Baby verkouden – Wat moet je doen?

Baby verkouden – Wat moet je doen? Wanneer een baby verkouden is, kan dat erg vervelend zijn. Als volwassene kunnen we ons best voorstellen hoe beroerd de baby zich zal voelen. Maar helaas kan de baby ons niet vertellen wat hij voelt. Alle baby’s worden in hun eerste jaar wel eens verkouden. Het is onmogelijk om dat te voorkomen. Een verkoudheid bij een baby genezen gaat ook niet. Dus het beste is om er voor te zorgen dat de baby niet veel last heeft van zijn verkoudheid. Er zijn wel een aantal dingen wat je kan doen wanneer je baby verkouden is.

Verkoudheid bij baby’s

Verkoudheid bij baby’s kan eigenlijk geen kwaad en hoort er zelfs bij. Veel ouders vinden het gewoon zielig wanneer hun kindje verkouden is. Je kan duidelijk zien dat je baby ziek is. Hij blijft maar huilen en kan meestal niet goed slapen. Baby’s kunnen hun neus ook niet schoonmaken of snuiten. Wanneer het neusje verstopt is wordt het ook moeilijk voor je baby om te drinken. Normaal ademt een baby door zijn neus als hij de fles of de borst krijgt. Dit is niet mogelijk als de neus dicht zit door verkoudheid. De baby moet dan een paar slokjes nemen, even naar adem happen, om dan weer verder te gaan met drinken. De baby kan verder ook een droge keel krijgen door teveel door de mond te ademen.

Wat te doen als je baby verkouden is

Er is weinig wat we kunnen doen als een baby verkouden is, behalve wachten tot de verkoudheid over is. Middeltjes die door volwassenen gebruikt worden bij verkoudheid mogen niet bij baby’s worden gebruikt. Toch zijn er een aantal dingen wat je wel kan doen.

Snotpompje

Omdat een baby zijn eigen neus nog niet kan snuiten, kan je hem helpen om het snot weg te halen door gebruik te maken van een snotpompje. Een snotpompje is vrij gemakkelijk om te gebruiken. Je moet het eerst inknijpen. Vervolgens stop je het puntje in het neusgat. Als je het weer loslaat zal het vacuüm trekken. Het snot wordt op deze manier in feite eruit getrokken. Dit kan je dan een paar keer per dag doen. Een snotpompje is bij de apotheek of drogist te koop.

Zoutoplossing of neusspray

Een neusspray mag in principe gebruikt worden bij baby’s. Je moet wel opletten of de neusspray die je aanschaft wel geschikt is om bij baby’s te gebruiken. Eigenlijk is een neusspray voor baby’s gewoon een zoutoplossing. Er zitten geen andere stoffen erin. Met behulp hiervan krijg je het neusje weer open. Je baby zal hierdoor in staat zijn om beter te ademen. Als je je baby wil helpen om beter te slapen is het handig om de neusspray te geven net voordat hij naar bed gaat. Denk er wel aan om altijd eerst de bijsluiter te lezen.

Zetpil

Je kan je baby ook een zetpil geven als hij erg huilerig is en last heeft van de verkoudheid. Ook hier wordt aangeraden om de zetpil te geven voordat de baby naar bed gaat, zodat hij wat beter kan slapen.

Tips voor baby verkoudheid

Hier volgen nog enkele dingen die je kan doen zodat de verkoudheid sneller overgaat.

  • Het gezicht en de handjes van de baby zoveel mogelijk schoon houden.
  • Zelf regelmatig je handen wassen.
  • De speen van je baby (indien van toepassing) minstens een keer per dag uitkoken.
  • De baby veel laten drinken. Bijvoorbeeld gedurende de dag regelmatig een beetje water geven.
  • Binnen in huis voldoende laten luchten.
  • Ervoor zorgen dat de baby het niet koud heeft.

Als de verkoudheid maar niet overgaat en je baby heeft er veel last van, dan kan het misschien beter zijn om naar de huisarts te gaan.
© 2013 - 2024 Hyperinfoteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luuf verkoudheidsbalsem: voor verkouden baby's en kinderenLuuf verkoudheidsbalsem: voor verkouden baby's en kinderenLuuf is een verkoudheidsbalsem die verkrijgbaar is als babybalsem en kinderbalsem. De verkoudheidsbalsem van Luuf is op…
Hoe help ik mijn verkouden baby?Hoe help ik mijn verkouden baby?Verstopt neusje, hoesten, niezen… Van een simpele verkoudheid kun je behoorlijk beroerd worden. Omdat het immuunsysteem…
Verstopte neus bij een baby, wat te doen?Wanneer een baby of erg jong kind ziek is, kan dat behoorlijk lastig zijn. Het grootste probleem is dat een kind vaak ni…
Kinkhoest bij baby's, symptomen herkennenKinkhoest bij baby's, symptomen herkennenKinkhoest is een besmettelijke bacterie, waarvan men erg ziek kan worden. Vooral voor baby's kan dit zeer gevaarlijk zij…

Ontwikkeling van kinderen tot 12 jaarOntwikkeling van kinderen tot 12 jaarIeder kind is uniek. De een ontwikkelt zich snel, de ander is een laatbloeier en haalt later alle achterstand in. Er zij…
Een kind opvoeden, de voor en nadelenEen kind opvoeden, de voor en nadelenDe wens om moeder te worden hebben de meeste jonge meisjes al. Een babypop die U wast, een luier om doen, aan en uitkled…
Hyperinfoteur (64 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.