje oorsmeer dat het oorkanaal blokkeert. Het is in dat geval niet aan te raden om er met een wattenstaafje in te gaan wroeten. Hierbij ontstaat immers de mogelijkheid dat je de prop oorsmeer alleen maar dieper het oor induwt en bovendien kun je er wanneer je niet voorzichtig genoeg mee bent het trommelvlies meer beschadigen. Wat je wel kunt proberen is of het gebruik van een oorspray wellicht soelaas kan bieden. Er zijn oorsprays of audisprays op de markt van ondermeer Otalgan, New Care en Lucovitaal waarmee je op een pijnloze manier het overtollige oorsmeer uit de gehoorgang kunt verwijderen. Je zet simpelweg het tuitje op de gehoorgang en spuit enkele keren. Na enkele seconden inwerking kun je hoofd schuin houden en de vloeistof er met eventuele viezigheid weer uit laten lopen op een tissue.

Lees verder

© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstopte oren. Wat helpt ertegen?Verstopte oren. Wat helpt ertegen?Last van verstopte oren, oorproppen, oorpijn en/of verkoudheid? In de koelere maanden komen deze klachten het meeste voo…
Wat doe je tegen oorpijn bij het vliegenWat doe je tegen oorpijn bij het vliegenVeel mensen hebben er last van: oorpijn bij het opstijgen of landen, bij het reizen met een vliegtuig. Deze oorpijn is n…
Bergvakantie, luchtdruk en ploppende orenBergvakantie, luchtdruk en ploppende orenWie ooit op bergvakantie is geweest zal het beslist wel eens hebben meegemaakt dat er ineens een raar gevoel in de oren…
Oorpijn, naar arts of zelf behandelen en wat is oorpijnOorpijn, naar arts of zelf behandelen en wat is oorpijnOorpijn is meestal het gevolg van een ontsteking in de gehoorgang of in het middenoor en soms aan de rand van de oorsche…

Ziekte van Degos: Symptomen aan huid en andere organenZiekte van Degos: Symptomen aan huid en andere organenDe ziekte van Degos is een zeldzame progressieve aandoening waarbij om onbekende redenen een verstopping ontstaan van de…
Jeukende moedervlek: symptomen, oorzaak en behandelingJeukende moedervlek: symptomen, oorzaak en behandelingEen jeukende moedervlek is niet direct iets om je zorgen over te maken. Wel is jeuk aan een moedervlek iets om in de gat…
Bronnen en referenties
  • http://www.gluear.co.uk/how-it-works/
  • https://www.deonlinedrogist.nl/lucovitaal-oorspray-pijnloos-p-1862.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Ear_clearing
  • https://medical-dictionary.thefreedictionary.com/Toynbee+maneuver
  • https://encyclopedie.medicinfo.nl/verstopping-van-de-buis-van-eustachius
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 19-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.