Patiëntcasus fysiotherapie - Overbelasting Vastus Medialis

Patiëntcasus fysiotherapie - Overbelasting Vastus Medialis Hardlopers die zich aan het voorbereiden zijn voor de marathon van New York komen hoe dan ook in aanraking met blessures. Vaak zijn dit blessures die ontstaan als het gevolg van trainingen waarin de belastingsgrens wordt overschreden. Goede diagnostiek en behandeling zorgt ervoor dat de hardloper zijn trainingen snel kan hervatten. Door middel van een casus wordt er een voorbeeld gegeven wat betreft een veel voorkomende overbelastingblessure.

Casus

In dit artikel vind je een casus van een man met een overbelastingsblessure aan het bovenbeen (vastus medialis). In deze casus wordt beschreven hoe de klachten zijn ontstaan, hoe het onderzoek er heeft uitgezien en wat voor behandeling er gaat plaats vinden. Dit houdt in dat er een anamnese aanwezig is over het beloop en verloop van de klacht, testen worden beschreven om de klacht te diagnosticeren en de methode van behandelen om een goed behandelresultaat te behalen.

Anamnese (vraaggesprek)

Sinds 2,5 jaar is Dhr. S. aan het hardlopen. In januari van dit jaar heeft hij besloten om deel te nemen aan de marathon van New York. Hierdoor zijn de looptrainingen intensiever geworden en is hij vaker gaan lopen dan hij voorheen heeft gedaan.
Sinds 1,5 week heeft Dhr. S. na een heuveltraining in combinatie met een duurloop, klachten gekregen aan de binnenkant van het linker bovenbeen. Na 30km lopen ontstond er een verkramping. Hierna heeft hij 4 dagen niet getraind en heeft hij zijn bovenbeen één keer laten masseren door een sportmasseur. Na 4 dagen heeft hij een afstand van 12km gelopen zonder problemen. Vrijdag heeft hij rust gehouden en zaterdag wilde hij een afstand van 34km afleggen. Na 22km kreeg hij dezelfde soort verkramping als een week geleden. De klachten waren minder heftig maar na enkele kilometers verder lopen is Dhr. S. gestopt. Aangezien Dhr. S. over anderhalve week de marathon van New York gaat lopen is hij voor de zekerheid langs gegaan bij de fysiotherapeut.

Beperkingen op stoornisniveau:

 • Geen bevindingen

Beperkingen op ADL-niveau:

 • ADL 3 niveau (sport) = hardlopen langer dan 20-25km geeft verkramping in het linker bovenbeen

Beperkingen op participatieniveau:

 • Sport = hardlopen met zijn vrienden voor de New York marathon

Onderzoek

Inspectie/palpatie/Statiek:

 • Exorotatie stand van beide voeten/onderbenen ten opzichte van de bovenbenen
 • Valgus (x) stand van beide enkels
 • Palpatie = vastus medialis links heeft een triggerpoint mediaal (naar binnen toe) en ventraal (aan de voorkant) (ongeveer 10cm) boven de knieschijf (herkenbare pijn)

Actief en passief bewegingsonderzoek:

 • Alle bewegingen in de heup = geen bevindingen
 • Alle bewegingen in de knie = geen bevindingen
 • Lengtetest van de adductoren (spieren binnenkant bovenbenen) = geen bevindingen

Kracht/stabiliteit:

 • Krachttest van de adductoren = geen bevindingen
 • Krachttest van de extensoren (strekkers van de knie) = geen bevindingen

Fysiotherapeutische diagnose/conclusie

Myofasciale triggerpoint van de m.vastus medialis als gevolg van een overbelasting na een heuvel/duurlooptraining. Dit heeft als gevolg dat er na 20-25 kilometer een verkramping ontstaat ter hoogte van de m.vastus medialis ongeveer 10 cm mediaal/ventraal boven de knieschijf.

Behandelplan

Hoofddoel:

Uitlopen van de New York marathon zonder verkrampingen en pijn.

Subdoelen:

 • Detoniseren (verminderen van spanning) van de triggerpoint van de m.vastus medialis links.
 • Onderhouden van de hardlooptraining voor de bovenbeenspieren om achteruitgang te voorkomen.

Behandeling:

 • Advisering belasting/belastbaarheid wat betreft overbelasting tijdens het hardlopen (afstanden van ongeveer 10km lopen)
 • Mechanische oefentherapie door middel diepe weefselmassage van de m.vastus medialis links
© 2011 - 2024 Jerommeke31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Triggerpoints - Knie klachten (Vastus Lateralis)Triggerpoints - Knie klachten (Vastus Lateralis)Triggerpoints in de brede zijspier (Vastus Lateralis) kunnen erg vervelend en erg pijnlijk zijn. Vooral sporters die aan…
De ontruiming van Het Apeldoornsche BoschDe ontruiming van Het Apeldoornsche BoschIn de nacht van 21 op 22 januari 1943 vond de ontruiming van de Joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornse Bosch p…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Patella luxaties - Knieschijf uit de komPatella luxaties - Knieschijf uit de komTot op heden is er nog te weinig onderzoek gedaan naar een actief stabiliserend behandel protocol gericht op de instabil…

COPD; chronic obstructive pulmonary diseaseCOPD; chronic obstructive pulmonary diseaseCOPD is een afkorting voor chronic obstructive pulmonary disease. Dit is een verzamelnaam voor verschillende longziekten…
Last van galstenenLast van galstenenWist u dat veel mensen galstenen hebben? Galstenen hoeven geen klachten te geven, maar als ze klachten geven kunt u er b…
Jerommeke31 (92 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.