Koubenen: koude onderbenen of perniosis

Koubenen: koude onderbenen of perniosis Koubenen: perniosis. Koubenen horen in het rijtje van winteraandoeningen thuis: winterhanden, wintertenen, wintervoeten. Koubenen komt vooral bij jonge meisjes voor en bij mensen die in de winterperiode met de onderbenen ontbloot naar buiten gaan. Hoe herken je koubenen en wat is de behandeling?

Perniosis, is dat koubenen?

De benaming perniosis staat meestal bekend voor winterhanden en wintertenen. Koubenen is een minder bekend verschijnsel. Bij de benaming perniosis denkt eigenlijk niemand aan koubenen. Koubenen heeft dezelfde verschijnselen als winterhanden en wintertenen of wintervoeten.

Bij wie komt koubenen voor?

Koubenen komt het meest voor bij jonge meisjes, omdat deze vaak in korte rokjes lopen. Hierbij worden geen dikke kousen gedraagt, of slecht zeer dunne kousen of een panty. Ook ouderen die op kude dagen in een korte broek of een rok lopen zonder beenbescherming, lopen soms koubenen op. Koubenen kan zowel bij vrouwen als bij mannen voorkomen, toch lijken vrouwen er gevoeliger voor.

Kenmerken

Koubenen is een huidaandoening die ontstaat door een directe inwerking van kou op de onderbenen. De onderbenen krijgen hierbij een roodblauwe kleur. De onderbenen voelen koud aan, vooral vlak boven de enkels. De huid ziet er gespannen uit en is ook verdikt. Wanneer de onderbenen helemaal roodblauw verkleurt zijn, vertonen er zich te midden hiervan roodoranje vlekken.

Koubenen zijn te herkennen doordat de huid aan de haarzakjes begint te schilferen. Er verschijnt een roodblauwe kleur omheen. De huid voelt hierbij erg ruw aan en lijkt op kippenvel.

Behandeling van koubenen

Net als bij winterhanden, wintertenen of wintervoeten, moet de huid langzaam opgewarmd worden. Wisselbaden kunnen hierbij helpen. Leg de benen niet op de verwarming e ga niet te dicht bij een warmtebron zitten. Wanneer de benen warm worden bekleed, zal de koude snel uit de benen verdwijnen. Door beweging wordt er warm bloed door de benen gepompt waardoor deze opwarmen.

Het voorkomen van koubenen is makkelijk: door het dragen van warme kleding aan de benen. Bij het dragen van korte rokjes, kan een warme maillot de benen warm houden. Er zijn erg veel leuke maillots te koop in allerhande kleuren en met motieven. Let op het verschil tussen maillot en panty: een panty is van andere stof en veel dunner. Een panty is puur om het uiterlijk, deze houdt de benen absoluut niet warm. Een maillot is dikker, en in meerdere kleuren verkrijgbaar. Ook staat er soms een motief op. Er zijn ook glanzende maillots in een iets dunnere variant verkrijgbaar, waardoor deze veel van een panty weg heeft. Een herenmaillot heeft een opening bij het kruis, waardoor deze speciaal voor mannen bedoeld is.

Een andere optie is het dragen van een legging: deze zijn ook dikker dan de panty. Een legging is glad van stof en in verschillende kleuren en designs verkrijgbaar. Een legging heeft in tegenstelling tot een maillot geen voeten. Te korte leggings voorkomen echte geen koubenen: een legging moet aansluiten tot aan de enkel. Daaroverheen kunnen beenwarmers gedragen worden of hoge laarzen.

Andere oorzaken van koude onderbenen

Een geheel andere oorzaak van koude onderbenen kan een functiestoornis in de bloedvaten zijn. Vaak is hierbij dan ook pijn waar te nemen tijdens het lopen. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen kan een slechtere doorbloeding veroorzaken, met koude benen als gevolg. Koude onderbenen hoeven echter niet te betekenen dat de onderbenen ook daadwerkelijk koud zijn. Soms voelen ze koud aan, terwijl ze net zo warm zijn als de rest van het lichaam. Wanneer ze koud aanvoelen, wrijf dan eens ruw over de huid. Meestal voelen ze dan snel weer warm aan. Voldoende beweging zorgt ervoor dat de doorbloeding in de benen goed blijft, waardoor de benen minder snel koud worden.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Panty’s, maillots en leggingsPanty’s, maillots en leggingsDoor de jaren heen heeft beenkleding haar charme niet verloren. Er zijn ook veel varianten beenkleding: panty’s, legging…
Winterhanden en wintertenen (perniones): oorzaak & preventieWinterhanden en wintertenen (perniones): oorzaak & preventieTijdens de winterperiode kunnen vervelende winterkwaaltjes opduiken. Kwaaltjes waar je nu echt niet zat op te wachten. W…
Wintertenen (perniosis) - Risicofactoren en preventieWintertenen (perniosis) - Risicofactoren en preventieDe lage temperatuur tijdens de winter kan de oorzaak zijn van sommige lichamelijke aandoeningen. De klachten bij wintert…
Minnetonka's combineren met de rest van je outfitNu heb je eindelijk je gave Minnetonka’s bemachtigd, maar hoe draag je deze schoenen nu? En belangrijker, hoe combineer…

Knobbelneus of rhinophyma: symptomen, oorzaak en behandelingKnobbelneus of rhinophyma: symptomen, oorzaak en behandelingRhinophyma, ook wel 'knobbelneus' genoemd, is een aandoening van van de huid van de neus, die wordt gekenmerkt door een…
Misselijk en een opgeblazen gevoel door een 'luie maag'Misselijk en een opgeblazen gevoel door een 'luie maag'Na het eten ben je vaak misselijk. Soms zo erg dat je moet overgeven. Je hebt het gevoel dat er een steen op je maag lig…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.