Behandeling, symptomen en oorzaak van aften in de mond

Behandeling, symptomen en oorzaak van aften in de mond Vele mensen hebben wel eens last van aften in de mond. Het zijn pijnlijke zweertjes van een kleine halve centimeter in de mond. De plekjes zijn geel of grijswit met een ontstoken rand die rood is. Aften worden vaak veroorzaakt door een virus of bacterie. Een goede mondverzorging kan aften dus tegengaan.

Symptomen

Aften kan je vinden op verschillende plaatsen in de mond zoals op de wangen, onder de tong en op de lippen. De ontsteking kan zich voordoen als één zweertje, maar het kunnen er net zo goed vele verschillende zijn. Na zeven tot veertien dagen verdwijnen de zweertjes meestal vanzelf. Sommigen zijn echter hardnekkig en blijven langer, of verdwijnen en komen daarna weer terug. Zo'n 20% van de volwassenen heeft last van aften. Aften zijn het vaakst voorkomend van in de kinderjaren tot de leeftijd van 50 jaar.

Oorzaken

Aften worden vaak veroorzaakt door een besmetting met een virus of bacterie. De kans op ontsteking is echter nog groter bij mensen die een verminderde lichamelijke weerstand hebben. Ook mensen met gebitsproblemen en een slechte mondhygiëne lopen meer kans op aften, zoals onder andere rokers. Een kleine wond in de mond is vaak de plek waar een aft ontstaat. Deze wonden kunnen ontstaan door:
 • Te krachtig tanden poetsen.
 • Een slecht passend kunstgebit.
 • Per ongeluk op lip, tong of wang bijten.
 • Eten van heet voedsel.

In tegenstelling tot wat vaak beweert wordt ontstaan aften niet door een gebrek aan vitamine C. Wel is bewezen dat een lage weerstand aften bevorderd. Wie vaak aften heeft en toch een goede mondhygiëne zal dus wellicht een te lage weerstand hebben. Wanneer iemand nooit last gehad heeft van aften kan dit het gevolg zijn van een bepaalde aandoening zoals; inflammatoir darmlijden, coeliakie en virale infecties zoals HIV of herpes. Ook geneesmiddelen, zoals ontstekingsremmers, kunnen een oorzaak zijn. Bij sommige mensen is de oorzaak dan weer een tekort aan ijzer, vitamine B of foliumzuur.

Behandeling

Niet frequente aften

Hoewel een tekort aan ijzer, vitamine B of foliuzuur aften kan veroorzaken, zullen supplementen die deze stoffen bevatten de genezing niet versnellen. Meestal zullen de aften na zo'n veertien dagen volledig verdwenen zijn, een echte behandeling is dus niet echt nodig wanneer de aft slechts éénmaal tevoorschijn gekomen is. Wel is het aan te raden om bepaalde producten te vermijden zoals:
 • Geen harde tandenborstel gebruiken.
 • Geen harde of scherpe spijzen eten.
 • Zuurrijke dranken vermijden, zoals cola.
 • Zuurrijke voedingswaren vermijden, zoals sinaasappel.

Frequente en hinderlijke aften

Pas wanneer aften frequent terugkomen of hinderlijk zijn is een behandeling aangewezen. Of de aften na deze behandelingen echter verdwenen zullen zijn is niet zeker, dat is namelijk verschillend van persoon tot persoon. Niet enkel de doeltreffendheid is twijfelachtig, ook de nevenwerkingen kunnen soms zeer ongewenst zijn. Deze lokale behandelingen gebeuren meestal op basis van één van de volgende stoffen:
 • Lidocaïne: Kan de pijn plaatselijk verlichten zonder prikkelend gevoel of allergische reactie. Gevaar ontstaat pas wanneer de stof overvloedig gebruikt gaat worden. Zolang het mond- en keelslijmvlies gevoelloos zijn bestaat dan het risico van verslikken.
 • Chloochexidine: Gaat de secundaire besmetting van de wondjes tegen. Medicatie is bij de apotheek te verkrijgen in de vorm van een spray (Baxil), een oplossing (Eludril) of een gel (Corsodyl). Het nadeel van chloorhexidine is dat de tanden bruin gaan kleuren na gebruik.
 • Corticosteroïd: Een gingivale pasta zou de pijn doen verlichten en de genezing versnellen.

Bij aanhoudende klachten omtrent aften is het sowieso aangeraden contact op te nemen met uw huisarts. Hij zal u het juiste advies kunnen geven omtrent de verzorging en het vermijden van nieuwe aften.
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aften in de mond, op de tongAften in de mond, op de tongAften in de mond, op de tong. Aften zijn zeer pijnlijk. Het zijn zweertjes die in de mond voorkomen. Ze veroorzaken voor…
Aften in de mond: oorzaken, behandeling, tips & middeltjesAften in de mond: oorzaken, behandeling, tips & middeltjesHeb je vaak last van een afte in je mond? Dan bestaat de kans dat je immuunsysteem verzwakt is. Een verminderde weerstan…
Afte in de mond: oorzaak en behandelingAfte in de mond: oorzaak en behandelingEen pijnlijk wit puntje dat om de randen rood is en zich in je mond bevindt? Dat kan bijna alleen maar een afte zijn. Ee…
Aften; oorzaken, verschijnselen en behandelingAften; oorzaken, verschijnselen en behandelingAften zijn pijnlijke zweertjes die in de mond voorkomen. Ze zijn rond of ovaal van vorm en zijn rood van kleur, met een…

Middeltjes tegen blaasontstekingBlaasontsteking is een vervelende en pijnlijke aandoening die bij mannen, maar vooral bij vrouwen voorkomt. Blaasontstek…
Toxoplasmose bij kinderen en volwassenenToxoplasmose bij kinderen en volwassenenToxoplasmose is een infectieziekte, die ongeveer de helft van de bevolking eens in zijn leven treft. Heb je het eenmaal…
Bronnen en referenties
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.