Hyperkaliëmie: een teveel aan kalium

Kalium is een van de belangrijke zouten die het lichaam nodig heeft voor een gezonde werking. Ook is kalium van groot belang bij de energiehuishouding voor de spieren.

Wat is hyperkaliëmie?

Hyperkaliëmie betekend letterlijk teveel kalium. Men spreekt van hyperkaliëmie als de kalium concentratie hoger is dan de referentiewaarden 3,5 - 5,0 mmol/L. Hyperkaliëmie kan verschillende oorzaken hebben.

Symptomen

Meestal worden er bij lichtere hyperkaliëmie weinig tot geen symptomen veroorzaakt. Bij een ernstige hyperkaliëmie kunnen de volgende symptomen optreden:
  • Spierzwakte
  • Hartritmeproblemen

Oorzaken van hyperkaliëmie

Voeding

Veel soorten groente en fruit bevatten kalium, zoals bananen en tomaten. gelukkig ontstaat slechts zelden een hyperkaliëmie doordat te veel kalium via het maag-darmkanaal wordt opgenomen. Het lichaam is in staat om het overschot aan kalium efficiënt uit te scheiden. Zolang er nierfunctie is.

Nierfalen

De nieren vormen de enige verdediging tegen een overmaat aan lichaams-kalium. Slecht werkende nieren zullen daarom resulteren in een stijging van het plasma-kalium. Ook kan een eventuele aansturing van de nier d.m.v. hormonen verstoord zijn, waardoor er minder kalium kan worden uitgescheiden. Tenslotte kan een hyperkaliëmie het gevolg zijn van medicatie gebruik.

Aldosterontekort

Het hormoon aldosteron stimuleert de nieren om kaliumionen via de urine uit te scheiden en de uitscheiding van natrium te beperken. Een tekort aan aldosteron zal daarom aanleiding geven tot stijging van kalium in het bloed. Een ziekte waarbij dit gebeurt is de ziekte van Addison waarbij de bijnieren niet in staat zijn om voldoende aldosteron te produceren.

Insulinetekort

Insuline, een stof die gemaakt wordt door de alvleesklier, zorgt ervoor dat glucose opgenomen wordt door de weefselcellen, bijvoorbeeld spierweefsel. Bij een tekort aan insuline is de glucoseconcentratie in het bloed dus hoog. Insuline zorgt er ook voor dat cellen kalium kunnen opnemen. Bij een tekort aan insuline, zoals bij diabetes mellitus, zal er minder kalium de cellen in worden getransporteerd, wat een hyperkaliëmie tot gevolg kan hebben.

Gevolgen van hyperkaliëmie

Doordat kalium van groot belang is bij de energiehuishouding van de spieren kan er door hyperkaliëmie spierzwakte en spierverlamming veroorzaken. Ook kan hyperkaliëmie hartritmestoornissen en hartstilstand veroorzaken.
© 2011 - 2024 Saskiac, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Herken en voorkom een vitamine B12-tekortHerken en voorkom een vitamine B12-tekortEen vitamine B12-tekort komt vrij regelmatig voor. Vaak hebben mensen vage klachten waarmee een dokter of arts in de eer…
Tekort aan maagzuur, vaak niet goed onderkendEen bekend probleem waar veel mensen last van kunnen hebben is brandend maagzuur. Bijna altijd wordt de oorzaak gezocht…
Hypernatriëmie: een teveel aan natriumHypernatriëmie: een teveel aan natriumNatrium is een van de belangrijkste zouten die nodig zijn voor een gezonde werking van het lichaam. Natrium speelt een b…

Oververmoeidheid: Burn-out of overspannenOververmoeidheid: Burn-out of overspannenOververmoeidheid kan ontstaan door tal van lichamelijke aandoeningen, maar ook door psychische oorzaken. De oorzaak kan…
Hypokaliëmie: een tekort aan kaliumKalium is een van de belangrijke zouten die het lichaam nodig heeft voor een gezonde werking. Ook is kalium van groot be…
Bronnen en referenties
  • Dr. H. J. Vermeer
Reactie

Lita Wadilie, 15-05-2013
Ik gebruik methotrexaat tegen reuma en losartankalium tegen bloeddruk. Nu blijkt na een lab onderzoek dat ik te veel kalium in mijn bloed heb. Kunnen de medicijnen de oorzaak zijn of iets anders en wat kan hieraan gedaan worden. Reactie infoteur, 22-05-2013
Voor deze vraag kunt het beste uw arts raadplegen.

Saskiac (16 artikelen)
Laatste update: 26-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.