Hooikoorts: nieuw onderzoek in Nederland

Hooikoorts: nieuw onderzoek in Nederland Het voorjaar is toptijd voor onderzoeken over hooikoorts. Tips, feiten en cijfers over dat ene minpuntje aan een van de mooiste periodes van het jaar... Het voorjaar is een toptijd voor onderzoeken over een van de minder leuke kanten van voorjaarszon en ontluikende plantjes: hooikoorts. Zo deed VSM Schüssler een groot hooikoortsonderzoek, en wel onder duizend Nederlanders. Ten eerste brachten de ondervraagden de top drie in klachten bij hooikoorts in beeld. Op de twijfelachtige eerste plaats staan jeukende ogen met 82%. Vaak moeten niezen volgt nipt, met 80%. Tranende ogen sluiten de top drie met 65%. Op dat niezen legt VSM een extra puntje van nadruk. Wie zou het geloven, maar volgens de wijze (?) Nederlandse mening niest een hooikoortspatiënt gemiddeld niet minder dan 103 keer per dag!

Mannen voorop

Tja, dit zijn de tijden waarin de bevoordeling van de mannelijke werknemer boven de vrouwelijke collega met een fijn standaard extraatje bovenop het salaris telkens weer het nieuws haalt. Dan is het voor de benadeelde vrouw een kleine maar best leuke troost dat mannen ook op andere punten het voortouw nemen, maar dan minder gewild: zo zouden mannen (32%) net wat meer last hebben van hooikoorts dan vrouwen. Hooikoorts is een wijd verbreid fenomeen, dat sowieso. Bijna een derde van het totaal aan respondenten van het onderzoek van VSM Schüssler zegt zelf last te hebben van hooikoorts: 11% heeft vaak last, en 19% soms. Zoals de publieke mening al weet, geven Nederlanders aan dat de voorjaarsmaanden de belangrijkste periode zijn voor het ondervinden van hooikoortsige ellende. In oplopende belangrijkheid zitten we vooral te tobben in maart (23%), april (50%) en mei (niet minder dan 68%).

Homeopatische hooikoortsremedie

VSM Schüssler raadt degenen onder ons die onder hooikoorts gebukt gaan aan, om aan het begin van het hooikoortsseizoen (maart) te starten met de hooikoortskuur. Gelukkig is deze gebaseerd op mineraalzouten, dus wie huiverig is voor enge chemische spulletjes kan met een geruster hart naar deze remedie grijpen. De hooikoortskuur vermindert met name allergische reacties en tranende ogen.Schüssler mineraalzouten zijn een homeopathisch geneesmiddel, toegepast volgens de therapie van dr. Schüssler. De mineraalzouten zijn geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. Meer specifiek, bevat de hooikoortskuur drie van twaalf mineraalzouten die volgens de homeopatische leer helpen bij de meest voorkomende gezondheidskwalen; nummer 3, nummer 4 en nummer 8. Nummer 3 verhoogt de weerstand en helpt tegen allergie, nummer 4 vermindert o.a. irritatie van de slijmvliezen en nummer 8 reguleert de vochtbalans in het lichaam en helpt tegen tranende en gezwollen ogen
.

Hooi = hooikoorts?

Waarom toch de allergische reactie die hooikoorts oplevert? Het is een inkoppertje. Dus weet een nipte driekwart van de Nederlanders dat de naam is afgeleid van het hooiseizoen. Hooi = hooikoorts, of zoiets. Bijna iedereen (96%) is zich echter bewust van de feitelijke details, namelijk dat de allergische reactie voornamelijk wordt veroorzaakt door pollen. Jongeren tussen de 18 en 24 jaar wijzen dan weer wat vaker naar de miskende zogenaamde schuldige uit de volksmond, namelijk: hooi.

Hatsj.... oe

Wat te doen als de voor hooikoorts typerende nies opduikt? Het merendeel van de Nederlanders pakt een papieren zakdoek ter hand en dient daarmee de hygiene: 44% doet dat. Maar, in de hoop dat u als lezer niet net zat te eten: een kwart van de Nederlanders niest, jawel, ferm in de hand (24%). 11% gebruikt - wie wist dat die dingen nog bestonden? - een stoffen zakdoek. Met name de man is gehecht aan de stoffen zakdoek. Mannen blijken ietwat alarmerend gehecht aan hun zakdoek. Of gewoon niet zo gehecht aan de wasmand; ofwel, ze gebruiken die fijne snotlap maar liefst vijf keer terwijl een vrouw maximaal twee keer in een zakdoek niest, en het warme contact met dat stukje papier of stof dan liever voor gezien houdt.

