Ziekte van Degos: Symptomen aan huid en andere organen

Ziekte van Degos: Symptomen aan huid en andere organen De ziekte van Degos is een zeldzame progressieve aandoening waarbij om onbekende redenen een verstopping van de kleine bloedvaten optreedt. Deze verstopping leidt tot onvoldoende bloedtoevoer naar de huid, en in sommige gevallen ook naar het maagdarmkanaal, het centrale zenuwstelsel en/of andere organen. De behandeling van de symptomen is voornamelijk ondersteunend. Wanneer interne organen zijn aangetast, is de prognose doorgaans minder gunstig dan wanneer alleen de huid betroffen is.

Synoniemen

Volgens [ERFELIJKHEID.nl] zijn de volgende synoniemen voor de ziekte van Degos bekend:
  • Degos disease
  • Degos-syndroom
  • Maligne atrofische papulose (M.A.P.)
  • Papulosis atrophicans maligna
  • Ziekte van Köhlmeier-Degos

Epidemiologie van de ziekte van Degos

De ziekte van Degos kan op elke leeftijd optreden, maar wordt het vaakst gezien bij (jong)volwassenen tussen de twintig en vijftig jaar oud. Hoewel de ziekte zeer zeldzaam is, kunnen er ook gevallen binnen families voorkomen. De aandoening komt voornamelijk voor bij mensen met een blanke huidskleur.

Oorzaken: Verstopping van kleine bloedvaten

De ziekte van Degos wordt gekarakteriseerd door verstopping van kleine tot middelgrote bloedvaten, wat in medische termen bekend staat als ‘occlusieve vasculopathie van de kleine bloedvaten’. Deze verstopping leidt tot ischemie (tekort aan bloedtoevoer) en necrose (weefselsterfte), wat resulteert in huidafwijkingen en soms ernstige complicaties in andere organen. De klassieke vorm van de ziekte van Degos wordt veroorzaakt door een disfunctie van het KRT5-gen. Minder vaak voorkomende vormen zijn geassocieerd met de POFUT1- en POGLUT1-genen. Pathogene varianten in deze genen zorgen ervoor dat ze niet goed functioneren, wat leidt tot de verstopping van de bloedvaten.

Symptomen van de ziekte van Degos

De ziekte van Degos kan de huid en verschillende interne organen aantasten. Meestal verschijnen eerst huidletsels, waarna symptomen van interne orgaanbetrokkenheid kunnen optreden.

Huid

Op de huid verschijnen groepjes van dertig tot veertig roze tot rode, verhoogde knobbeltjes (2 tot 5 mm). Deze knobbeltjes groeien uit tot een paarse tot zwarte kleur en ontwikkelen een centrale witte inzinking. De huidletsels genezen langzaam (langzame wondgenezing), wat leidt tot de vorming van witte littekens met schilfering. De knobbeltjes zijn meestal pijnloos, maar kunnen af en toe een licht branderig gevoel veroorzaken.

Maag en darmen

Ongeveer de helft van de patiënten ervaart maag- en darmproblemen. Wanneer de bloedtoevoer naar het maagdarmkanaal belemmerd is, kunnen darmperforaties (gaten in de darmen) en/of maagperforaties optreden. Symptomen van deze complicaties zijn onder andere plotselinge buikpijn, (bloederige) diarree, misselijkheid, braken, gewichtsverlies, vermoeidheid, bloed braken, bloed in de ontlasting en een maagbloeding.

Hersenen

Een verstopping van bloedvaten in de hersenen kan bij sommige patiënten voorkomen, wat kan leiden tot:

Andere organen

De ziekte van Degos kan bijna elk orgaansysteem aantasten, waaronder de ogen, nieren, longen, het borstvlies, het hart en de lever.

Diagnose en onderzoeken

Een uitgebreid bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen uitgebreid bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnostisch onderzoek

Een huidbiopsie is essentieel voor de bevestiging van de diagnose van de ziekte van Degos, omdat deze de verstopping van de kleine bloedvaten kan onthullen. Daarnaast is een bloedonderzoek nodig om eventuele onderliggende stollingsafwijkingen op te sporen. Een volledige bloedtelling en controle van de ijzerwaarden zijn ook nuttig. Ontlastingsonderzoek kan worden uitgevoerd om de aanwezigheid van bloed in de ontlasting te detecteren. Verder kan de arts beeldvormende onderzoeken (zoals echografie, CT-scan, MRI-scan), een colonoscopie (om darmafwijkingen te beoordelen) en andere aanvullende testen inzetten, afhankelijk van de systemische symptomen.

