InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Slechte ogen door werken met beeldscherm?

Slechte ogen door werken met beeldscherm?

Slechte ogen door werken met beeldscherm? Veel van de mensen die lang achter een beeldscherm zitten te werken, krijgen last van prikkende, branderige of vermoeide ogen. Vreemd is dan ook niet de gedachte dat het slecht voor je is om lang achter een scherm te zitten. Door veel mensen wordt gedacht dat de klachten ontstaan door straling die wordt uitgezonden door het scherm. Er is onderzoek naar gedaan door de WHO, en het resultaat van het onderzoek is dat de straling van beeldbuizen geen risico geeft op het ontstaan van oogafwijkingen.

Slechte ogen door werken met beeldscherm?


Tegenwoordig zitten veel mensen per dag minstens 4 uren achter beeldschermen. Hierbij ontstaan vaak klachten als pijnlijke ogen, maar door een verkeerde werkhouding ook klachten aan de nek, schouder, polsen en armen. Veel mensen denken dat ze door lang werken met een beeldscherm teveel straling krijgen van het beeldscherm. Uit onderzoek van het WHO is echter gebleken dat de straling die je krijgt van een beeldscherm, maar een heel klein deel is van de toegestane hoeveelheid, en dat dit geen risico oplevert voor het ontstaan van oogafwijkingen. Oogproblemen hebben vaak met heel andere factoren te maken.

Klachten die vaak voorkomen na het langdurig werken met beeldschermen

 • Prikkende, branderige ogen
 • Vermoeide ogen
 • Wazig zien in de loop van de dag
 • Hoofdpijnklachten

Waar komen de klachten aan ogen dan vandaan?

 • Veel mensen vergeten te knipperen met hun ogen als ze ingespannen naar een scherm turen, dit komt extra vaak voor als het beeldscherm te hoog staat.
 • De luchtvochtigheid in veel kantoren en woningen is te laag, waardoor traanvocht sneller verdampt en branderige en jeukende ogen optreden. Vooral mensen die contactlenzen dragen kunnen hier hinder van ondervinden.
 • Vermoeidheid van de ogen kan ook optreden door verkeerde verlichting. De tekst op het scherm is minder goed te lezen als lamplicht of daglicht weerspiegelt in het scherm.
 • Er kunnen al kleine oogafwijkingen aanwezig zijn, die je extra opmerkt als je constant wisselend naar het toetsenbord, tafel en scherm kijkt. Het steeds weer moeten scherpstellen kost veel inspanning.
 • De leeftijd; vanaf je 45ste wordt de lens in je oog minder soepel. De afstand tot documenten is meestal korter dan die naar het beeldscherm, zodat dit moeilijker te lezen kan zijn.

Wat kun je doen om klachten te verminderen/ over te laten gaan?

 • Zorg dat de verlichting in de werkruimte en van het beeldscherm goed op elkaar zijn afgestemd. Zorg dat er geen licht spiegelt op het beeldscherm.
 • Als de teksten op het scherm te klein zijn om ze soepel te kunnen lezen, vergroot de letters op het scherm dan.
 • Zorg dat de bovenrand van het beeldscherm bij rechtop zitten op ooghoogte staat.
 • Knipper bewust vaker met de ogen als je vermoedt dat de luchtvochtigheid in de ruimte niet goed is, eventueel kun je van de oogarts kunsttranen krijgen.
 • Zorg voor een optimale instelling van de scherpte van het beeld op het scherm.
 • Heb je leesproblemen bij beeldschermwerk, dan kun je overwegen om een beeldschermbril aan te schaffen. Soms wil de werkgever wel bijdragen aan de kosten van afschaf. Heb je ook een correctie voor het lezen vanaf papier nodig, dan kan een documentenhouder naast het beeldscherm handig zijn, of de aanschaf van een multifocale bril, waarvan het bovenste gedeelte specifiek geschikt is voor beeldschermwerk en het onderste deel voor het dichterbij lezen vanaf papier.
© 2010 - 2020 Wilmo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Panoramisch beeldscherm om te gamenPanoramisch beeldscherm om te gamenHet is een van de dromen van veel gamers, een scherm zo groot dat je deel lijkt te nemen aan de game. Het zogenaamde pan…
"Computerogen" behandelen met een computerbril & oogdruppels"Computerogen" behandelen met een computerbril & oogdruppelsHeb je ook last van prikkende, branderige "computerogen" als je lang aan de pc hebt gewerkt? Dan kan een computerbril de…
Zijn beeldschermen slecht voor de ogenZijn beeldschermen slecht voor de ogenVrijwel ieder van ons maakt dagelijks gebruik van beeldschermapparatuur. Naast smartphones en tablets, krijgt vooral de…
Vermoeide ogen? Wazig zicht? Misschien hebt u computerogen!Vermoeide ogen? Wazig zicht? Misschien hebt u computerogen!Door het gebruik van nieuwe moderne technieken, krijgen mensen ook nieuwe lichamelijke klachten. Een goed voorbeeld hier…
Kopen van een computerbrilKopen van een computerbrilVeel mensen krijgen last van de ogen wanneer zij te lang achter de computer zitten. De computerbril is de ultieme uitkom…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eigen foto
 • Artikel Cosumentengids december 2010

Reageer op het artikel "Slechte ogen door werken met beeldscherm?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wilmo
Laatste update: 15-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!