Parasieten, vervelend met soms lastige gevolgen

Parasieten, vervelend met soms lastige gevolgen Op parasieten zitten we niet te wachten, maar aangezien we wel de vakantieadressen opzoeken waar we parasieten veelvuldig kunnen vinden, worden we wel degelijk mee geconfronteerd. Maar ook dichter bij huis kunnen we besmet raken. Enkele komen veelvuldig voor.

Algemeen

Er is geen dier zo ingenieus als de parasiet. De parasiet leeft (ook de larven) gezellig op een ander levend wezen door middel van het bloed e/o het weefsel. Nou hebben we niet van alle parasieten last en zullen soms niet eens weten dat bezoek van een parasiet gehad hebben, maar er zijn er enkele bij die lastig of soms zelfs gevaarlijk zijn.

Malariamug

De bekendste is wel de malariamug die zelf eerder geïnfecteerd is door de malariaparasiet. Deze leeft in de maag van de mug, en welke bestemming wordt doorgezet via de malariamug middels de bekende muggenbeet. Afrika, Zuid Oost Azië en Zuid Amerika vormen de basis voor de malariamug.

Zodra je besmet bent gaat het door je bloedbaan en behalve zich vermenigvuldigen, komen ze ook in de levercellen terecht en vreten ze aan je rode bloedlichaampjes. Je krijgt koorts, wordt rillerig, er ontstaat bloedarmoede en je hebt het gevoel een stevige griep te hebben. Aan malaria kun je uiteindelijk dood gaan. Belangrijk dus om je te beschermen. Vooral door malariatabletten te slikken en in het betreffende gebied, je blote lichaam met kleding af te dekken (in bed met een speciaal net over het bed). Verder is er een middel wat Deet heet, wat je kunt smeren. Veel mensen vinden het vervelend spul, maar het werkt wel.

Platworm

Platwormen komen in Azië, Afrika en Zuid Amerika voor in stilstaande zoete wateren. De tussenpersoon voor de platworm is de zoetwaterslak. De larven dia via de zoetwaterslak het leven hebben gezien, moeten een nieuwe gastheer/vrouw hebben en komen zo bij bijvoorbeeld badende mensen terecht.
Bloedarmoede is na besmetting vaak het resultaat, maar het kan ook spijsverteringsproblemen opleveren. Bij kinderen kan de parasiet nog dramatischer zijn, want na besmetting kan het de groei van de hersenen afremmen.

Het idee dat mannetjes en vrouwtjesplatwormen jaren samen in een lichaam kunnen functioneren, is een raar idee. Maar het wel de realiteit. Een setje kan jaren in je lichaam leven zonder dat je er last van heb en plots kan het de kop opsteken. Dat maakt het ook zo moeilijk om een diagnose te stellen. Symptomen zijn diarree, bloed in de urine, pijn bij het plassen. Verder kunnen de lever en milt vergroot zijn.

Teek

Dichter bij huis vinden we de teek. De teek is niet per definitie besmet met de borrelia bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, maar het aantal neemt wel toe. De teek vindt je het meeste terug in het hoge gras, maar kan zich ook uit een boom laten vallen.
Als je Lyme opgelopen hebt krijg je koorts, hoofdpijn en spierpijn. De ziekte kan chronisch zijn. Als je gebeten bent zie je meestal een rode kring rondom de beet. Omdat honden, tijdens het uitlaten, nogal eens de pineut zijn, worden honden vaak op voorhand al ingeënt. De teek bijt dan nog wel, maar het heeft geen effect meer en de teek gaat dood. Soms moet je de teek dood van het lichaam halen. Met antibiotica bestrijd je de besmetting.
Ga als mens niet met blote armen en benen de bossen in, een t-shirt met lange mouwen helpt vaak al.

Paardenvlieg

De paardenvlieg komt voor in het Tropisch regenwoud en als je gestoken wordt ontstaat er een bultje. Onder dit bultje zit een larf. Je kunt de larf verwijderen, maar eenvoudig is het niet met de haakjes die aan de larf zitten. De larf die blijft zitten ontwikkeld zich tot een paardenvlieg die bij volgroeiing zijn gastheer/vrouw verlaat.

Gemakkelijker is het de larf met iets wat deze lekker vindt, te paaien. Vlees vindt de larf lekker en er dus kun je op de bult een klein stukje vlees doen. De larf trekt dan vanzelf richting het vlees. Het ziet er vreemd uit, maar is wel effectief. De arts kan de larf ook onder plaatselijke verdoving weghalen.

Tot slot

Ga met wat voor besmetting dan ook nooit alleen maar zelf aan de gang, raadpleeg in ieder geval de arts. Deze kan de juiste handeling in gang zetten en erger voorkomen.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieren EHBO: Inwendige parasieten(wormen)Inwendige parasieten zijn organismen, die zich ophouden in de inwendige organen van het lichaam, zoals het maagdarmkanaa…
Parasieten eng, vies of zelfs gevaarlijk?Parasieten eng, vies of zelfs gevaarlijk?De meeste mensen zijn niet gek op parasieten, want parasiet wordt nogal eens als scheldwoord gebruikt. Maar is de parasi…
Zomer: pas op voor parasieten en te veel zon bij huisdierenZomer: pas op voor parasieten en te veel zon bij huisdierenAls het in de lente en zomer warm wordt, lopen huisdieren het risico om last te krijgen de zon en van vlooien, teken en…
Teken(beet) en de ziekte van LymeTeken(beet) en de ziekte van LymeTeken kunnen ervoor zorgen dat je de ziekte van Lyme krijgt. Tijdens een beet kunnen zij de bacterie Borrelia burgdorfer…

Jeukende rode bultjes door larve van oogstmijtJe hebt niets bijzonders gedaan en zit toch opeens onder de vervelende rode bulten. Ze lijken sterk op muggenbulten, maa…
Eeltpit, eksteroog, likdoorn verwijderenEeltpit, eksteroog, likdoorn verwijderenEeltpit, eksteroog of likdoorn: het maakt niet uit hoe je het noemt. Feit is wel dat ze enorm pijnlijk kunnen zijn. Hoe…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.