Wat zijn wratten en wat kun je er tegen doen?

Wat zijn wratten en wat kun je er tegen doen? Bijna elk mens krijgt ze wel eens in zijn leven: wratten. Meestal geven ze geen grote gezondheidsproblemen, maar toch zijn ze veelal zien ze er onsmakelijk uit en zijn we ze liever kwijt dan rijk. Een artikel over het ontstaan van wratten, het genezen van wratten en het voorkomen van wratten.

Wat zijn wratten?

Een wrat is net meer dan huid, maar een bijzondere vorm van huid. Een wrat is een uitstulping van de menselijke huid. Wratten komen door het besmet raken met een virus, meestal het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus en eventueel andere gemuteerde virussen geven diverse soorten wratten. Het virus kan overgaan door het contact krijgen van iets wat geïnfecteerd is door een wrat en dat kan bijvoorbeeld al door een handdoek. Niet bij elk persoon gaat de infectie over op een wrat. Een overzicht van verschillende soorten wratten:

De ‘gewone’ wrat

De gewone wrat is een koolvormige uitstulping van de huid en kan verschillend in vorm en formaat. Wratten komen het meeste voor op handen, het hoofd, de voeten of rond de knieën. Gewone wratten komen vooral voor bij schoolgaande kinderen en meestal infecteren ze daarmee ook de rest van de familie. Bij geïnfecteerde personen kan de wrat snel zichtbaar zijn, niet zichtbaar zijn of zelfs pas na een jaar zichtbaar worden. Meestal gaat de gewone wrat vanzelf over, omdat het immuunsysteem afweerstoffen maakt tegen het virus. Over het algemeen kan het virus ook niet weer terug komen. Alleen mensen die problemen hebben met het immuunsysteem, zoals bij een chemokuur of het HIV virus, kunnen lastig afkomen van wratten en hebben de hulp van een huisarts nodig.

Waterwratten

Waterwratten zijn hele besmettelijke kleine wratjes. Het zijn meestal ronde bultjes die wit kleuren, ook kan er pus gedrukt worden uit deze wratjes. Ze komen het meeste voor bij jonge kinderen door besmetting op de peuterspeelzaal of op school. Besmetting kan heel snel gaan door het drogen van handen aan een gezamenlijke handdoek of het spelen met hetzelfde speelgoed. Van belang is dat de wratten met rust gelaten worden en niet open worden gekrabd. Bij het krabben van de wratten verhoogt het besmettingsgevaar voor de omgeving en kunnen wratten gaan ontsteken. Waterwratten verdwijnen in de loop van de tijd als het lichaam genoeg afweerstoffen heeft gevormd tegen het virus. Als de wratten langer dan een jaar aanwezig zijn, snel ontsteken of andere vormen krijgen is het raadzaam om een huisarts te raadplegen.

Genitale wratten

Genitale wratten zijn meestal kleine wratjes die een roze/rode kleur hebben. Ze zitten meestal rond de geslachtsorganen en zijn over het algemeen onschuldig. Ook deze wratten verdwijnen op termijn als het lichaam een afwerende reactie geeft op het virus dat deze wrat veroorzaakt. Het grootste probleem is dat het erg besmettelijk is en daarmee partners kunt besmetten. Via de huisarts is voor deze wratten een middel te krijgen.

Wat moet je doen als je wratten hebt?

Als je wratten hebt, kun je zelf proberen om ze met middeltjes weg te krijgen. Bij de drogist en apotheek kan men advies geven over verschillende middeltjes tegen wratten. Het meest bekende is een vloeistof met salicylzuur. Deze vloeistof kan met een kwastje of een pipet op de wrat worden aangebracht. Doe daar vervolgens een pleister om die de wrat vrij laat, dus niet strak op de huid, maar met voldoende lucht er nog tussen. Uiteindelijk zal de wrat loslaten en zal de huid genezen. Zorg er wel voor dat de vloeistof niet op de gezonde huid komt!

Mocht de behandeling met de vloeistof niet helpen dan is het raadzaam om een huisarts op te zoeken. Huisartsen kunnen de wrat bevriezen en door de bevriezing ontstaat er een blaar die afgestoten wordt door de huid. Deze manier kan pijnlijk zijn, dat is per persoon verschillend. Inmiddels kun je ook zelf een middel kopen om de wrat te bevriezen. Zorg er voor dat het door een kundig iemand wordt gedaan. Meestal is de wrat na één behandeling weg, maar mocht de wrat in zijn geheel nog niet helemaal weg zijn dan is het aan te raden om opnieuw naar de huisarts te gaan.

Tips ter voorkoming van wratten

Hoewel elk mens in zijn leven wratten zal kunnen krijgen, zijn er toch een aantal tips om ze te voorkomen. De belangrijkste tips op een rij:
  • Let op de hygiëne, was handen regelmatig
  • Droog besmette handen af met een aparte handdoek
  • Draag slippers bij sporthallen en zwembaden

Tips bij het hebben van wratten:
  • Let op de hygiëne, was handen en gebruik een aparte droogdoek
  • Ga naar de huisarts als de wratten veranderen en abnormale vormen aannemen
  • Gewone wratten zijn zelf te behandelen, bezoek een drogist of apotheek
  • Genitale wratten en overige wratten zijn door de huisarts te behandelen
  • Bij last van ziekte aan het immuunsysteem, ga naar de huisarts
© 2011 - 2024 Annfinance, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen – WrattenWratten zijn bekende dingetjes in Nederland. Het ene kind heeft er veel last van, het andere kind helemaal niet. Het is…
Wratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten worden door een virus veroorzaakt. Zodra het virus in aanraking komt met je huid, kun je wratten krijgen. Je loo…
Huismiddeltjes tegen wrattenHuismiddeltjes tegen wrattenWratten zijn huidveranderingen die meestal goedaardig zijn en weinig kwaad kunnen. Ze kunnen de huid echter flink ontsie…
Beauty: WrattenWratten zijn ontsierend, ongewenst en soms zitten ze op plaatsen waar ze irriteren. Meestal laten we de wrat weghalen, o…

Vlek onder de nagel: oorzaken van bruine vlekken onder nagelVlek onder de nagel: oorzaken van bruine vlekken onder nagelEen bruine vlek onder de nagel is niet direct iets om je zorgen over te maken, maar het is wel iets om in de gaten te ho…
Eileiderontsteking: buikpijn onderbuik en afscheidingEileiderontsteking: buikpijn onderbuik en afscheidingEileiderontsteking of salpingitis is een ontsteking van de eileider(s). Eileiderontsteking symptomen bestaan uit buikpij…
Reactie

Annemarie, 24-05-2012
Hallo, Ik ben inmiddels 11 weken zwanger en heb al langere tijd een voetwrat!nu heb ik inmiddels ook wratjes op me knie en ik vind dit heel vervelend zeker zo rond de zomer omdat ik zwanger ben durf ik ze nu niet te laten bevriezen weet iemand wat je er tegen kunt doen als je zwanger bent?

Graag reactie!
groet, Annemarie Reactie infoteur, 25-05-2012
Hallo Annemarie,

Het is zeker vervelend om met dit heerlijke weer je deels te 'moeten' bedekken. Het beste is om even advies in te winnen bij de huisarts. Meestal weet de assistente wel wat de oplossing hiervoor is. Er zijn een aantal middelen op de markt die je thuis kunt gebruiken, maar vele werken alleen bij een bepaald soort wratten en die moet je dan maar net hebben…

Annfinance (119 artikelen)
Gepubliceerd: 27-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.