Help een bloedneus, wat moet ik doen om het te stoppen?

Niets beters dan een bloedneus om een idee te krijgen van de grote hoeveelheid bloed die voortdurend in uw hoofd circuleert. De haarvaatjes in de neus alleen al bevatten onvoorstelbare hoeveelheden. Bij Sylvester Stallone staat al dat bloed misschien er stoer, maar als u er zelf mee zit, kijkt u er waarschijnlijk heel anders tegen aan. Vandaar de volgende praktische tips die vrijwel elke neusbloeding stoppen, of deze nu veroorzaakt is door de kou, een neveneffect is van hoge bloeddruk of atherosclerose, of te wijten is aan een nieuwsgierig kind dat zijn vingers ergens instopt waar ze niet thuishoren.

Snuit uw neus

Voor u probeert de neusbloeding te stoppen, zou u uw neus een keer krachtig moeten snuiten. Dit verwijdert eventuele slijmklontjes die het bloedvat openhouden. Bloedvaten zijn namelijk elastisch. Als u het klontertje kunt verwijderen, kunnen de elastische vezels rond de kleine opening zich sluiten. Het helpt echt en bespaard u een hoop gedoe. Soms is een keer snuiten en de neus even dichtdrukken al voldoende om de bloeding meteen te stoppen.

Stop het bloedende neusgat dicht met vochtige watten

En waarmee moet u de watten bevochtigen? Een aantal deskundigen adviseerden (zonder recept verkrijgbaar) samentrekkende middeltjes als decongestieve neusdruppels. één arts gaf de voorkeur aan witte azijn. Het zuur in de azijn schroeit het wondje geleidelijk dicht. Bedenk wel: samentrekkende middelen werken slechts tijdelijk en bij overmatig gebruik kan de binnenwand van de neus beschadigd worden.

Gaas werkt ook

Als u geen watten bij de hand hebt, kunt u gewoon steriel gaasverband gebruiken. Maak het gaas nat voor u het in uw neus stopt. Om het weer te verwijderen, neemt u wat water in uw handen en maakt u daarmee het gaas opnieuw nat. Dit moet gewoonlijk volstaan om het los te weken.

Knijp het vlezige deel van uw neus dicht

Nadat u uw neus hebt gesnoten en dichtgestopt met watten of gaas, drukt u met duim en wijsvinger het zachte gedeelte van de neus dicht. Blijf 5 tot 7 minuten constant drukken. Als de bloeding niet stopt, vervang u de watten en drukt u opnieuw gedurende 5 tot 7 minuten. De bloeding zou dan getopt moeten zijn. Laat de watten nog 20 minuten zitten voor u ze verwijderd.

Zit rechtop

Wanneer u gaat liggen of uw hoofd achterover houdt, zal het bloed naar binnen lopen.

Probeer een ijskompres

Een ijskompres kan soms erg doeltreffend zijn. De kou vernauwt de bloedvaten en vermindert de bloeding.

Niet pulken

Het duurt zeven tot tien dagen voor het gescheurde bloedvat volledig genezen is. De bloeding stopt wanneer er zich bloedstolsel op het wondje vormt dat tijdens het genezingsproces verandert in een korstje. Mocht u dus in uw neus gaan pulken en het korstje lostrekken, dan krijgt u een nieuwe bloeding.

Antibiotische/steroïdale zalf

Het twee of driemaal per dag in de neus aanbrengen van een beetje zalf doodt alle eventuele stafylokokkenbacteriën. Dit stopt het jeuken en voorkomt korstvorming van slijm, wat u zou kunnen aanzetten tot pulken.

Neem ijzer

Als u gevoelig bent voor neusbloedingen, is het nuttig dat u ijzersupplementen neemt om uw lichaam te helpen het verloren bloed snel te vervangen. Ijzer is een vitaal bestanddeel van hemoglobine, een essentiële stof in de rode bloedcellen.

Pas op met aspirine

Aspirine kan bloedstolling hinderen. Als u gevoelig bent voor neusbloedingen, adviseren de deskundigen geen aspirine te nemen wanneer het niet echt nodig is.

Sallicylaat

Artsen raden ook aan etenswaren te vermijden die rijk zijn aan salicylaat, een aspirineachtige stof die wordt aangetroffen in koffie, thee, de meeste fruitsoorten en sommige groenten. Enkele voorbeelden hiervan zijn amandelen, appels, abrikozen, alle bessen, munt, kruidnagel, kersen, krenten, druiven, rozijnen, wintergroenolie, pepers, perziken, pruimen, tomaten, komkommers en augurken.

Houd uw bloeddruk in de gaten

Mensen met een hoge bloeddruk zijn vatbaar voor neusbloedingen. Volg daarom en vet en cholesterolarm dieet. Als uw last hebt van hoge bloeddruk en een bloedvat begeeft het, dan kan dit maar beter niet in uw schedel gebeuren. Dat zou namelijk een beroerte veroorzaken. Het is alsof de natuur ons een overdrukklep heeft gegeven.

