Keelpijn, hoest en kinderverkoudheid onder de loep

Soms lijkt er geen kruid tegen gewassen te zijn: keelpijn en hoest. Natuurlijk kun je met een dikke sjaal om je nek stilletjes wachten totdat het weer overgaat. Maar er is ook een mogelijkheid om de klachten tot een minimum te beperken. Dit artikeltje bekijkt de soorten hoest die er bestaan, wat je er zelf aan kunt doen en wat de apotheek je bieden kan.

Tibetaanse griepindeling

De Tibetaanse geneeskunde kent een indeling van griep in drie soorten. Iedere soort vraagt weer een eigen behandeling. Deze griepsoorten zijn:
 • 1. luchtwegaandoeningen die soms gepaard gaan met sinus- en/of longklachten;
 • 2. griep met darmklachten;
 • 3. griep met als kenmerk een algehele malaise, zoals spierslapte, lusteloosheid etc.

Behandeling

 • Griep met luchtwegaandoeningen is te behandelen met stomen. Dit om de luchtwegen open te houden. Wees voorzichtig met neusdruppels. Beter is om een fysiologische zoutoplossing te gebruiken;
 • Griep met darmklachten is te behandelen door het lichaam te reinigen en geen middelen te nemen die stoppen. Let er op dat de patiënt voldoende drinkt (water, limonade, thee met honing, bouillon). Doel hiervan is dat het lichaam suiker en zouten opneemt;
 • Griep met algehele malaise is te behandelen met rust, warmte en behaaglijkheid.

Oorzaak verkoudheid

Verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door een virus. Eerst raakt dan het neusslijmvlies ontstoken en vervolgens kan de ontsteking zich uitbreiden naar de keel, de bijholtes en de rest van het slijmvlies in de luchtwegen. Het slijmvlies zwelt op en produceert meer vocht. Het gevolg is een verstopte neus of een loopneus, tranende ogen, hoesten, keelpijn, hoofdpijn en verlies van reuk en smaak. Dat is vervelend. Niet aleen voor volwassenen, maar zeker voor kinderen.

De luchtwegen

Tot de luchtwegen rekenen we:
 • de neus;
 • de mond;
 • de keel;
 • de luchtpijp.

Het trilhaar epitheel

De luchtwegen zijn bekleed met een soort 'tapijt' dat we het trilhaarepitheel noemen. Over het tapijt van trilharen ligt een deken van slijm. De trilharen zelf zijn voortdurend in beweging om de slijmdeken langzaam maar zeker richting keelholte te loodsen. Onderweg pikt de slijmdeken vuiltjes op en neemt die met zich mee om de luchtwegen schoon te houden. Wanneer het slijm bij de keelholte is aangekomen slik je het gewoon door. Het slijm komt in de maag terecht.

Hoesten

Raakt boven beschreven trilhaarepitheel-systeem om een of andere reden verstoord, dan zoekt het lichaam naar andere mogelijkheden om de ongewenste stoffen uit de luchtwegen te verdrijven: je gaat dan hoesten. Eigenlijk is hoesten een normale reactie van een gezond lichaam op iets dat in de luchtwegen zit en daar niet thuishoort.

Soorten hoest

Er zijn twee soorten hoest, te weten:
 • kriebelhoest;
 • slijmhoest.

Droge of kriebelhoest

Bij de droge of kriebelhoest komt bijna geen slijm mee. Deze hoest wordt ook wel de prikkelhoest of onproductieve hoest genoemd en wordt meestal veroorzaakt door een virusinfectie.

Slijmhoest of productieve hoest

Bij slijmhoest komt er slijm mee als je moet hoesten. Het is beter om deze slijmhoest of productieve hoest niet te onderdrukken. Immers onderdruk je de hoest wel, dan wordt het overtollige slijm niet weggewerkt en kunnen er ontstekingen ontstaan.

Behandeling van de hoest

Allereerst de vraag of je iets aan het hoesten moet doen. De doodgewone hoest hoef je alleen aan te pakken als je er zelf of als je omgeving er veel last van heeft. Bijvoorbeeld wanneer jezelf of je huisgenoten door het onbedaarlijke hoesten 's nachts geen oog dichtdoen.

Zelfred hulpmiddeltjes

Tegen de hoest kun je het volgende zelf doen:
 • voldoende drinken (vooral warme dranken) verzachten de hoest;
 • wordt de hoest veroorzaakt door griep of verkoudheid, dan is het verstandig om twee liter vocht per dag te drinken;
 • een hete douche of stomen met heet water (met eventueel kamille) maakt het slijm los;
 • wanneer je met roken stopt en je hebt een 'rokershoestje', dan ga je eerst meer hoesten en pas na verloop van tijd neemt het hoesten af;
 • wanneer je last van keelpijn krijgt door het hoesten, dan kun je iets gebruiken om de keel te smeren, zoals een lepel honing.

Bij kriebelhoest

Heb je last van kriebelhoest, dan kun je een middel innemen dat deze hoestprikkel onderdrukt. Er zijn geneesmiddelen te krijgen die geschikt zijn zowel voor volwassenen als kinderen en zwangere vrouwen. Betreffende geneesmiddelen zijn zonder bezwaar te gebruiken.

