Parasieten eng, vies of zelfs gevaarlijk?

Parasieten eng, vies of zelfs gevaarlijk? De meeste mensen zijn niet gek op parasieten, want parasiet wordt nogal eens als scheldwoord gebruikt. Maar is de parasiet alleen eng, vies en vervelend of is de parasiet ook gevaarlijk?

Wat is een parasiet?

Een parasiet is een minuscuul klein diertje die leeft ten kosten van een ander leven. Dat klinkt wreed, maar een parasiet kan niet leven zonder een gastheer of –vrouw. Naast allerlei eencellige organismen zijn er bekende als:
  • mijt
  • Luis
  • Mug
  • Vlo
  • Teek
  • Worm

De levenscyclus per diertje is verschillend, want zo kan bijvoorbeeld een vlo 5 tot 6 maanden zonder bloed overleven, een luis redt het 1,5 tot max. 2 maanden zonder bloed. En als we denken dat dit lang is, er zijn muggensoorten die jaren zonder bloeddonor kunnen leven. “Even” van de parasieten afkomen, geldt dus lang niet voor iedere parasiet.

Zijn parasieten gevaarlijk?

Een van de bekendste en zeer waarschijnlijk gevaarlijkste is de malariamug. Via de muggenbeet brengt deze malaria over van mens tot mens. Maar er kunnen meer virussen en bacteriën via de bloedbaan in ons lichaam terechtkomen. Zo kan ook de gele koorts of de ziekte van Lyme (via de teek) overgebracht worden.

Maar niet alle parasieten zijn gevaarlijk. Zo is een parasiet ook verantwoordelijk voor het hebben van toxoplasmose, maar zal een gezond mens hier geen last van hebben. Heb je een sterk verminderde weerstand, denk bijvoorbeeld aan AIDS patiënten, dan kan je hier overigens weer wel aan overlijden. Dit geldt ook voor het kwetsbare ongeboren kind, daar kan het weer wel gevaarlijk voor zijn.

Is er iets te doen als je besmet bent?

Over het algemeen geldt dat als je er op tijd bij bent, het prima te behandelen is. Het lastige is dat je het niet altijd direct weet en de ziekte kan zich als een insluiper in de nacht in je lichaam binnendringen. Verder zijn de eerste verschijnselen vaak griepachtig en moet je wel heel alert zijn om de ware oorzaak dan al te benoemen. Met de luis krijgt bijna ieder kind op de basisschool te maken en hoewel een stevige klus, is de luis te verdrijven, zoals menig ouder zal weten.

Is het te voorkomen?

Met de juiste voorzorgsmaatregelen kom je een heel eind. Vaccineren is voor sommige landen essentieel waar de kans bijvoorbeeld de malariamug tegen te komen, erg groot is. Maar zorg dat je je voeding altijd binnen krijgt direct na het koken, bakken of ontdooit en eet fruit wat je zelf schilt.

Waar komen al die parasieten vandaan?

Een van de belangrijkste redenen is de globalisering. Het spreekt voor zich dat, sinds mensen de wereld afreizen, ze ook gemakkelijke ziektes meenemen. De parasiet neem je redelijk ongemerkt mee en in je thuisland kan je enig moment pas tot de ontdekking komen. Spreekt voor zich dat je dan al weer mensen in je omgeving besmet kunt hebben.

En aangezien de parasiet door de mens wordt meegenomen, maakt het niet uit waar deze leeft, zolang het maar een warmbloedig lichaam is. Dit in tegenstelling tot dieren die bijvoorbeeld in Afrika leven en hier vanwege het weer bijvoorbeeld niet eens zouden kunnen overleven. De parasieten die een heel erg strenge winter tegemoet gaan en buiten een lichaam zijn, kunnen problemen krijgen te overleven.

Alleen maar slecht?

Op een enkel geval na, ja. Mensen met de ziekte van Crohn kunnen er bijvoorbeeld wel eens bat bij hebben als de eitjes in de darmwand gaan zitten. Het immuunsysteem gaat dan als een bezetene aan het werk om de eitjes te verwijderen en zal zich niet richten op waar men met name last van heeft, de ontstekingen in de darm.

Tot slot

Erg veel plezier beleven we niet aan de parasiet, maar we kunnen de parasiet trotseren door de bekende voorzorgsmaatregelen te treffen en als het leed geleden is, zo snel mogelijk goed te behandelen.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parasieten, vervelend met soms lastige gevolgenParasieten, vervelend met soms lastige gevolgenOp parasieten zitten we niet te wachten, maar aangezien we wel de vakantieadressen opzoeken waar we parasieten veelvuldi…
Darmparasiet: Blastocystis hominisDarmparasiet: Blastocystis hominisDe Blastocystis hominis is een parasiet die in de darmen van zowel mens als dier kan voorkomen. Miljoenen Nederlanders d…
Malaria desastreusMalaria desastreusMalaria kan verwoestend werken terwijl het zo eenvoudig te voorkomen zou zijn. Wat is malaria eigenlijk.
Besmetting met parasieten door voedingBesmetting met parasieten door voedingParasieten zijn organismen die zich voortplanten met behulp van een mens, dier of plant. Wanneer ze via de voeding in ee…

Diagnose kanker: Hoe nu verder?Diagnose kanker: Hoe nu verder?Als je hoort dat je kanker hebt, gaat er enorm veel door je heen. Er zijn veel verschillende soorten kanker, en gelukkig…
Ziekte van AlzheimerZiekte van AlzheimerGewone dementie komt voor vanaf een leeftijd van zestig jaar. Alzheimer ontwikkelt zich meestal tussen de 40 en 60 jaar.…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.