Gezondheid: Premenstrueel syndroom

Gezondheid: Premenstrueel syndroom Kort gezegd is het premenstrueel syndroom een verzameling van klachten die optreden vlak voordat bij de vrouw de menstruatie plaatsvindt. Veel vrouwen vinden het maar “gedoe” en praten er niet over, mogelijk uit schaamte of bang aanstellerig gevonden te worden. Toch hebben veel vrouwen er last van en mag er wel meer bekendheid gegeven worden aan het premenstrueel syndroom.

Algemeen

Uitgaande van de grootste groep vrouwen die menstrueren (deze groep ligt grofweg tussen de 15 jaar en 45 jaar) heeft een kleine 4,5% van deze groep vrouwen last van het premenstrueel syndroom of afgekort PMS.
Bij het bepalen van het cijfer is het lastig welke uitgangspunten gehanteerd moeten worden, want er is geen duidelijke afbakening wanneer je exact over PMS spreekt of niet.

Wanneer en wat zijn de klachten?

PMS kan gedurende de gehele periode ontstaan en is niet specifiek gekoppeld aan een puberteit, na een zwangerschap of tegen de tijd dat je richting je menopauze gaat. Ieder moment van de vruchtbare periode kan PMS optreden.

De meest bekende lichamelijke klachten zijn:
  • opgezwollen tot pijnlijke borsten
  • een erg strakke huid
  • hartkloppingen
  • duizeligheid
  • kloppende hoofdpijn
  • pijn in de onderrug e/o buik

De meest bekende psychische klachten zijn:
  • prikkelbaarheid
  • depressiviteit
  • huilbuien
  • nervositeit
  • agressie

Voor de vrouwen die er echt last van hebben komen een aantal van de opgesomde klachten vaak gecombineerd naar voren.

Waar komen de klachten vandaan?

Het is nog steeds niet wetenschappelijk aangetoond, maar men gaat vooralsnog uit van de verandering in het progesterongehalte in het vrouwenlichaam. Deze vindt plaats in de tweede helft van de cyclus. Maar ook een mogelijk tekort aan vitamine B6 wordt wel eens gezien als de veroorzaker van PMS en recentelijker is serotonine toegevoegd aan de lijst mogelijke veroorzakers. Serotonine brengt signalen over tussen hersencellen.

Oplossen

Maar naast het weten van de oorzaak is met name het oplossen een belangrijke factor. Het is voor sommige vrouwen een sterke (negatieve) beinvloeder tijdens de vruchtbare jaren.
Een van de bekendste is de anticonceptiepil. Deze laat de klachten vaak aanzienlijk verminderen. Daarnaast wordt er nog wel eens magnesium voorgeschreven en zijn de middelen die het serotoninegehalte laten verminderen ook aan te raden. Enkele antidepressiva voorzien hierin, helaas hebben deze enige tijd nodig voordat ze gaan werken.

Niet echt behorende tot de groep van oplossers, is het niet verkeerd om als je PMS hebt, je leefpatroon aan te passen. Te denken valt aan het niet op deze dagen plannen van zware afspraken. Maar ook minder vet en kruidig eten naar binnen werken, wil nog wel eens helpen. Zoals ook het vermijden van stress en het beetpakken van de sportschoenen om een stuk te gaan hardlopen.

Ook last van PMS?

Als je wel eens last hebt van de symptomen zoals benoemd maar je weet niet zeker of je PMS hebt, doe dan de test op www.careforwomen.nl/pms.
Kom je er nu niet meer uit, raadpleeg dan je huisarts. Hij/zij kan je eventueel naar een gespecialiseerde verpleegkundige doorsturen.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Premenstrueel syndroomPremenstrueel syndroomPremenstrueel syndroom komt bij ongeveer 50% van de vrouwen voor. Het is een verzameling van vervelende klachten, die vl…
PMS: Verminderen van klachten bij het premenstrueel syndroomOver PMS klachten wordt vaak wat lacherig gedaan. Zijn vrouwen nu al de hele maand ongesteld? De realiteit is dat veel v…
Vitex agnus castus gebruiken bij premenstrueel syndroomVitex agnus castus gebruiken bij premenstrueel syndroomVitex agnus castus (monnikspeper) is een kruid dat gebruikt kan worden bij klachten veroorzaakt door het premenstrueel s…
Het PCO-syndroomHet PCO-syndroomHet PCO-syndroom is de afkorting van het polycysteus ovariumsyndroom. Verschillende symptomen kunnen op dit syndroom wij…

Legionella (bacterie), veteranenziekte: symptomen, klachtenLegionella (bacterie), veteranenziekte: symptomen, klachtenDe veteranenziekte wordt veroorzaakt door de legionellabacterie. Veteranenziekte is een bacteriële ziekte waarbij er een…
Vruchtwater bij de ontwikkeling van het maagdarmstelselVruchtwater bij de ontwikkeling van het maagdarmstelselVruchtwater is van groot belang voor de ontwikkeling van een foetus, met name voor de ontwikkeling van het maagdarmstels…
Reactie

Leny, 09-07-2012
Heb nu ook last van mijn menstruatie, pijnlijke kiezen en met kauwen niet prettig is dat normaal, daarvoor had ik het niet voor dat ik ongesteld werd. is dat normaal en binnenkant van de wang is pijnlijk Reactie infoteur, 10-07-2012
Dit lijkt niet het premenstrueel syndroom te zijn, de klachten die daarbij horen zijn wezenlijk anders. Als het zich rond de mond concentreert kan het van de tanden of kiezen komen of de wortels. Dit kan uitstralen naar de wang. Mischien toch de tandarts een bezoek brengen? Tijdens de menstruatie kunnen overigens klachten (waar dan ook) heftiger overkomen.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.