Tetracycline: ervaring, advies en resultaat bij Acne

Tetracycline: ervaring, advies en resultaat bij Acne Tetracycline tegen Acne of Rosacea. Veel mensen krijgen bij hun strijd tegen acne bijval van de huisarts. Wanneer hij/zij de situatie als dusdanig serieus inschat, zal hij overgaan op het voorschrijven van medicatie. In veel gevallen wordt tetracycline voorgeschreven. Hier kun je lezen hoe het nemen van tetracycline wordt ervaren en worden er praktische vragen beantwoord als: Hoe kan tetracycline het best worden ingenomen? Waar moet rekening mee worden gehouden bij het gebruik van Tetracycline?

Tetracycline: wat is het?

Tetracycline is een antibioticum behorende tot de medicijn groep tetracycline antibiotica. Het is werkzaam tegen bacteriële infecties in het hele lichaam. Dus niet alleen tegen acne. Zo wordt het ook voorgeschreven tegen rosacea, geslachtsziekten, blaasontsteking, luchtwegen infecties, maag- of darmzweer, infecties van het maagdarmkanaal en malaria. Het feit dat het zich niet alleen lokaal richt op de bacteriën ten grondslag aan acne betekent dat je zorgvuldig om moet gaan met het medicijn. Artsen zijn dan vaak in eerst instantie ook aarzelend om over te gaan op het voorschrijven tetracycline en als ze het wel voorschrijven wordt je op het hart gedrukt er veilig mee om te gaan. Dit betekent dat je tetracycline in de juist doses op moeten bouwen, en daarna ook weer in de juist doses moet afbouwen. Er zijn echter mensen die het ook na de vastgestelde periode zijn blijven gebruiken, misschien maar met een pil per dag, en lijken er niet meteen hinder van te ondervinden. Toch is dit absoluut niet aan te raden en is zeker niet goed voor de gezondheid. Tetracycline is vrij zwaar, maar zeker niet het zwaarste middel tegen acne. Dus als tetracycline niet mag baten, kun je altijd later nog voor zwaardere middelen zoals roaccultane kiezen.

Hoe werkt Tetracycline?

Tetracycline remt de groei af van verschillende soorten bacteriën en dus ook van de acne- bacteriën. Aangezien bij Acne er een teveel aan talg wordt aangemaakt dat zich ophoopt in de poriën kan het door bacteriën gaan ontsteken Door tetracycline zullen na een periode de acne-bacteriën verminderen en als gevolg zul je minder infecties hebben. Oftewel, de ontstekingen worden minder en daardoor heb je minder puistjes. Het gaat dus eigenlijk de vorming van nieuwe puistjes tegen. Een pil is ongeveer 6 tot 8 uur werkzaam in het lichaam. Na ongeveer een maand ga je echt resultaat zien, maar je ziet je huid na iets meer dan een week al een beetje veranderen. Zo wordt hij al wat droger en gevoeliger. Ook worden ontstekingen minder hevig na een tijdje. In het begin kan het wel even iets erger worden. Bij rosacea gaat het proces een stuk langzamer. Denk dan al snel aan een kuur van 3 of 4 maanden.

Hoe moet ik tetracycline gebruiken?

Op de bijsluiten of in de apotheek zul je te horen krijgen hoe vaak de tetracycline pillen in moet nemen. In het geval van Acne gaat dit vaak in doses en is het een kwestie van opbouwen en afbouwen. Veel huisartsen beginnen met een periode van 2 weken waarin je 4 pillen per dag slikt, vervolgens 2 weken 3 pillen per dag en dan een periode 2 pillen per dag. Vaak zal de huisarts een vervolgafspraak maken om te kijken hoe het er voor staat en of de behandeling doorgezet moet worden. Er zijn ook mensen die de periode overschrijven en bijvoorbeeld 1 pil per dag blijven nemen. Dit wordt door huisartsen ten zeerste afgeraden omdat het toch om een antibioticum gaat.

Hoe moet ik tetracycline innemen?

Het is erg belangrijk dat je tetracycline goed inneemt. Dat betekent dat wanneer je 4 tetracycline pillen op een dag moeten slikken je ervoor moet zorgen dat je het goed uitspreidt. Zo neem je vier pillen ongeveer om de zes uur. Dit is in het begin erg lastig aangezien je dus je dit schema strak moet naleven. Er is wel wat speling, maar het is verstandig om de dosering goed in elkaar over te laten gaan. Het is echter wel belangrijk dat wanneer je het voor het slapen gaan neemt je niet na inname meteen gaat liggen. Spoel het eerst goed met water weg terwijl je borst recht houdt. Neem het ook absoluut niet met melk of andere zuivelproducten in. Dit gaat de werking van tetracycline tegen.Voor een optimale werking kun je zelfs het beste iets meer dan twee uur niets eten voor je tetracycline in neemt en ook één uur nadat je het hebt ingenomen.

