Darmkanker beter te behandelen volgens het UZA
Bij mensen waarbij darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt hebben een zeer hoge kans op volledige genezing. Zeker wanneer de tumor zich beperkt tot de darm zelf. Wanneer de kanker is uitgezaaid is er toch t.o.v. vroeger (+/- 10 jaar geleden) meer kans op een geslaagde behandeling. Dit meldt het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen.
Signalen
Mensen die aan darmkanker kunnen lijden hebben vaak volgende opvallende signalen:
- continu buikpijn
- valse drang om aan stoelgang te doen
- stoelgang wordt gekenmerkt door afwisseling: bv. constipatie, minder vaak stoelgang en diarree
- gewichtsverlies
- bloedarmoede
Bestrijding
Operatie
Wanneer men een tumor ontdekt in de darm gaat men in het merendeel van de gevallen meteen over tot een operatie
Hierna krijgen patiënten nog een tijd chemotherapie.
Stoma?
Ongeveer 35% van de darmkankers vindt plaats in de endeldarm. Om dit te bestrijden opteert men na de operatie vaak voor een stoma. Via een stoma kan men zich kunstmatige ontdoen van ontlasting en urine, maar deze kan ook gebruikt worden om de darm rust te schenken na een ingreep. Uit verder onderzoek blijkt nu (*) dat een tumor in de endeldarm zich opwaarts uitbreidt. Dit neemt met zich mee dat het weefsel onder de tumor bewaard kan worden en de sluitspier dus ongemoeid kan blijven bij ruim 75% van de patiënten. Vroeger (10 jaar geleden) was dit percentage 10 à 20 procent minder. Een stoma wordt wel nog vaak geopteerd als 'achterpoortje' en om zeker te spelen. Uit onderzoek blijkt nu ook dat de tumor zich meestal opnieuw ontwikkelt vanuit het vetweefsel. Daarom zorgen artsen ervoor dat er nu meer van dit vetweefsel wordt weggesneden.(*)
Uitzaaiingen
Tegenover vroeger is er nog altijd een volledige kans op volledige genezing beweert Professor Peeters van het UZA (Universitair Ziekenhuis Antwerpen) (*). Hij zegt dat in tegenstelling tot 15% vroeger, er nu het dubbele tot het 4-dubbele van dit percentage nog in leven zijn na 5 jaar. Wanneer de kanker is uitgezaaid naar andere organen is er zoals bij alle andere kankers zeer weinig kans op herstel, maar vroeger was de leeftijd bij deze patiënten maar max. 6 maand niet meer na de diagnose. Chemotherapie kan wel nog hulp bieden om uitzaaiingen bij andere organen te stoppen, wat een positieve invloed heeft op de levensduur. Ook via doelgerichte methoden ( profiel van de tumor bepalen en aangepaste medicatie hiervoor) slagen de artsen er soms in om mensen met uitzaaiingen volledig kankervrij te krijgen ! Dit was 10 jaar geleden nog ondenkbaar.(*)
Nut van een screening
Zo vroegtijdig mogelijk
Darmkanker is zeer gemakkelijk op te sporen via een screening. Uit een onderzoek (*) naar darmkanker in België kwam er via een screening er toch wel wat gevallen aan het licht. Deze mensen konden hierdoor vroegtijdig worden geholpen. Het ging hierbij over gemiddeld 0,025 procent (of 25 op 10000). Een vroegtijdige screening kan vermijden dat de kanker zich verder uitbreidt en zo de genezingskans sterk verhoogt. Uit de resultaten blijkt dat +/- 90% van de patiënten met een vroegtijdige opsporing van kanker een volledige genezing kan verwachten!