Primordiale dwerggroei

Het is bijna niet te geloven, maar er bestaan echt mensen die kleiner dan één meter zijn. Deze mensen lijden aan primordiale dwerggroei (MOPD). Het is niet zo dat deze kleine mensjes alleen maar klein zijn, maar ze hebben nog veel meer gebreken. Welke aandoeningen gaan allemaal samen met MOPD en hoe vaak komt het voor?

Het aantal

MOPD wordt ook wel primordiale dwerggroei genoemd. Er zijn ongeveer 200 soorten dwerggroei. Het is niet precies bekend hoeveel gevallen er met deze vorm van dwerggroei zijn, maar de schatting is dat 1 op de 15000 tot 1 op de 50.000 pasgeborenen hieraan lijden. Volgens sommigen hebben oudere mannen die nog een kind willen een grotere kans op een kind met Primordiale dwerggroei.

Verschil MOPD en gewone dwerggroei.

Het verschil tussen primordiale dwerggroei en gewone dwerggroei, denk maar aan lilliputters, is dat bij lilliputters de verhoudingen niet altijd even goed kloppen. Lilliputters hebben vaak kleinere beentjes terwijl het romp en hoofd wel in redelijke maten zijn. Bij primordiale dwerggroei blijven de verhoudingen tussen hoofd, romp en benen gelijk, alleen is alles dan veel kleiner. Dit is een zeldzame dwerggroei en het feit dat er ongeveer maar honderd mensen over de gehele wereld hieraan lijden zegt al genoeg. Deze mensen worden vaak niet ouder dan dertig jaar.

Ook in de lengte zit een groot verschil. Zo worden lilliputters bijvoorbeeld niet groter dan 1,45 meter en mensen met MOPD nog niet eens 1 meter.

De diagnose

Meestal verwijten de dokters het aan slechte voeding. Denk hierbij aan een digestieve afwijking. Dit zijn afwijkingen in het darmstelsel waardoor niet alle voedingstoffen opgenomen worden in het bloed. Hierdoor kunnen sommige mensen namelijk ook een groeiachterstand krijgen.

Of iemand aan primordiale dwerggroei lijdt kun je niet eerder concluderen dan na het 3e levensjaar. Dit komt omdat het lichaam nog te klein is en bovendien gaan we er eerder vanuit dat er iets anders mis moet zijn waardoor het kind zo slecht groeit. Denk maar weer aan dingen zoals digestieve afwijkingen.

Behandelingen

Helaas is er nog geen behandeling om iemand met deze soort van dwerggroei te laten groeien. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die hieraan lijden wel een normale hormoongroei hebben, dus het voorschrijven van extra groeihormonen heeft geen effect.

Erfelijk of niet?

Wanneer één van de ouders al aan dwerggroei lijdt is de kans dat het kind ook aan dwerggroei lijdt rond de 50%. De genen van dwerggroei zijn namelijk erg dominant ondanks de goeie genen die degene die geen dwerggroei heeft. Wanneer beide ouders lijden aan primordiale dwerggroei ligt dit percentage rond de 75% en er is 25% kans dat kinderen die van beide ouders het gemuteerde gen hebben geërfd komt te overlijden.

Er zijn verschillende subtypen onder de premondiale dwerggroei.

 1. Seckel syndroom.
 2. Majewski osteodysplastisch primordiale dwerggroei type 1.
 3. Majewski osteodysplastisch primordiale dwerggroei type 2.
 4. Majewski osteodysplastisch primordiale dwerggroei type 3.
 5. Meier-gorlin syndroom.
 6. Russel-silver syndroom.

Symptomen dwerggroei

Het is niet zo dat deze kleine mensen alleen maar wat kleiner zijn dan wij, maar er speelt veel meer mee bij dwerggroei. Bij primordiale dwerggroei zitten de heupen vaak niet goed, omdat het komvormige gewricht dat normaal gesproken in staat is het bekken goed op zijn plaats te houden te plat is en het bekken dus niet goed op zijn plaats gehouden kan worden.

Een foetus in de buik tijdens de zwangerschap kan dan al een groeivertraging oplopen. Hier begint primordiale dwerggroei dus al. De baby wordt vaak niet rond de 40e week geboren, maar al rond de 35e week en zal een lengte hebben van 16 cm in plaats van 50cm. Het gewicht ligt rond de 1,4 kg in plaats van rond de 3 kg. Ook na de geboorte groeit het kind slecht, zowel in de lengte als qua het gewicht. Het hooft groeit langzamer dan de rest van het lichaampje en de botten van de benen en armen blijven kort. Sommige kinderen hebben een kromme wervelkolom en geen knieschijf. De heup- en ellebooggewrichten zijn niet in staat goed te bewegen.

