Pseudojicht: oorzaak, symptomen, behandeling, kristallen

Pseudojicht: oorzaak, symptomen, behandeling, kristallen Jichts, symptomen, voet, voeding. Pseudojicht oftewel kalkjicht komt vooral bij mensen van 65 jaar voor. Vrouwen hebben er tweemaal vaker last van. Er is sprake van de afzetting van kristallen in de gewrichtsholte. Wat zijn oorzaak symptomen en behandeling van pseudojicht?

Pseudojicht of kalkjicht

Deze gewrichtsaandoening wordt gekenmerkt door de afzetting van calciumpyrofosfaat in en om het gewricht en in het gewrichtskraakbeen. Calciumpyrofosfaat vormt kristallen die in de gewrichtsholte vrijkomen. Pseudojicht wordt ook wel kalkjicht genoemd en is een vorm van artritis. Deze aandoening komt meestal voor bij mensen vanaf 65 jaar. In veel gevallen komt pseudojicht in één gewricht voor, maar soms ook in meerdere gewrichten tegelijk.

Kristallen

Calciumpyrofosfaat is een onoplosbaar calciumzout. Calciumpyrofosfaat ontstaat uit pyrofosfaat, dat gevormd wordt door veel energie-producerende reacties in het lichaam. Door een verandering in het kraakbeen wordt pyrofosfaat omgezet in calciumpyrofosfaat en vormt na verloop van tijd kristallen. Kristallen zijn een opeenhoping van dit calciumzout. De kristallen kunnen vrijkomen in de gewrichtsholte. De gewrichtsholte bevindt zich tussen twee botten in die samen een gewricht vormen.

Oorzaak

Gewrichten die beschadigd zijn door bijvoorbeeld artrose, ondergaan een verandering in het kraakbeen. Hierdoor is de afzetting van kristallen mogelijk. Vooral mensen boven de leeftijd van 65 jaar kunnen hier last van krijgen, maar soms ook bij jongere mensen. Bij zowel mannen als vrouwen komt pseudojicht voor, doch bij vrouwen tweemaal zo veel. Soms ligt de oorzaak in de spijsvertering en worden bepaalde mineralen niet op de juiste manier verwerkt. In andere gevallen komt pseudojicht ook wel familiair voor. Pseudojicht komt soms tegelijkertijd met artrose of een andere gewrichtsaandeoning voor. Een operatie of letsel aan een gewricht kan ook pseudojicht uitlokken. Soms is er sprake van hyperparathyreoïdie. Bij deze ziekte wordt er een teveel aan calcium geproduceerd. Een teveel aan ijzer veroorzaakt soms ook pseudojicht.

Symptomen

Wanneer de afzetting van calciumpyrofosfaat begint, zijn er nog geen klachten waarneembaar. Wanneer calciumpyrofosfaatkristallen vrijkomen in de gewrichtsholte, kan er een kristalsynovitis ontstaan. Dit is een gewrichtsontsteking die snel opkomt en zeer pijnlijk is. De pijn kan ook weer snel verdwijnen. Het gewricht is veelal rood, warme n opgezwollen, wat een teken voor een ontsteking is. Er komt algemene stijfheid voor rond het gewricht, wat de beweging moeilijk maar ook pijnlijk maakt. Vaak komt pseudojicht in gewrichten als de knie, schouder of elleboog voor. Hierdoor wordt de mobiliteit aangetast. De aandoening lijkt in veel opzichten op gewone jicht. Soms gaat de ontsteking door en veroorzaakt een algemeen ziekte-gevoel, gepaard gaande met onder andere koorts.

Een aanval van pijn duurt enkele uren tot enkele dagen. Daarna zakt de pijn langzaam af en neemt de functionaliteit van het gewricht weer toe. Met tussenpozen kunnen er nieuwe aanvallen van pijn en stijfheid ontstaan.

Behandeling van pseudojicht

Allereerst zal de diagnose pseudojicht vastgesteld moeten worden. Dit kan met behulp van röntgenfoto's, waarop de kristallen duidelijk waarneembaar zijn. Door het afnemen van bloed kan de hoeveelheid calciumpyrofosfaat in het lichaam vastgesteld worden. Soms wordt er vocht, een gewrichtspunctie, uit het aangedane gewricht afgenomen. Dit vocht wordt onderzocht op calciumpyrofosfaat.

Wanneer de diagnose gesteld is, zal de behandeling veelal bestaan uit het verlichten van de klachten. Door de afname van vocht uit het gewricht, worden pijnklachten verminderd. Door het geven van steroïden-injecties worden pijnklachten ook verminder. Deze injecties worden rechtstreeks in het gewricht geïnjecteerd. Wanneer het gewricht ernstig is aangetast, heeft deze injectie geen nut. Steroïden-injecties mogen niet gegeven worden aan mensen die bloedverdunners gebruiken.

Andere behandelmethoden zijn gelijk aan die van jicht. Veelal verdwijnen de klachten zonder behandeling na twee tot acht weken, maar kunnen weer terug keren.
© 2011 - 2022 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pseudojicht: symptomen, oorzaken, diagnose en behandelingPseudojicht: symptomen, oorzaken, diagnose en behandelingPseudojicht (ook wel bekend als chondrocalcinose) is een reumatische ziekte die wordt veroorzaakt door de vorming van kr…
Pseudojicht: Pijn en zwelling van gewricht in knie en polsPseudojicht: Pijn en zwelling van gewricht in knie en polsPseudojicht is een soort gewrichtsontsteking (artritis) die vooral ouderen treft. De aandoening is veroorzaakt door afze…
Jicht in gewrichten: Oorzaak, symptomen en behandelingJicht in gewrichten: Oorzaak, symptomen en behandelingJicht is een pijnlijke vorm van artritis veroorzaakt door te veel urinezuur in het lichaam. De pijnlijke uitbarstingen k…
Aandoeningen kat: blaasontstekingAandoeningen kat: blaasontstekingWanneer je kat steeds naar de kattenbak gaat om te plassen, maar er komt steeds maar een beetje urine of er zit bloed bi…

Syndroom van down: kenmerken, gedrag, erfelijkheidSyndroom van down: kenmerken, gedrag, erfelijkheidDe kans op een kind met het syndroom van down is voor de oudere vrouw hoger dan de jongere vrouw. Erfelijkheid speelt hi…
Luieruitslag: symptomen, oorzaak en behandeling bij een babyLuieruitslag: symptomen, oorzaak en behandeling bij een babyLuieruitslag bij een baby is een ontsteking van de huid in het luiergebied als gevolg van vooral de urine en ontlasting…
Bronnen en referenties
  • http://www.kiesbeter.nl/medische-informatie/medische-encyclopedie/pseudojicht/
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 05-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.