Zit er weer een te niezen!

Uit de statistieken blijkt al een beetje dat je als hooikoortspatiënt niet per se op sympathie en geduld van je medemens hoeft te rekenen. De schatting van Nederland is ferm, namelijk dat zo iemand gemiddeld 103 keer niest - op een dag! Mannen trekken dat gemiddelde aantal keer niezen stevig omhoog, en schatten het aantal niesbuien hoger in dan vrouwen (107 keer tegenover 98 keer). Maar toch vindt lang niet iedereen zo'n niesaanval storend. Als je op het werk zit, moet je leven met het feit dat een derde van je collega’s jouw leed storend vindt (33%). Net ietsje beter zit je in bus of tram, waar dik een kwart zich min of meer aan je ergert (26%). En, o verrassing, op de plek der plekken waar men niet zou moeten zitten te wachten op lichamelijke afscheidingsproducten, ofwel in een restaurant, word je het meest getolereerd. Slechts 17% draagt jou je lichamelijke ongemak na. Ja, ook u een smakelijk eten. Wie zijn het minst tolerante volk ten aanzien van het niesgebeuren? Jongeren in de collegezaal. Of het nu niezende medestudenten betreft of docenten, ze zijn tenminste democratisch: 38% ergert zich aan elke niezer.

Ben ziek!

Uit het onderzoek van VSM Schüssler blijkt dat één op de vijf respndenten, ofwel 19%, zich ziek meldt wanneer ze last hebben van hooikoorts. Het merendeel ziet er geen been in anderen met wat ergernisjes op te schepen, en verblijdt de baas ondanks alle narigheid toch met haar of zijn komst: 80% zegt zich nooit ziek te melden wegens hooikoorts.

Wat doe je eraan?

Nederland heeft wel wat tipjes op zak om hooikoorts te verminderen of aanvallen te voorkomen:
  • Plekken vermijden waar veel pollen voorkomen zoals b.v. het park of het bos
  • Medicijnen nemen tegen hooikoorts
  • Weerstandverhogende middelen nemen
  • Homeopathische middelen nemen

Wie, wat hoe?

Het onderzoek werd in opdracht van VSM Schüssler uitgevoerd onder 1026 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het is representatief voor geslacht en leeftijd en werd uitgevoerd door Mediaxplain* Research. Mediaxplain* werkt uitsluitend met gecertificeerde (internationale) onderzoek- en veldwerkbureaus die zich committeren aan Esomar richtlijnen en zijn aangesloten bij de Nederlandse Marktonderzoeksassociatie (MOA). Dit borgt de garantie voor onafhankelijkheid en kwaliteit van de dataverzameling.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van hooikoortsLast van hooikoortsMeer dan een miljoen mensen in Nederland heeft last van hooikoorts. De gevolgen zijn: niezen, tranende ogen en een loopn…
Hooikoorts; van oorzaak tot behandelingHooikoorts; van oorzaak tot behandelingDe lente komt er weer aan. Voor velen zal dit weer fijn zijn, eindelijk wat warmer en beter weer, maar voor heel wat Ned…
Hooikoorts door veranderde levensstijlHooikoorts door veranderde levensstijlHooikoorts. Steeds meer mensen in de westerse wereld hebben er last van. De oorzaak van hooikoorst blijkt te liggen in h…
Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…

Galstenen en fytotherapieGalstenen en fytotherapieGalstenen zijn ergernisstenen, wordt wel beweerd. Het gezegde 'je gal spuwen' of 'iets dat op je lever ligt' verwijst oo…
Voedselvergiftiging: beter voorkomen dan genezenMensen die voedselvergiftiging hebben gehad, weten hoe lastig het kan zijn. Misselijk zijn en last van je maag hebben is…
Bronnen en referenties
  • VSM Schüssler - persbericht
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.