Keelpijn, hoest en kinderverkoudheid onder de loep
Soms lijkt er geen kruid tegen gewassen te zijn: keelpijn en hoest. Natuurlijk kun je met een dikke sjaal om je nek stilletjes wachten totdat het weer overgaat. Maar er is ook een mogelijkheid om de klachten tot een minimum te beperken. Dit artikeltje bekijkt de soorten hoest die er bestaan, wat je er zelf aan kunt doen en wat de apotheek je bieden kan.
Tibetaanse griepindeling
De Tibetaanse geneeskunde kent een indeling van griep in drie soorten. Iedere soort vraagt weer een eigen behandeling. Deze griepsoorten zijn:
- 1. luchtwegaandoeningen die soms gepaard gaan met sinus- en/of longklachten;
- 2. griep met darmklachten;
- 3. griep met als kenmerk een algehele malaise, zoals spierslapte, lusteloosheid etc.
Behandeling
- Griep met luchtwegaandoeningen is te behandelen met stomen. Dit om de luchtwegen open te houden. Wees voorzichtig met neusdruppels. Beter is om een fysiologische zoutoplossing te gebruiken;
- Griep met darmklachten is te behandelen door het lichaam te reinigen en geen middelen te nemen die stoppen. Let er op dat de patiënt voldoende drinkt (water, limonade, thee met honing, bouillon). Doel hiervan is dat het lichaam suiker en zouten opneemt;
- Griep met algehele malaise is te behandelen met rust, warmte en behaaglijkheid.
Oorzaak verkoudheid
Verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door een virus. Eerst raakt dan het neusslijmvlies ontstoken en vervolgens kan de ontsteking zich uitbreiden naar de keel, de bijholtes en de rest van het slijmvlies in de luchtwegen. Het slijmvlies zwelt op en produceert meer vocht. Het gevolg is een verstopte neus of een loopneus, tranende ogen, hoesten, keelpijn, hoofdpijn en verlies van reuk en smaak. Dat is vervelend. Niet aleen voor volwassenen, maar zeker voor kinderen.
De luchtwegen
Tot de luchtwegen rekenen we:
- de neus;
- de mond;
- de keel;
- de luchtpijp.
Het trilhaar epitheel
De luchtwegen zijn bekleed met een soort 'tapijt' dat we het trilhaarepitheel noemen. Over het tapijt van trilharen ligt een deken van slijm. De trilharen zelf zijn voortdurend in beweging om de slijmdeken langzaam maar zeker richting keelholte te loodsen. Onderweg pikt de slijmdeken vuiltjes op en neemt die met zich mee om de luchtwegen schoon te houden. Wanneer het slijm bij de keelholte is aangekomen slik je het gewoon door. Het slijm komt in de maag terecht.
Hoesten
Raakt boven beschreven trilhaarepitheel-systeem om een of andere reden verstoord, dan zoekt het lichaam naar andere mogelijkheden om de ongewenste stoffen uit de luchtwegen te verdrijven: je gaat dan hoesten. Eigenlijk is hoesten een normale reactie van een gezond lichaam op iets dat in de luchtwegen zit en daar niet thuishoort.
Soorten hoest
Er zijn twee soorten hoest, te weten:
- kriebelhoest;
- slijmhoest.
Droge of kriebelhoest
Bij de droge of kriebelhoest komt bijna geen slijm mee. Deze hoest wordt ook wel de prikkelhoest of onproductieve hoest genoemd en wordt meestal veroorzaakt door een virusinfectie.
Slijmhoest of productieve hoest
Bij slijmhoest komt er slijm mee als je moet hoesten. Het is beter om deze slijmhoest of productieve hoest niet te onderdrukken. Immers onderdruk je de hoest wel, dan wordt het overtollige slijm
niet weggewerkt en kunnen er ontstekingen ontstaan.
Behandeling van de hoest
Allereerst de vraag of je iets aan het hoesten moet doen. De doodgewone hoest hoef je alleen aan te pakken als je er zelf of als je omgeving er veel last van heeft. Bijvoorbeeld wanneer jezelf of je huisgenoten door het onbedaarlijke hoesten 's nachts geen oog dichtdoen.