Bevochtig de lucht

Wanner u ademt, zorgt uw neus ervoor dat de lucht goed bevochtigd wordt voor deze in uw longen terechtkomt. Hieruit volgt dat in een droge omgeving de neus veel harder moet werken, Een flinke luchtbevochtiger kan hier uitkomst bieden.
Artsen adviseren bovendien het bevochtingstoestel te vullen met gedestilleerd water, om uzelf te behoeden voor de onzuiverheden in kraanwater. Maak het toestel minstens eenmaal per week goed schoon volgens de instructies van de fabrikant. Vul het met gelijke delen water en azijn en laat het 20 minuten draaien.

Zorg voor voldoende vitamine C

Vitamine C is nodig voor de vorming van collageen, een essentiële stof voor gezond lichaamsweefsel. Het collageen in het weefsel van de bovenste luchtwegen zorgt ervoor dat er, waar nodig, slijm aanwezig is. Op die manier ontstaat een vochtig, beschermend laagje in de voorhoofds en aangezichtsholtes en de neus.

Kies orale anticonceptie zorgvuldig

Oestogeen beïnvloedt de slijm productie. Alles wat de oestrogeenbalans in het lichaam verstoort zoals de menstuatie bij vrouwen kan het gevoeiger maken voor neusbloedingen. De balans kan ook doorslaan door bepaalde orale anticonceptie. Als u regelmatig last hebt van neusbloedingen, moet u de zeker met uw huisarts bespreken bij de keuze van uw anticonceptiepil.

Rook niet

Het komt er namelijk op aan de neusholte vochtig te houden. Roken droogt hem uit.

Mijd droge ruimtes

Het zal u maar gebeuren: u stapt een ruimte binnen, doet een paar stappen en pats - bloedneus. De droge lucht in de ruimte heeft uw neus zo droog gemaakt dat er een bloedvaatje sprong. Mijd deze ruimtes dus als dat mogelijk is, of neem voorzorgsmaatregelen.

Wanneer moet u met een bloedneus naar de dokter?

U hebt uw neus vol watten gestopt en hem vervolgens lang genoeg dichtgedrukt, maar toch blijft de bloeding aanhouden.

Wat moet u doen? Ga direct nar de afdeling spoedgevallen van het ziekenhuis of naar uw huisarts. Een bloedneus kan dodelijk zijn als hij te lang duurt. In zeldzame gevallen wijst een aanhoudende bloeding op de aanwezigheid van een tumor.

Als u al wat ouder bent en aan aderverkalking lijdt, moet u niet langer dan 10 minuten wachten voor u naar de dokter gaat.

Als de bloeding diep in uw neus zit, is het raadzaam meteen naar het ziekenhuis te gaan. Dit is het geval wanneer het bloed achter in uw keel loopt als u uw neus dichtknijpt. Dergelijke neusbloedingen moeten vaak via de mond gestopt worden, wat enkel door een kno-arts op de juiste manier kan worden gedaan.
© 2011 - 2022 Ray14125, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een bloedneus, hoe te handelenIedereen in zijn leven krijgt wel eens te maken met een bloedneus. Of het nou van je zelf is of van een ander, kan het h…
Wat te doen bij een bloedneusIedereen heeft wel een bloedneus, maar weinigen raadplegen hier een dokter voor. Als het om een moeilijk te stelpen bloe…
Wat te doen bij een bloedneusWat te doen bij een bloedneusVeel mensen ervaren wel eens een bloedneus, iets wat niet echt een prettige ervaring is. Gelukkig is een bloedneus zelf…
Spontane bloedneusSpontane bloedneusEen bloedneus maakt iedereen wel eens mee. Vooral kinderen hebben hier eerder last van. Een bloedneus zonder aanwijsbare…

Zelfbeschadiging als Sociaal feitZelfbeschadiging vanuit een sociologische benadering. Allereerst zal ik vertellen hoe de socioloog Durkheim het begrip …
ADHD behandelen met medicatieADHD behandelen met medicatieADHD is een psychiatrische aandoening waarbij men problemen met de aandacht en hyperactiviteit heeft. ADHD behandelen me…
Bronnen en referenties
  • http://www.leerwiki.nl/Wat_te_doen_bij_een_bloedneus http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/project/2936441/eerste-hulp-bij-ongelukken/2157373/verzorging/item/2936345/eerste-hulp-bij-een-bloedneus/ http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenfolders/NHGPatientenfolder/PF10.htm http://degezondheidssite.blogspot.com/2010/12/bloedneus-17-tips-om-het-bloeden-te.html#more
Ray14125 (60 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.