Constant het gevoel dat er iets in je keel zit: maagzuur?
Constant het gevoel hebben dat er iets in je keel zit. Je schraapt het weg, maar het blijft. Het voelt als een dikke prop van iets, maar je hebt geen idee wat het is. Je doet de hele dag niets anders dan het wegkuchen en je stem wordt ook wat heser. Wat is die brok in je keel en wat kun je doen tegen dat gevoel dat er steeds iets in je keel zit?
Het gevoel hebben dat er voortdurend iets in je keel zit
Sommige mensen hebben continue het gevoel dat er iets in hun keel zit. Het voelt een beetje als een propje slijm, maar is het niet. Je slikken en slikken, schrapen voortdurend hun keel. Hun stem wordt daardoor wat hees en soms moeten ze zelfs steeds wat hoesten.
Naar de dokter met keelklachten
Iemand die de bovenstaande klachten heeft moet natuurlijk altijd naar een dokter. Want iets in je keel hebben kan van alles betekenen. Als iemand zijn eten niet meer weg krijgt en het gevoel heeft dat dit blijft hangen dan is het helemaal belangrijk om direct naar een arts te gaan. Maar ook met de bovenstaande klachten is het goed om even naar de huisarts te gaan. Die zal, vaak verwijzen naar een Keel- Neus en Oorarts (KNO-arts).
Keelonderzoek bij de KNO arts
Vanzelfsprekend neemt de KNO arts eerst door wat de klachten zijn. Hij zal ook vragen naar rookgedrag, of iemand veel alcohol drinkt en hoe iemands eetpatroon is. Vervolgens zal hij de patiënt onderwerpen aan een keelonderzoek.
Hoe wordt een keelonderzoek gedaan?
Bij een keelonderzoek gaat de dokter eerst met een soort spatel in de mond om te kijken hoe die er uit ziet. Ook kan dan een stukje van de keel bekeken worden. Om dieper in de keel te kunnen kijken moet de arts toch echt naar binnen. Hij doet dat met een soort cameraatje die aan een soort lijntje vastzit. Dit lijntje gaat door de neus naar binnen. Pijnlijk is het niet, wel kriebelt het een beetje en als het cameraatje eenmaal in de keel zit voelt de persoon in kwestie, dat en dat is vaak wat onprettig. Vaak hebben mensen de reflex om het weg te slikken. Tijdens het onderzoek zal de KNO arts vragen om wat geluiden te maken. Zo kan hij de stembanden zien bewegen en zien of ze goed sluiten. De arts ziet alle zaken in de keel door een soort vergrootglas dat aan het uiteinde van het lijntje vastzit.
Prop in de keel: maagzuur dat alles irriteert
Een prop in de keel die steeds wordt weggeslikt kan komen door maagzuur dat in de nacht omhoog komt. Die diagnose krijgen mensen dan ook redelijk vaak als ze met deze klachten komen. Het maagzuur komt in de nacht omhoog en irriteert alles op haar weg. Van stembanden tot de keel zelf.
Maagzuur, wat kun je eraan doen?
Bij maagzuurklachten worden in eerste plaats maagzuurremmers voorgeschreven. Mensen gebruiken die vaak verkeerd en eten ze in de ochtend of in de middag. Neem maagzuurremmers een uur voor het slapengaan, zodat ze er dan voor kunnen zorgen dat het maagzuur niet naar boven komt. Bij directe klachten zal vaak een hoge dosis maagzuurremmers worden gegeven als:
- Esomeprazol
- Pantoprazol
- Lansoprazol
- Rabeprazol
Je levenspatroon aanpassen bij maagzuur
Alcohol en roken zijn erg slecht voor mensen die last hebben van maagzuur en daar dus een prop in de keel aan over hebben gehouden. Rook en drink dus niet in ieder geval even een tijdje niet. Gebruik verder ook geen:
- Koolzuurhoudende dranken als cola, bier, watertjes met bubbels
- Sterke zwarte thee (neem thee zonder looizuur)
- Koffie (zeker niet na 12 uur in de middag)
- Vet eten zoals gebakken vlees of vis, chocolade, vette jus, taart, patat, snacks enzovoorts
- Gekruid eten en eten met veel specerijen (sambal, mosterd, azijn, dille en scherpe gerechten zijn uit den boze)
- Pepermunt
- Kool
- Ui
- Knoflook
- Radijs
- Tomaten
- Citrusvruchten
Meer kleine maaltijden bij maagzuur
Om maagzuur te voorkomen is het verder belangrijk om zes tot acht keer op een dag kleinere maaltijden te eten in plaats van drie keer goed veel eten naar binnen te slaan. Verder is het belangrijk om:
- Het eten goed te kauwen
- Water te drinken bij het eten
- De laatste maaltijd niet later dan 4 uur voor het slapen gaan te eten. Die laatste maaltijd zou de kleinste van de hele dag moeten zijn, zodat de maag wordt ontzien
- Geen strakke en insnoerende kleren aan te trekken die de maag omhoog doen komen
Bed omhoog bij maagzuur
Als het bovenlijf van iemand hoog ligt, heeft het maagzuur niet de kans om heel ver omhoog te komen. De prop in de keel wordt daarmee ook voorkomen. Zet daarom het hoofdeinde van het bed zo’n 15 centimeter omhoog en slaap op die manier.
Over de maag en maagzuur
Eten en drinken gaat via de slokdarm naar de maag. Er zit een klepje tussen de slokdarm en de maag en dit zorgt ervoor dat het eten dat in de maag zit niet weer terug gaat de slokdarm in. Eten dat we binnenkrijgen moet wel verteerd worden. Daarvoor maakt de maag zuur aan. Dit is zo zuur dat de maag is bekleed met een beschermend laagje slijmvlies, omdat er anders zomaar een gat in de maagwand zou kunnen branden. Dit gebeurt ook wel als mensen een maagzweer hebben. Maagklachten komen door teveel aan maagzuur. Dit zorgt voor maagpijn en kan dus ook als het omhoog komt voor klachten in de keel zorgen. Niet alleen bepaalde soorten eten en drinken, maar ook bepaalde medicijnen kunnen er voor zorgen dat er meer maagzuur wordt aangemaakt of dat het maagvlies wordt aangetast of geïrriteerd raakt. De grootste boosdoeners op dat gebied zijn:
- Pijnstillers als Aspirine (acetylsalicylzuur)
- De NSAID’s (ibuprofen, naproxen, diclofenac).
Paracetamol geeft geen maag- en darmklachten.
Klepje tussen de maag en de slokdarm sluit niet
Soms sluit het klepje tussen de maag en de slokdarm niet goed. Hierdoor stromen het voedsel en het maagzuur weer terug in de slokdarm en raakt de slokdarm geïrriteerd.
Maagklachten door een bacterie
Maagklachten kunnen ook worden veroorzaakt door de Helicobacter pylori bacterie. Als iemand die bij zich draagt kan het maagslijmvlies ontstoken raken en dit is heel erg pijnlijk.