Deze kinderen hebben kenmerkende gelaatstrekken. Ze hebben een klein hoofd, een hellend voorhoofd, uitpuilende ogen, grote neus en een kleine kaak.

Onderzoek oorzaak dwerggroei bij Meier-Gorlin syndroom

In 1998 werd de 5e persoon met het Meier-Gorlin syndroom in Nederland gevonden en onderzocht. In 2001 werd de 8e persoon met dit syndroom onderzocht. Er is een doorbraak in het onderzoek naar deze vorm van dwerggroei.

Onderzoekers hebben ontdekt dat de genen ORC1 een belangrijke rol spelen in het kopiëren van het DNA in de cellen voorafgaand aan de celdeling en uiteindelijk ook de lichaamsgroei. Wanneer deze genen het DNA niet goed kopiëren ontstaat er dus een mutatie.

De genen ORC2, CDT1 en CDC6 zorgen samen voor een pre-replicatie complex. Deze genen zorgen voor de celdeling. Een baby bestaat namelijk eerst uit één cel en uit die cel ontstaan twee cellen en uit die twee cellen ontstaan weer vier cellen………. enz. Wanneer er een complicatie in het DNA kopiëren ontstaat kan dat de celdeling beperken en dit leidt tot een beperkte groei.

Ze hebben deze theorie onderzocht met vierendertig patiënten en bij vier van deze patiënten is er een mutatie in het kopiëren van het DNA gevonden (de genen ORC1). Bij veertien van deze patiënten was een mutatie gevonden bij de genen ORC2, CDT1 en CDC6 wat voor de celdeling van de foetus zorgt.

De kleinste man van de wereld

Deze mensen willen zo graag werken en geld verdienen. Zo was in een documentaire over de kleinste man van de wereld te zien wat voor invloed dit op hun leven heeft. De man in kwestie wilde zo graag geld verdienen en liet zich daarom opmeten door mensen van het guinness book of records en hij was inderdaad de kleinste man van de wereld. De kleinste man ter wereld werd wereldberoemd en verdiende geld door naar dorpen en steden te gaan en daar zichzelf te laten zien. Echt gelukkig leek hij niet. Zo was er een mascotte van een rugbyteam die op het kleine mannetje af kwam rennen. Het kleine mannetje schrok zich rot. Naar mijn idee lachtten ze het kleine mannetje gewoon uit. Toen hij niet meer de kleinste man van de wereld was stortte zijn kleine wereldje in. Zo graag willen deze kleine mensjes wat bereiken, maar het lukt gewoon niet. Hun uithoudingsvermogen is veel slechter en ze kunnen eigenlijk niet aan het werk.
© 2011 - 2024 Donker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Primordiale dwerggroeiPrimordiale dwerggroei is een erg zeldzame aandoening waar nog altijd onderzoek naar word gedaan. Het ontstaat door een…
Genetische mechanismen bij dwerggroeiGenetische mechanismen bij dwerggroeiWanneer een persoon een klein gestalte heeft wordt er vaak gesproken van dwerggroei, deze afwijking kan verschillende oo…
Dwerggroei: voor altijd kleinVan oudsher zijn kleine mensen een geliefd gezelschap. We zien ze afgebeeld naast koningen en koninginnen op statige sch…
Wie is de kleinste mens ter wereld? Lijst met kortste mensenJe kan zo onder een tafel lopen maar kan niet op een normale barkruk gaan zitten? Je voelt je vast klein, maar zo klein…

Een tic of zenuwtrek, wat is het en hoe ga je ermee om?Een tic of zenuwtrek is een onwillekeurige beweging of een onwillekeurig geluid. Een zenuwtrek gebeurt spontaan, men hee…
Tetracycline: ervaring, advies en resultaat bij AcneTetracycline: ervaring, advies en resultaat bij AcneTetracycline tegen Acne of Rosacea. Veel mensen krijgen bij hun strijd tegen acne bijval van de huisarts. Wanneer hij/zi…
Bronnen en referenties
 • http://www.mednet.nl/nieuws/id5206-nieuwe-genetische-oorzaak-zeldzame-dwerggroei-gevonden.html
 • http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Seckel_syndrome
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/omim/210600
 • http://www.sonoo.info/gezondheid/2010/01/Wat-zijn-de-symptomen-van-dwerggroei.html
 • http://translate.google.nl/translate?hl=nl&langpair=en%7Cnl&u=http://www.orpha.net/data/patho/GB/uk-Seckel(05).pdf
 • http://mens-en-gezondheid.infoyo.nl/ziekten/17104-primordiale-dwerggroei.html
 • http://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Primordial_dwarfism&ei=ILfOTJ60EsmeOrygjM8B&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CCQQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dmopd%2Btype%2B1%26hl%3Dnl%26prmd%3Div
Donker (34 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.