NLD Leerstoornis: symptomen & behandeling
NLD is de afkorting van ‘Non Verbal Learning Disabilities’. Deze stoornis wordt in het Nederlands ‘Non-verbale leerstoornis’ genoemd en is vrij onbekend.
Problemen bij NLD
Lezen en spellen gaat prima, maar er is achterstand met rekenen, begrijpend lezen en op sociaal gebied. Processen in de linkerhersenhelft zoals routine taken gaan prima, maar de rechterhersenhelft en werkt trager dan de linker.
Deze oorzaak van de leerstoornis is de aantasting van de ‘witte stof’ in de hersenen. De witte stof helpt bij het verwerken van informatie. Men vermoedt dat een oorzaak daarvan kan zijn dat de witte stof is aangetast door zuurstoftekort bij de geboorte, maar dit is niet bewezen. Er is wel sprake van een ongelijke ontwikkeling tussen beide hersenhelften.
Symptomen NLD
Kinderen met NLD ervaren tekorten op de volgende gebieden:
De psycho-motoriek
Er is een achterstand in de grove en fijne motoriek. Er zijn problemen op van allerlei gebieden zoals het eten met bestek, het bewaren van evenwicht , aankleden, de pen krampachtig vasthouden, hoogtevrees en onhandige en houterige bewegingen.
Tekorten in het explorerende gedrag
Het kind ontdekt weinig door af te gaan op ‘zien’, ‘bewegen’ en ‘voelen’, maar wel door te luisteren en vragen te stellen. Een kind met NLD vertrouwt niet op z’n eigen ruimtelijk inzicht en bewegingen, maar probeert aan informatie te komen op een verbale manier. Er is weinig interesse in creatieve vakken en nieuwe situaties worden vermeden. Kinderen met NLD hebben liever iets ‘bekends’.
Tekorten in de perceptie
Een NLD- er is goed in details, maar heeft er veel moeite mee de hoofdlijnen te begrijpen. Er is moeite met begripsvorming, logisch redeneren en problemen oplossen. Verbaal zijn kinderen met NLD sterk, op visueel-ruimtelijk gebied zwak. Ze kunnen ook schrikken van bijvoorbeeld harde geluiden.
Ze zijn goed in het horen en onthouden van informatie. Details kunnen ze ook goed onthouden en verwerken, ze zijn goed in spelling en rijmen en de volgorde van dingen zien.
Hoe vaak komt NLD voor?
De percentages variëren van 1 tot 5 % van de kinderen die naar school gaan en 10% van de kinderen in het speciaal onderwijs. NLD lijkt bij jongens even vaak voor te komen als bij jongens.
Erfelijkheid NLD
Of NLD erfelijk is, is niet bewezen.
Bijkomende stoornissen NLD
Er is weinig onderzoek gedaan naar bijkomende stoornissen. Het is wel bekend dat het NLD- profiel bij verschillende psychiatrische stoornissen kan voorkomen.
De combinatie sociale problemen, rekenproblemen en motorische problemen worden bijvoorbeeld ook gezien bij kinderen met PDD-NOS en bij kinderen met ADHD. Angsten en depressies komen ook regelmatig voor bij kinderen met het NLD-profiel. 9 op de 10 mensen/kinderen met Asperger heeft NLD. Jongeren en volwassenen met NLD hebben ook vaker last van depressies en angststoornissen.
Diagnose en behandeling NLD
Om NLD vast te stellen, is een heel team van deskundigen nodig. Het IQ wordt gemeten, waarbij de NLD-er verbaal hoger zal scoren dan op het gebied van ruimtelijk inzicht. Aandacht, planning en verwerking van informatie worden getoetst en er komt een vragenlijst over allerlei leergebieden.
NLD kan niet overgaan. De docent kan zo saai mogelijke opgaven maken. Mechanisch rekenen lukt wel. Grotere ruitjes voor rekenopgaven, kunnen ook helpen.. Het is ook belangrijk om veel mondeling te doen, omdat de leerling met NLD daar sterk in is. Een kind moet ook worden voorbereid op sociale situaties en een stapsgewijze instructie is nodig. Behandelingen om NLD te verminderen, richten zich op het ontwikkelen van geheugen-strategieën, het leren herkennen en benoemen van emoties en het trainen van perceptie, dat wil zeggen de hoofdlijnen van een verhaal. Wanneer NLD’ers wat ouder zijn, kan begeleiding bij geschiedenis en aardrijkskunde nodig zijn omdat er een gebrek is aan ruimtelijk-visuele vaardigheden.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderen in de syndroommixSommige kinderen hebben onze hulp hard nodig. Ze lijden aan aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (adhd), leerstoo…
Immuunsysteem en ouder wordenOns immuunsysteem beschermt ons vaak tegen bacteriën en virussen zodat we daar niet ziek van worden. Immuun komt van de…
Bronnen en referenties