Wat moet ik doen als ik een keer een tetracycline pil vergeet te slikken?

Een keer overslaan is geen ramp. Je kunt alsnog zo snel mogelijk een nieuwe tetracycline pil nemen. Doe dit niet als je binnen minder dan 2 uur de volgende moet slikken. Een dubbele dosis tegelijkertijd is veel te veel en is erg ongezond. Als je per ongeluk een keer dubbel inneemt, is er ook niets aan de hand, maar laat dit niet te vaak gebeuren.

Wat is nu het uiteindelijke resultaat: ervaringen met Tetracycline

Zoals met veel medicijnen tegen acne lopen de ervaring nog al uiteen. Zo blijkt het voor de één tetracycline de perfecte oplossing en is ook na de kuur de acne erg verminderd. Volledig weg zal het vaak niet gaan. Voor de ander kan het tijdens de bepaalde periodes in een kuur het er heel goed uitzien, waarna het dan toch weer verslechterd, of dat na het stoppen de acne weer gewoon terugkomt en misschien nog wel in een zwaardere vorm. Over het algemeen wordt het toch goed ontvangen. Vooral in combinatie met lokale uitwendige antibiotica zoals differin gel kan het bijzonder goed aanslaan. Het is altijd even spannend hoe het verder gaat wanneer je ophoudt met slikken. Als je ophoudt en het komt terug kun je besluiten om weer opnieuw te gaan slikken. Dit zal echter in overleg met de huisarts moeten want je kunt niet zomaar weer beginnen. Er moet ook vaak een behoorlijke poos tussen hebben gezeten. De huisarts zal weten hoe u het deze keer moet innemen.

Waar je rekening mee moet houden wanneer je Tetracycline slikt: een aantal tips

Er staan tal van akelige bijwerkingen op de bijsluiter en het is ook zeker raadzaam om de bijsluiter te raadplegen. Echter, de meest voorkomende bijwerking is dat je een gevoelige huid krijgt. Dit betekent ten eerste dat je de zon zoveel mogelijk moet vermijden. Als je al wel de zon in gaat, moet je er voor zorgen dat je een goede zonnebrand crème op hebt. Aangezien je acne hebt, moet je een zonnebrand nemen die niet je poriën verstopt. Ook omdat je huid gevoelig is, moet je zorgvuldig kiezen welke verzorging producten je gebruikt. Kies niet te agressieve middelen. In mijn andere artikel heb ik op een rijtje gezet hoe je de acne huid zo mild mogelijk kan behandelen. Erg prettige merken zijn Cetaphil en Avene. Heel erg mild, houden de huid in balans en zijn complementair aan een behandeling tegen acne.

Lees verder

© 2011 - 2024 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tetralysal tegen acne en puistjes - Resultaten en ervaringenAcne en puistjes kunnen efficiënt behandeld worden met Tetralysal, een medicijn dat door de dermatoloog moet worden voor…
Acne: Wat is een makkelijke en goedkope oplossing?Elke tiener krijgt er bijna wel mee te maken: puistjes. De één wat meer dan de ander, maar wat doe je er aan? Als je zwa…
Alles over acne samengevatAlles over acne samengevatNiets is zo vervelend als rondlopen met ontsierende puistjes in je gezicht. Vanwaar komt acne, heeft het bepaalde oorzak…
Acne bij volwassenen wordt verholpen met de juiste medicatieAcne komt niet enkel voor tijdens de pubertijd, ook als volwassene kan je last hebben van acne. Vooral vrouwen zijn er g…

Primordiale dwerggroeiHet is bijna niet te geloven, maar er bestaan echt mensen die kleiner dan één meter zijn. Deze mensen lijden aan primord…
Syndroom van Asperger - Een aandoening van de hersenenSyndroom van Asperger - Een aandoening van de hersenenHet Aspergersyndroom is een van de autismespectrumstoornissen. De definitie die Chantal Sicile-Kira geeft in haar boek '…
Euromark (67 artikelen)
Laatste update: 28-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.