De herfstdip ... komt er weer aan

De herfstdip ... komt er weer aan Komt hij er echt weer aan ... de herfstdip???? Voor menigeen is de periode van de vallende blaadjes echt een signaal om de dekens over het hoofd te trekken en even het daglicht te mijden. De mate waarin iemand een dip heeft scheelt heel veel, maar veel mensen hebben er in meer of mindere mate last van. Bijna de helft van onze bevolking.

De dip

Dat de helft van onze bevolking er in meer of mindere mate last van heeft, is nogal wat. Dat wil ook zeggen dat er echt wat met de bovenkamer gebeurt als de herfst echt ingezet is. Maar gelukkig is er wel wat aan te doen.

Wat is het eigenlijk?

Officieel spreken we over SAD, oftwel Seasonal Affective Disorder. De herfstdip behoort tot die groep, maar is beduidend milder van vorm. Ergens in de herfst worden de mensen die er last van hebben lusteloos, raken min of meer chronisch vermoeid en hebben moeite de concentratie vast te houden. Eigenlijk is de oorzaak simpel de biologische klok gaat verkeerd lopen.

Hoe werkt die biologische klok?

De hypothalamus is verantwoordelijk voor ons biologisch klokje. Want hier wordt bepaald hoe laat we leven en dat dateert nog van vele miljoenen jaren geleden toen bepaalde genen het 24-uurs ritme op gingen leggen. Niet iets wat we zelf bedacht hebben, het zijn onze genen die daar verantwoordelijk voor zijn. En het zorgt er voor dat onze bloeddruk gereguleerd is, onze spijsvertering doet wat hij moet doen en onze lichaamstemperatuur op niveau blijft. Zie daar de problemen die je hebt als je knoeit met de tijd de jetlag is geboren!

Waarom gaat het dan in de herfst mis?

Ons klokje loopt ongeveer goed en met het ongeveer willen we dus ook zeggen, dat het niet helemaal goed gaat. De klok gaat een minuut of wat te snel, maar het lichaam reguleert ook dit weer zelf en doet dit door de omgeving. Het licht, voedselinname en lichaamsbeweging. Als je dus SAD hebt gaat er iets in dit proces niet goed en in de herfst is dat meestal het licht wat ontbreekt. Niet zozeer dat er minder licht is, maar dat we er minder gebruik van maken.
Het is vaak guur weer dus we sluit onszelf gezellig binnen op bij de haard.

Op te lossen?

Meestal wel, want als we nu maar genoeg buitenlucht krijgen, is het probleem niet zo groot. Zorg dat je per dag een uur of wat in de buitenlucht komt. Een lekkere wandeling, een fietstochtje, hardlopen wat je ook maar wil. Maar zorg dat je het daglicht krijgt.

Natuurlijk zijn er ook de bekende lampen waar je voor kunt gaan zitten, maar zelfs die leveren niet wat het daglicht je kan leveren. Toch kan een intensieve lichttherapie je ook een stuk verder helpen. Zorg er wel voor dat je professionele apparatuur hebt.
Overigens brengt een uurtje buiten ook in de herfst zon 30.000 lux op, terwijl een normaal verlichte huiskamer niet verder komt dan zon 1.000 lux.

Voeding

Spreekt voor zich dat je ook gewoon moet blijven eten, niet te laat op de avond want dat geeft je lichaam weer de verkeerde signalen en matig alcohol. Mocht je toch iets later eten, maak dan in de avonduren ook nog een wandelingetje. Je spijsvertering gaat dan goed zijn werk doen en dat helpt weer in het proces.

Tot slot

Al met al is de gratis buitenlucht dus het beste wat je kan doen als je denkt de herfstdip te hebben. Los van het feit dat het goed voor je lichaam is, is het ook goed voor het geestelijke proces en niet alleen om de hypothalamus zijn werk goed te laten doen.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herfstdepressie: kenmerken, symptomen en signalenHerfstdepressie: kenmerken, symptomen en signalenWelke symptomen, signalen en kenmerken kennen seizoensgebonden depressies, zoals een herfstdepressie of een winterdepres…
Verschil depressie, depressiviteit en herfstdepressieVerschil depressie, depressiviteit en herfstdepressieTijdens het aanbreken van de herfst krijgen miljoenen mensen last van een herfstdepressie. Maar wat is nu precies het ve…
Herfst! Herfstdepressie en klimaatfactorenHerfst! Herfstdepressie en klimaatfactorenNiet iedereen voelt zich gelukkig met de komst van de herfst. De dagen worden korter en sommigen mensen worden depressie…
Depressief? Geen schande!Depressief - Het is een woord waar we niet gemakkelijk over spreken en als we verschijnselen vertonen dan willen we het…

Maagpoliepen kunnen soms ernstige klachten gevenMaagpoliepen kunnen soms ernstige klachten gevenAanhoudende pijn in de bovenbuik, bloed bij de ontlasting of bloed overgeven, kan door verschillende aandoeningen veroor…
Cholera-epidemie drinkwater en hygiëneCholera-epidemie drinkwater en hygiëneCholera is een besmettelijke darmziekte die veroorzaakt wordt door de Vibrio cholerae bacterie. In Nederland is de ziekt…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.