Besmetting met parasieten door voeding

Besmetting met parasieten door voeding Parasieten zijn organismen die zich voortplanten met behulp van een mens, dier of plant. Wanneer ze via de voeding in een mens terecht komen, kun je daar ziek van worden. Vooral zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand moeten oppassen om niet besmet te raken. Door voeding te verhitten, worden parasieten onschadelijk gemaakt. Welke parasieten vormen een gevaar voor de gezondheid van een mens en hoe kun je jezelf het beste beschermen?

Wat een parasiet is

Een parasiet is een levensvorm dat een andere levensvorm (gastheer) nodig heeft, zoals plant, dier of mens om zelf te kunnen leven. Ze leven ten koste van de gastheer en hebben deze nodig om zich voort te kunnen planten. Een parasiet kan zowel binnen of buiten de gastheer leven. Ze kunnen een mens ziek maken via voedsel dat besmet is. Voorbeelden van parasieten zijn: luizen, teken, aarsmaden, lintwormen en de darmparasieten Blastocystis hominis en Dientamoeba fragilis.

Soorten parasieten

Veel mensen hebben last van vage klachten en weten niet dat zij zijn besmet met een parasiet. Er zijn vele soorten parasieten die we via onze voeding kunnen binnenkrijgen. Veel voorkomende besmettingen zijn met de volgende organismen:

Trichinella spiralis

Dit is een rondworm dat voorkomt bij dieren, maar ook mensen kan besmetten. Je kunt besmet raken door het eten van vlees. In Nederland is er weinig kans om besmet te raken. In Oost en Zuid-Europa is de kans groter om besmet te raken bij het eten van niet goed doorbakken vlees. Het vlees bevat larven die in de darmen komen.

Echinococcus multilocaris

Dit wordt ook wel de vossenlintworm genoemd. Besmetting komt niet zo vaak voor en wordt in Nederland en België vrijwel alleen bij vossen gezien. Deze parasiet komt voor op zelf geplukte bosvruchten en paddenstoelen uit Oost-Groningen, Zuid-Limburg en het midden en zuiden van Europa.

Toxoplasma gondii

Dit is een eencellige microscopische parasiet dat kan voorkomen in rauw vlees, tuinaarde en in de kattenbak. De parasiet kan zich alleen voortplanten in een katachtige.

Giardia lamblia en Cryptosporidium parvum

Deze parasieten komen voor in oppervlaktewater. Het wordt vooral in tropische gebieden gezien, maar komt ook voor bij ons. Het drinkwater in Nederland en België is veilig.

Haringworm

Dit kleine wormpje van slechts een paar centimeter groot, kan schade toebrengen in de darmen. Het kan voorkomen in haring, maar ook in andere vissoorten zoals tonijn, wilde zalm en makreel. In gekweekte zalm komt de parasiet niet voor.

Cyclospora cayatenensis

Deze parasiet is een eencellig diertje dat via de mond in de darmen terecht komt. Besmetting kan plaatsvinden door het eten van niet gewassen fruit of groente. Het komt met name voor op geïmporteerde groente en fruit uit tropische landen.

Het effect op de gezondheid

Vanuit de darmen kunnen parasieten zich vermenigvuldigen en zich verder het lichaam in beschadigen. Dit kan de hersenen, lever, spieren of andere organen aantasten. Klachten die veel voorkomen bij besmetting met een parasiet zijn: buikpijn, diarree, winderigheid, vermoeidheid, vochtophoping, koorts, jeuk, spierpijn en griepachtige verschijnselen. De klachten kunnen vaag zijn.

Risicogroepen

Mensen met een verminderde weerstand omdat ze bijvoorbeeld lijden aan een ziekte zoals HIV of chronische bronchitis, zijn een risicogroep. Dat geldt ook voor kleine kinderen en zwangere vrouwen. Een parasiet kan zelfs dodelijk zijn voor het ongeboren kind. Daarom wordt er afgeraden dat een zwangere vrouw de kattenbak verschoont. Er is een kans aanwezig dat zij besmet raakt met de parasiet Toxoplasma gondii.

Veiligheid

Vee dat in aanraking kan komen met besmette muizen, ratten, katten, vogels en vossen lopen meer risico om besmet te zijn. Pas daarom op met het eten van rauw vlees of vis. Zorg dat je vlees goed verhit tijdens het bakken en was fruit en groente voordat je het eet. Wanneer je in de tuin hebt gewerkt of de kattenbak hebt verschoond, was dan goed je handen. Verder kun je de volgende voedingsadviezen opvolgen:

  • Neem geen rauwe melk en producten van rauwe melk zoals boter en zachte kaas
  • Drink in het buitenland alleen uit de kraan als het is gekookt of veilig is
  • Was je handen voor het koken van eten en na het aanraken van rauw vlees
  • Ingevroren vlees voor minstens 2 dagen bij -12 graden zal parasieten doden
  • Zorg voor een algehele goede hygiëne

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Darmparasiet: Blastocystis hominisDarmparasiet: Blastocystis hominisDe Blastocystis hominis is een parasiet die in de darmen van zowel mens als dier kan voorkomen. Miljoenen Nederlanders d…
Darmparasiet: Dientamoeba fragilisDarmparasiet: Dientamoeba fragilisDientamoeba fragilis is een parasiet die bij mensen in de darmen kan voorkomen. Er is jarenlang gedacht dat het hebben v…
Darmklachten en voedselintolerantie door parasietDarmklachten en voedselintolerantie door parasietWie darmklachten heeft zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, vermoeidheid en opgezette buik kan de ontlasting…
Darmparasiet Giardia: symptomen, oorzaak en behandelingDarmparasiet Giardia: symptomen, oorzaak en behandelingEen darmparasiet kan chronische darmklachten veroorzaken. Last van buikpijn en winderigheid? Misschien is er een darmpar…

Syndroom van Marfan: abnormale lengtegroei, hypermobiliteitSyndroom van Marfan: abnormale lengtegroei, hypermobiliteitBij het syndroom van Marfan, een erfelijke ziekte, is er sprake van een tekort aan een eiwit. Dit bewuste eiwit is nodig…
Wat is PDD-NOS precies?Wat is PDD-NOS precies?PDD-NOS valt onder de Autisme Spectrum Stoornissen en onder deze noemer worden alle autistische ontwikkelingsstoornissen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • www.voedingscentrum.nl
  • www.darmparasieten.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.