Weetjes rond verkoudheid

Weetjes rond verkoudheid Zoiets typisch voor de herfst en de winter ... verkoudheid (overigens kan je natuurlijk ook in de lente of zomer verkouden worden). Er zijn nogal wat onduidelijkheden over de verkoudheid en hoe je deze op kunt lopen. Maar beter nog ... kan je verkoudheid voorkomen?

Gezondheid

Dat gezond leven niet per definitie wil zeggen dat je altijd gezond blijft, weten we inmiddels wel. Maar het vergroot wel de kans. Een gezond leven biedt, zonder garanties te geven, meer perspectief op een gezond leven. Die keuze maar je altijd zelf.

Een bijna “alledaags” ritueel tijdens met name de herfst en de winter is de verkoudheid. Daar kunnen we niets aan doen, dat overkomt ons en vooral in de koude maanden … maar is dat ook zo?

Weetjes

 • Huismiddeltjes kunnen inderdaad werken. Zo kan je bijvoorbeeld wat zout in lauwwarm water oplossen en dit opsnuiven. Het snot wordt zo min of meer verdund en lost gemakkelijker op.
 • Een ander huismiddeltje, wat wellicht nog wel bekender is, is stomen boven heet water met eucalyptus of kamille. Het geeft lucht en verzacht.
 • Ophalen is beter dan de neus snuiten. Het klinkt niet erg aanlokkelijk, maar ophalen en doorslikken is beter. Door te snuiten blazen we in de neus e.e.a. stevig op (de druk verhoogd aanzienlijk) en kan er snot in de bijholtes terecht komen. Met alle gevolgen van dien.
 • Handen regelmatig wassen helpt in het proces het virus buiten te houden. Uiteraard geen garanties besmetting tegen te houden, omdat het ook via andere kanalen tot ons komt.
 • Verkoudheid kan je deels voorkomen door voldoende afweer in huis te hebben en dat bouw je op, door gezond te eten en alle vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is genoeg (kwalitatieve) slaap en niet roken belangrijk.
 • Neusspray met xylometazoline werkt direct, want het laat de bloedvaatjes in de neus samen trekken en de zwelling verdwijnt vrij snel. Echter, bij te lang gebruik kan dit schadelijk zijn voor het neusslijmvlies. Een dag of 4 tot 5 maximaal gebruiken.
 • Een inhaler met bijvoorbeeld menthol of etherische oliën daarentegen is niet schadelijk en kan altijd gebruikt worden. Het resultaat is meestal ook iets minder heftig, maar kan mogelijk net voldoende verlichting geven.
 • Van geen overjas dragen, dunne kleding of de sjaal achterwege laten, wordt niemand verkouden. Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus en verspreid zich via de lucht (bijvoorbeeld bij het niezen, maar ook via de handen).
 • De incubatietijd, tussen infectie en ziekteverschijnselen, ligt meestal tussen de 2 en 3 dagen.
 • Drink voldoende als je verkouden bent en er zijn bepaalde kruidentheesoorten die helpen om het slijmvlies los te maken. Verkoop veelal via de reformwinkels.
 • We worden gemiddeld 2 tot 4 keer per jaar verkouden. Hiermee ook de lichte verkoudheid meegenomen. Bij kinderen kan het oplopen tot zo’n 6 of 8 keer per jaar.
 • Een normale verkoudheid gaat in principe niet gepaard met koorts. Bij kinderen kan er een lichte verhoging optreden.
 • Als je verkoudheid langer dan zo’n 10 dagen duurt, is het goed de huisarts te consulteren. Dan kan er iets anders aan de hand zijn.
 • Verkoudheid ligt in de koude maanden meer op de loer, omdat we dan massaal binnen blijven en lekker bij elkaar kruipen. In de zomer kan je bij vergelijkbaar gedrag (wat overigens minder zal gebeuren) hetzelfde gebeuren.
 • Doe je helemaal niets, dan nog zal de verkoudheid normaal gesproken binnen een dag of 10 verdwijnen.

Wat te doen?

Behalve gezonde voeding en voldoende slapen is het belangrijk dat je voldoende hygiëne toepast. Het automatisch geregelde klimaat in veel kantoorpanden is niet bevorderlijk voor het voorkomen van verkoudheid. De buitenlucht opzoeken is behalve goed voor de weerstand en de dagelijkse beweging, ook goed om even uit het kantoorklimaat te zijn. Maar de tram of bus waar we opeen gepakt zitten, zeker met slecht weer, vergroot de kans ook op verkoudheid. Als het kan lopen of de fiets nemen is beter.
Voor kinderen geldt uiteraard de school en het kinderdagverblijf. Anders dan je kind voldoende weerstand meegeven en hygiëne stimuleren, kan je als ouder/verzorger niet doen.
Goed ventileren is ook in huis erg belangrijk. Zo nu en dan de kachel wat lager en de tuin- of keukendeur een half uurtje open is prima.

Kleding

Het heeft zoals eerder gezegd geen zin meer kleding te dragen om verkoudheid te voorkomen. Verkoudheid voorkom je hier niet mee en draag dus alleen meer kleding als je het doet, omdat je het anders koud krijgt. Maar overdrijf ook weer niet.

Tot slot

Gezond leven als in voeding, hygiëne, beweging en rust, is en blijft het belangrijkste. Meer kans dat het virus aan je voorbij gaat en als het je toch raakt, je kan wat hebben als je voldoende weerstand hebt!

Lees verder

© 2011 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Bloedneus bij verkoudheidBloedneus bij verkoudheidVerkoudheid gaat gepaard met een verstopte neus, een loopneus of snot uit de neus, een vol gevoel in het hoofd en soms l…
Wat is een verkoudheid?Wat is een verkoudheid?Bijna iedereen heeft wel eens een verkoudheid opgelopen. Pijn in je keel, lopende neusen, veel hoestbuien en in sommige…
Verkoudheid, verkoudenVerkoudheid; Kinderen, 60plussers, pubers en volwassenen iedereen krijgt wel eens te maken met een verkoudheid. Van alle…
Baby verkouden – Wat moet je doen?Baby verkouden – Wat moet je doen?Wanneer een baby verkouden is, kan dat erg vervelend zijn. Als volwassene kunnen we ons best voorstellen hoe beroerd de…

Tuberculose is een besmettelijke infectieziekteTuberculose is een besmettelijke infectieziekteDe World Health Organisation meldde in 2011 dat in het afgelopen jaar 1,45 miljoen mensen zijn overleden aan tuberculose…
Oververmoeidheid: Bloedarmoede (Anemie)Oververmoeidheid: Bloedarmoede (Anemie)Voel je je oververmoeid? Bloedarmoede kan de oorzaak zijn. Bloedarmoede of anemie ontstaat wanneer er te weinig rode blo…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Weetjes rond verkoudheid"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Jan-Willem, 07-01-2013 11:04 #1
Ik heb een zoontje van 9 jaar, hij is erg hoesterig en hij heeft het warm en dan weer koud. Mijn vraag is, is het goed om buiten een rondje te lopen? Reactie infoteur, 07-01-2013
Als het puur om een verkoudheid gaat, kan naar buiten gaan geen kwaad. Mits goed aangekleed. Spreekt voor zich dat ik niet weet of het hier om een verkoudheid gaat. Bij twijfel is een telefoontje naar het telefonisch spreekuur van de huisarts geen overbodige luxe.

Infoteur: Annastaal
Laatste update: 04-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Lichamelijke gezondheid
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!