Darmkanker beter te behandelen volgens het UZA

Bij mensen waarbij darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt hebben een zeer hoge kans op volledige genezing. Zeker wanneer de tumor zich beperkt tot de darm zelf. Wanneer de kanker is uitgezaaid is er toch t.o.v. vroeger (+/- 10 jaar geleden) meer kans op een geslaagde behandeling. Dit meldt het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen.

Signalen

Mensen die aan darmkanker kunnen lijden hebben vaak volgende opvallende signalen:
  • continu buikpijn
  • valse drang om aan stoelgang te doen
  • stoelgang wordt gekenmerkt door afwisseling: bv. constipatie, minder vaak stoelgang en diarree
  • gewichtsverlies
  • bloedarmoede

Bestrijding

Operatie

Wanneer men een tumor ontdekt in de darm gaat men in het merendeel van de gevallen meteen over tot een operatie
Hierna krijgen patiënten nog een tijd chemotherapie.

Stoma?

Ongeveer 35% van de darmkankers vindt plaats in de endeldarm. Om dit te bestrijden opteert men na de operatie vaak voor een stoma. Via een stoma kan men zich kunstmatige ontdoen van ontlasting en urine, maar deze kan ook gebruikt worden om de darm rust te schenken na een ingreep. Uit verder onderzoek blijkt nu (*) dat een tumor in de endeldarm zich opwaarts uitbreidt. Dit neemt met zich mee dat het weefsel onder de tumor bewaard kan worden en de sluitspier dus ongemoeid kan blijven bij ruim 75% van de patiënten. Vroeger (10 jaar geleden) was dit percentage 10 à 20 procent minder. Een stoma wordt wel nog vaak geopteerd als 'achterpoortje' en om zeker te spelen. Uit onderzoek blijkt nu ook dat de tumor zich meestal opnieuw ontwikkelt vanuit het vetweefsel. Daarom zorgen artsen ervoor dat er nu meer van dit vetweefsel wordt weggesneden.(*)

Uitzaaiingen

Tegenover vroeger is er nog altijd een volledige kans op volledige genezing beweert Professor Peeters van het UZA (Universitair Ziekenhuis Antwerpen) (*). Hij zegt dat in tegenstelling tot 15% vroeger, er nu het dubbele tot het 4-dubbele van dit percentage nog in leven zijn na 5 jaar. Wanneer de kanker is uitgezaaid naar andere organen is er zoals bij alle andere kankers zeer weinig kans op herstel, maar vroeger was de leeftijd bij deze patiënten maar max. 6 maand niet meer na de diagnose. Chemotherapie kan wel nog hulp bieden om uitzaaiingen bij andere organen te stoppen, wat een positieve invloed heeft op de levensduur. Ook via doelgerichte methoden ( profiel van de tumor bepalen en aangepaste medicatie hiervoor) slagen de artsen er soms in om mensen met uitzaaiingen volledig kankervrij te krijgen ! Dit was 10 jaar geleden nog ondenkbaar.(*)

Nut van een screening

Zo vroegtijdig mogelijk

Darmkanker is zeer gemakkelijk op te sporen via een screening. Uit een onderzoek (*) naar darmkanker in België kwam er via een screening er toch wel wat gevallen aan het licht. Deze mensen konden hierdoor vroegtijdig worden geholpen. Het ging hierbij over gemiddeld 0,025 procent (of 25 op 10000). Een vroegtijdige screening kan vermijden dat de kanker zich verder uitbreidt en zo de genezingskans sterk verhoogt. Uit de resultaten blijkt dat +/- 90% van de patiënten met een vroegtijdige opsporing van kanker een volledige genezing kan verwachten!
© 2011 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Darmkanker, bevolkingsonderzoek in NederlandDarmkanker, bevolkingsonderzoek in NederlandEen bevolkingsonderzoek is erop gericht om vroegtijdig een ernstige ziekte op te sporen en te kunnen behandelen, om zo o…
Darmkanker: symptomen, diagnose, behandeling en prognoseDarmkanker: symptomen, diagnose, behandeling en prognoseDarmkanker (ook wel coloncarcinoom genoemd) is een kankersoort die veel opduikt. Bij de meeste mensen gaat het om kanker…
Darmkanker: symptomen, behandeling, bevolkingsonderzoekDarmkanker: symptomen, behandeling, bevolkingsonderzoekBij darmkanker is er sprake van een kwaadaardig gezwel in de darm. Kanker van de dunne darm is zeldzaam, kanker van de d…
Bloed in de ontlasting – Wat kan de oorzaak zijn?Bloed in de ontlasting – Wat kan de oorzaak zijn?Bloed in de ontlasting kan natuurlijk nooit een goed teken zijn. Het advies in zo’n geval is dus om meteen de huisarts t…

Absence is een vorm van epilepsieAbsence is een vorm van epilepsieLichte epilepsie komt soms voor bij kinderen. Bij 1 op de 2000 kinderen is er sprake van deze lichte epilepsie, ook wel…
Bronnen en referenties
  • Maguza: januari 2011 (*). De (*) verwijzen naar feiten die ik vernoem uit het gevoerd onderzoek en die betrekking hebben op de alinea. Maguza is een tijdschrift dat informatie biedt over belangrijke ontwikkelingen op gezondheidsvlak door het UZA.
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=2090
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 21-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.