Differentiële diagnose

Het is belangrijk om de ziekte van Degos te onderscheiden van systemische lupus erythematosus (SLE of lupus), een auto-immuunziekte die elk lichaamsdeel kan aantasten. In tegenstelling tot SLE treft de ziekte van Degos het gezicht niet. Corticosteroïden, die effectief zijn bij SLE, hebben geen effect bij de ziekte van Degos. Ook verergeren de symptomen door blootstelling aan zonlicht niet bij de ziekte van Degos, in tegenstelling tot bij SLE. Bovendien hebben patiënten met de ziekte van Degos een hogere sterftekans dan degenen met SLE.

Behandeling van de ziekte van Degos

Bloedverdunnende medicijnen, zoals aspirine en dipyridamol, kunnen helpen bij het verminderen van het aantal nieuwe huidletsels bij sommige patiënten. Een multidisciplinaire aanpak is noodzakelijk, waarbij samenwerking met een maag-darmarts, neuroloog en oogarts essentieel is voor het controleren en behandelen van interne problemen. Chirurgische interventie kan nodig zijn bij een maag- of darmperforatie.

Prognose en vooruitzichten

Wanneer alleen huidafwijkingen aanwezig zijn, is de prognose over het algemeen goed. De ziekte van Degos wordt ernstiger wanneer ook interne organen zijn aangetast. In dergelijke gevallen is de prognose minder gunstig en sterven patiënten vaak binnen twee tot drie jaar na het begin van de symptomen.

Preventie en monitoring

Er zijn momenteel geen bewezen methoden voor de preventie van de ziekte van Degos, gezien de onbekende oorzaken. Regelmatige medische controle is cruciaal voor patiënten met deze aandoening om de voortgang van de ziekte te volgen en tijdig in te grijpen bij complicaties. Het is ook belangrijk voor patiënten om goed geïnformeerd te worden over de symptomen en het beheer van hun aandoening.

Ondersteunende zorg en levenskwaliteit

Patiënten met de ziekte van Degos kunnen baat hebben bij ondersteunende zorg om hun levenskwaliteit te verbeteren. Dit kan onder andere bestaan uit pijnbestrijding, symptomatische behandeling van interne problemen, en ondersteuning bij het omgaan met de fysieke en emotionele uitdagingen van de ziekte. Het inschakelen van een zorgteam dat ervaring heeft met zeldzame ziekten kan van groot belang zijn voor een effectieve behandeling en ondersteuning.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Dowling-Degos: Huidziekte aan vouwen en plooienZiekte van Dowling-Degos: Huidziekte aan vouwen en plooienDe ziekte van Dowling-Degos is een huidaandoening waarbij een patiënt een netachtige huidverkleuring heeft aan de plooie…
Ziekte van Buerger: Pijn aan en zweren op voeten en handenZiekte van Buerger: Pijn aan en zweren op voeten en handenDe ziekte van Buerger is vorm van vasculitis, een ontsteking van de kleine en middelgrote bloedvaten. Door de ziekte zij…
Polyarteriitis nodosa: symptomen, diagnose en behandelingPolyarteriitis nodosa: symptomen, diagnose en behandelingPolyarteriitis nodosa (ook wel bekend als periateriitis nodosa of PAN) is een ernstige ziekte die leidt tot ontsteking v…
Teleangiëctasieën: Huidaandoening met verwijde bloedvatenTeleangiëctasieën: Huidaandoening met verwijde bloedvatenTeleangiëctasieën is een goedaardige huidaandoening die zich voornamelijk presenteert bij gezonde personen als gevolg va…

Orf: Virale huidinfectie door contact met schapen of geitenOrf: Virale huidinfectie door contact met schapen of geitenOrf is een virale huidinfectie waarbij mensen klachten ervaren na het in contact komen met geïnfecteerde dieren of voorw…
Ploppend oor: hoe komt het en hoe kom je er vanaf?Ploppend oor: hoe komt het en hoe kom je er vanaf?Continue een ploppend gevoel in het oor. Dit kan erop duiden dat het oorkanaal verstopt is en de luchtdruk niet zoals ge…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 4 oktober 2020:
  • Dowling-Degos disease, https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/9775/dowling-degos-disease#:~:text=Cause,-Listen&text=Listen-,The%20classic%20form%20of%20Dowling%2DDegos%20disease%20occurs%20when%20the,or%20sometimes%2C%20not%20at%20all.
  • Geraadpleegd op 19 maart 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Degos disease – malignant atrophic papulosis or cutaneointestinal lethal syndrome: rarity of the disease, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4403817/
  • Degos disease, https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/6249/degos-disease
  • Degos Disease, https://www.dermcoll.edu.au/atoz/degos-disease/
  • Degos disease, https://www.dovemed.com/diseases-conditions/degos-disease/
  • Malignant atrophic papulosis (Köhlmeier-Degos disease) - A review, https://ojrd.biomedcentral.com/articles/10.1186/1750-1172-8-10
  • Malignant atrophic papulosis, https://www.dermnetnz.org/topics/malignant-atrophic-papulosis
  • Ziekte van Degos, https://www.erfelijkheid.nl/ziektes/ziekte-van-degos
  • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 24-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.