Zelfred hulpmiddeltjes
Tegen de hoest kun je het volgende zelf doen:
- voldoende drinken (vooral warme dranken) verzachten de hoest;
- wordt de hoest veroorzaakt door griep of verkoudheid, dan is het verstandig om twee liter vocht per dag te drinken;
- een hete douche of stomen met heet water (met eventueel kamille) maakt het slijm los;
- wanneer je met roken stopt en je hebt een 'rokershoestje', dan ga je eerst meer hoesten en pas na verloop van tijd neemt het hoesten af;
- wanneer je last van keelpijn krijgt door het hoesten, dan kun je iets gebruiken om de keel te smeren, zoals een lepel honing.
Bij kriebelhoest
Heb je last van kriebelhoest, dan kun je een middel innemen dat deze hoestprikkel onderdrukt. Er zijn geneesmiddelen te krijgen die geschikt zijn zowel voor volwassenen als kinderen en zwangere vrouwen. Betreffende geneesmiddelen zijn zonder bezwaar te gebruiken.
Bij slijmhoest
Je kunt de pijnlijke keel verzachten met tijmsiroop, althaeastroop of met een combinatie van beide siropen. Maar je kunt natuurlijk ook de ouderwetse 'dropdranken' proberen. Er zijn middeltjes die je beter niet kunt innemen als je hoge bloeddruk hebt. Let daar op.
Keuze in de apotheek
Je kunt in de apotheek kiezen uit drankjes, tabletten, capsules, zuigtabletten of sachets. Een hoestdrank is eigenlijk altijd beter dan een tablet, omdat je hoestdrank met maatdop of maatlepel kunt doseren. Dat is vooral bij kinderen erg belangrijk. Overigens kun je in de apotheek wel speciale doseerspuitjes voor de kleintjes krijgen. De apotheker zal graag objectieve voorlichting geven over de keuze van het juiste middel tegen hoest.
Sneller van de snotneus af
Verkouden kinderen, tranende oogjes, water dat uit hun neusje loopt en een schor stemmetje. Hangende kinderen op mama's schoot, ze raken je in het hart. Een probaat middeltje om ze sneller van hun verkoudheid te verlossen is siroop voor junioren.
Kinderen vaker verkouden
Kinderen hebben vaak last van verkoudheid. Volwassenen zijn gemiddeld 2 tot 5 keer per jaar verkouden, terwijl schoolgaande kinderen jaarlijks wel 10 keer per jaar door het verkoudheidsvirus worden getroffen. Het gevolg daarvan is:
- snotterigheid;
- moeheid;
- lamlendigheid;
- chagrijnigheid.
Behandeling
Het beste is om de kleintjes te laten uitzieken en indien nodig middelen te gebruiken om de symptomen te verlichten en de duur van de verkoudheid te beperken. Er is een natuurlijke hoestsiroop met Pelargonium sidoides wortelextract. Dit is een siroop speciaal voor kinderen vanaf 1 jaar. Het smaakt goed en is gemakkelijk toe te dienen. Ook is het fijn om te weten dat er geen alcohol, geur-, kleur- of smaakstoffen in de siroop zitten.
Vitaminen
Alle vitaminen, mineralen en spoorelementen zijn (direct of indirect) belangrijk bij de opbouw of de instandhouding van een goed afweersysteem. Hierbij spelen vooral de vitamines A, C, D, E en B6 een directe rol. Deze vitaminen versterken het reactievermogen van het inmuunsysteem.
- Vitamine A kun je vinden in vis, zuivel, eidooier, orgaanvlees en halvarine/margarine en als Bèta-caroteen in oranje en gele groentesoorten (wortelen, paprika, pompoen);
- Vitamine C helpt bij een sneller herstel. Je kunt vitamine C vinden in: aardappelen, prei, spuitjes, koolsoorten, paprika en citrusvruchten ( sinaasappel, kiwi, mandarijn, citroen en grapefruit);
- Vitamine D zit vooral in: vette vis (zalm, haring, sardines, paling en makreel), in halvarine/margarine. Ook onze huid kan vitamine D aanmaken onder invloed van de zon;
- Vitamine E kun je vinden in: plantaardige olie, groente, fruit, noten, zaden en producten met volgranen;
- Vitamine B6 zit vooral in vlees, eieren, vis, graanproducten, peulvruchten, groente, aardappelen en melkproducten;
- Zink is te vinden in: volle granen, zaden, noten, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren, cottage cheese en ei.