Pijnlijke borsten: waarom doen ze pijn?

Pijnlijke borsten: waarom doen ze pijn? Pijnlijke borsten is pijn die in een of twee borsten wordt ervaren, en mag niet verward worden met pijn op de borst. Pijnlijke borsten zijn meestal een gevolg van een hormoonschommeling of verstoring, of een zwangerschap. Soms wordt dit ook omschreven als spierpijn aan de borst. Ook andere oorzaken geven borstpijn. Veel vrouwen zijn bang voor borstkanker. Terecht of niet?

Wat is pijn in de borsten?

Pijn in de borsten moet niet verward worden met pijn op de borst: pijn op de borst betekent pijn rond de hartstreek en zit dieper. Pijn in de borsten is een vrouwenkwaal die echt te maken heeft met de borsten zelf. Pijn in de borsten kan aan beiden borsten voorkomen, maar ook aan slechts één. Pijnlijke borsten kunnen ontstaan onder invloed van hormonen, maar er kan ook een andere oorzaak zijn. De ervaring van pijn verschilt nogal per vrouw: wat voor de een pijnlijk is, is voor de ander niks.

40 procent van de jonge vrouwen ervaart regelmatig borstpijn. Ruim de helft van alle vrouwen boven de dertig hebben vaker borstpijn. De meeste vrouwen die een huisarts bezoeken met pijnlijke borsten, doen dit omdat ze borstkanker vermoeden. Huisartsen dienen met deze angst rekening te houden.

Pijnlijke borsten: heb ik borstkanker?

Bij pijnlijke borsten wordt er vaak snel aan borstkanker gedacht. Dit is ook logisch: één op de negen vrouwen krijgt borstkanker. Toch duidt pijn in de borsten vaak niet op borstkanker. Symptomen die wel op borstkanker duiden zijn onder andere: een knobbeltje of schijfje in de borst, een plotseling deukje in de borst, een ingetrokken tepel en eczeem rond tepel. Pijnlijke borsten bij borstkanker komt soms wel in een later stadium voor, wanneer de tumor verder gegroeid is. Deze gaat dan op ander weefsel drukken wat pijn geeft.

Vlak voor de menstruatie

De meeste pijn in de borst komt voor vlak voordat de menstruatie begint. Hormonen bepalen de cyclus en kunnen hierbij ook pijnlijke borsten geven. Onder invloed van deze hormonen, namelijk een teveel aan oestrogenen, hoopt vocht zich op in de borsten. Hierdoor gaan ze zwaar en pijnlijk aanvoelen. De borsten kunnen hierbij bobbelig aanvoelen. Dit verschijnsel wordt het premenstrueel syndroom genoemd. Ook door het gebruik van de anticonceptiepil kunnen borsten gezwollen en pijnlijk aanvoelen. Door het vermijden van zout en cafeïne kunnen de meeste klachten al weggenomen worden. Bij het gebruik van een anticonceptiepil kan gekeken worden of een andere pil, met minder of geen oestrogeen, de klachten kan verhelpen.

Pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap

Ook hier zijn hormonen weer de boosdoener: onder invloed van hormonen lopen de borsten vol met vocht. Hierdoor worden ze zwaarder en doen pijn. Dit is soms al erg vroeg in de zwangerschap te merken. Het is nu belangrijk om een goede ondersteunende beha te gaan dragen. Meestal voldoet een goede zwangerschapsbeha het beste. Tegen het einde van de zwangerschap, maar soms ook al eerder, kan er wat witachtig vocht uit de tepels komen. Dit is voormelk: de melkklieren worden gestimuleerd waardoor ze soms al voortijdig melk gaan produceren.

Borstpijn als gevolg van spierpijn

Soms is er sprake van overbelasting van een spier, die vlak achter de borsten loopt. Hierdoor lijkt het alsof de borsten pijn doen. De borsten zelf bevatten geen spieren dus kunnen ook geen spierpijn hebben. Onder de borsten liggen de borstspieren. Sommige vrouwen trainen deze spieren, waardoor er ook spierpijn kan ontstaan.

Overige oorzaken van pijn

Ongeveer een-derde van de vrouwen met pijnlijke borsten, heeft deze klachten ook buiten de menstruatie om, dus gedurende de hele cyclus. Dit kan zelfs na de menopauze aan blijven houden Een oorzaak kan zijn een letsel aan de borst als gevolg van een trauma, bijvoorbeeld vetnecrose waarbij weefsel afsterft. Een andere oorzaak voor pijn is scleroserende adenosis, dit is een toename van goedaardige cellen in de melkkliertjes.