Bij slijmhoest

Je kunt de pijnlijke keel verzachten met tijmsiroop, althaeastroop of met een combinatie van beide siropen. Maar je kunt natuurlijk ook de ouderwetse 'dropdranken' proberen. Er zijn middeltjes die je beter niet kunt innemen als je hoge bloeddruk hebt. Let daar op.

Keuze in de apotheek

Je kunt in de apotheek kiezen uit drankjes, tabletten, capsules, zuigtabletten of sachets. Een hoestdrank is eigenlijk altijd beter dan een tablet, omdat je hoestdrank met maatdop of maatlepel kunt doseren. Dat is vooral bij kinderen erg belangrijk. Overigens kun je in de apotheek wel speciale doseerspuitjes voor de kleintjes krijgen. De apotheker zal graag objectieve voorlichting geven over de keuze van het juiste middel tegen hoest.

Sneller van de snotneus af

Verkouden kinderen, tranende oogjes, water dat uit hun neusje loopt en een schor stemmetje. Hangende kinderen op mama's schoot, ze raken je in het hart. Een probaat middeltje om ze sneller van hun verkoudheid te verlossen is siroop voor junioren.

Kinderen vaker verkouden

Kinderen hebben vaak last van verkoudheid. Volwassenen zijn gemiddeld 2 tot 5 keer per jaar verkouden, terwijl schoolgaande kinderen jaarlijks wel 10 keer per jaar door het verkoudheidsvirus worden getroffen. Het gevolg daarvan is:
 • snotterigheid;
 • moeheid;
 • lamlendigheid;
 • chagrijnigheid.

Behandeling

Het beste is om de kleintjes te laten uitzieken en indien nodig middelen te gebruiken om de symptomen te verlichten en de duur van de verkoudheid te beperken. Er is een natuurlijke hoestsiroop met Pelargonium sidoides wortelextract. Dit is een siroop speciaal voor kinderen vanaf 1 jaar. Het smaakt goed en is gemakkelijk toe te dienen. Ook is het fijn om te weten dat er geen alcohol, geur-, kleur- of smaakstoffen in de siroop zitten.

Vitaminen

Alle vitaminen, mineralen en spoorelementen zijn (direct of indirect) belangrijk bij de opbouw of de instandhouding van een goed afweersysteem. Hierbij spelen vooral de vitamines A, C, D, E en B6 een directe rol. Deze vitaminen versterken het reactievermogen van het inmuunsysteem.
 • Vitamine A kun je vinden in vis, zuivel, eidooier, orgaanvlees en halvarine/margarine en als Bèta-caroteen in oranje en gele groentesoorten (wortelen, paprika, pompoen);
 • Vitamine C helpt bij een sneller herstel. Je kunt vitamine C vinden in: aardappelen, prei, spuitjes, koolsoorten, paprika en citrusvruchten ( sinaasappel, kiwi, mandarijn, citroen en grapefruit);
 • Vitamine D zit vooral in: vette vis (zalm, haring, sardines, paling en makreel), in halvarine/margarine. Ook onze huid kan vitamine D aanmaken onder invloed van de zon;
 • Vitamine E kun je vinden in: plantaardige olie, groente, fruit, noten, zaden en producten met volgranen;
 • Vitamine B6 zit vooral in vlees, eieren, vis, graanproducten, peulvruchten, groente, aardappelen en melkproducten;
 • Zink is te vinden in: volle granen, zaden, noten, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren, cottage cheese en ei.
© 2011 - 2023 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van een vervelende hoest?Last van een vervelende hoest?Iedereen heeft wel eens last gehad van een vervelende hoest. Soms is het een droge hoest of een kriebelhoest en soms wor…
Hoestprikkel onderdrukken: drie verschillende middelenHoestprikkel onderdrukken: drie verschillende middelenHoesten ontstaat doordat de luchtwegen geprikkeld worden. Dit kan komen doordat slijm de luchtwegen blokkeert maar je ku…
Kriebelhoest of vastzittende hoest - wat is het verschil?Kriebelhoest of vastzittende hoest - wat is het verschil?Je wilt van je hoest af wat nu? Hoesten kan heel erg vervelend zijn zeker als je niet weet wat je er precies tegen kunt…

Rugpijn: de ziekte van Bechterew symptomen en behandelingRugpijn: de ziekte van Bechterew symptomen en behandelingDe ziekte van Bechterew is een aandoening aan de wervelkolom die rugpijn veroorzaakt. Lees meer over de oorzaak, symptom…
Tandvleesontsteking: Oorzaken, symptomen en gevolgenTandvleesontsteking: Oorzaken, symptomen en gevolgenTandvleesontsteking is een aandoening die ontstaat ten gevolge van tandplak in de overgangslijn tussen de tand en het ta…
Bronnen en referenties
 • Voedingsadvies Vita.
Emfkruyssen (338 artikelen)
Laatste update: 25-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.