Bij het syndroom van Tietze is er sprake van een ontsteking van de kraakbeenverbinding in de borstkas. Pijn als gevolg van deze ontsteking straalt uit naar de borsten. Een andere ontsteking is die van een tussenribspier: de pijn die veroorzaakt wordt kan soms jarenlang aanhouden, maar is meestal binnen enkele weken genezen.

Zijn gezwollen borsten gevaarlijk?

Borsten die door hormonen opzwellen en daarna weer hun normale vorm aannemen, kunnen geen kwaad. Anders wordt het wanneer borsten gedurende lange tijd opgezwollen blijven. Als gevolg hiervan kan er een letsel in de borsten ontstaan. Op zich kan dit nog geen kwaad, maar het risico op borstkanker wordt hiermee tot vier keer vergroot. Het is daarom van belang om de hormoonhuishouding goed in de gaten te houden. Wanneer deze gedurende lange periode verstoord is, is het raadzaam om een arts te bezoeken en te bekijken welke behandeling noodzakelijk is.
© 2011 - 2023 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnlijke borsten  Wat kan de oorzaak zijn?Pijnlijke borsten Wat kan de oorzaak zijn?Pijnlijke borsten is een klacht die veel voorkomt bij vrouwen. Men noemt het vaak ook gevoelige borsten. De pijn concent…
Pijnlijke gevoelige borsten, wat kan de oorzaak zijn?Pijnlijke gevoelige borsten, wat kan de oorzaak zijn?Borsten kunnen regelmatig pijn doen of gevoelig zijn. Heb je last van pijnlijke of gevoelige borsten dan kan dit verschi…
Pijn en knobbels in de borstenPijn en knobbels in de borstenPijn en knobbels in de borsten is een veel terugkomend probleem bij vrouwen. Meestal komen deze symptomen dan ook voor t…
Pijnlijke borsten: oorzaak borstpijn of gevoelige borstenPijnlijke borsten: oorzaak borstpijn of gevoelige borstenPijnlijke borsten of borstpijn staat bekend als mastodynie. Pijnlijke borsten of borstpijn is pijn die in een of beide b…

Hondenallergie, maar toch een hond kopenHondenallergie, maar toch een hond kopenHondenallergie: een allergie voor hondenhaar en huidschilfers. Vaak wordt er beweerd dat men óf allergisch is voor honde…
Acne Huid: Milde Behandeling van de acne huidAcne Huid: Milde Behandeling van de acne huidHoe een acne huid te behandelen? Een milde of lichte acne huid behandel je met een milde behandeling. Een veel gemaakte…
Reacties

Sabrina, 12-04-2013
Hallo, mijn borsten doen ook pijn en er komt wat melk uit en dat duurt al 15 dagen.ik ben wel 4 jaar geleden gesteriliseerd maar onlangs heb ik metformine ingenomen en ben er moeten stoppen wegens bijwerkingen.kan dat misschien dat ik zwanger kan zijn? Reactie infoteur, 13-04-2013
Ben je bekend met PCOS? Bij vrouwen die metformine slikken wordt het hormoon testosteron verlaagd, waardoor de vrouwelijke hormonen weer de overhand krijgen. Met pijnlijke borsten en afscheiding uit de tepels als gevolg. Maar ik doe nu slechts een gok.

Gabrielle, 10-02-2013
Hoi mensen,
Mijn borsten doen er pijn en zeker al ik lig te slapen (naja zo ver als het kan), maar er zitten ook een paar hele kleine bultjes op mijn tepel en mijn tepel is ook plat. Ik ben 13 en al 2 keer ongesteld geweest. Ik ben bang dat ik borstkanker heb, maar ik vind het niet fijn om langs mijn huisarts te gaan (dat is een man namelijk) en dat vind ik niet fijn als hij dan aan mijn borsten zit.

Wie kan mij helpen? Reactie infoteur, 11-02-2013
Hallo,
Het kan zijn dat je pijn hebt door de groei van je lichaam, je groeit namelijk nog door tot ongeveer je 16e-18e jaar. Door de hormonen kan je ook pijn aan je borsten hebben. Die bultjes rond je tepel (tepelhof) hebben veel vrouwen. Is je tepel ingetrokken? Komt het maar aan één borst voor of aan beiden?

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 05-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.