Family Free: doorbreken van de vicieuze hiv-cirkel

In het straatarme Mopani-district in Zuid-Afrika zorgt de relatief kleine, zeer flexibele, Nederlandse hulporganisatie 'Orange Babies' er - via de artsen - voor dat de met hiv besmette aanstaande moeders ondersteuning krijgen bij het gezond ter wereld brengen van hun babies. Een bijzonder project aldaar is Family Free, met als doel doorbreking van de vicieuze cirkel van hiv en aids.

Mopani-district

Nabij de grens met Mozambique, 700 km verwijderd van Johannesburg en vlak bij het machtige reservaat Kruger National Park ligt het straatarme Zuid-Afrikaanse Mopani-district. Hier levert de bevolking een dagelijkse strijd tegen:
 • een gebrekkige gezondheidszorg;
 • het aids-virus;
 • ziekten;
 • werkloosheid;
 • ondervoeding;
 • crimininaliteit;
 • onwetendheid;
 • ongeletterdheid.

Tzaneen

Tzaneen is een van de stadjes in het Mopani-district, waar de vrouwen bij voorkeur oranje shirts dragen. Deze moeders (en vaak oma's) zien er daardoor uit als Holland-aanhangers. De reden van deze oranje dracht is echter een uiting van dankbaarheid want zij zien zich in hun strijd tegen de dood ondersteund door de Nederlandse stichting Orange Babies.

Middlewater-kliniek

Deze kliniek is een van de broodnodige medische hulpposten, waar medicatie wordt toegediend en die tevens dient als voorlichtingscentrum. Dokter Remco Peters, verbonden aan deze kliniek, is werkzaam voor Orange Babies. Remco is een arts afkomstig uit het Brabantse Teteringen, die zich gespecialiseerd heeft in infectieziekten. Zijn belangrijkste zorg is de met hiv besmette aanstaande moeders te ondersteunen om gezonde baby's ter wereld te brengen. Remco acht het van groot belang dat de vicieuze cirkel doorbroken wordt. Deze hiv besmette zwangere vrouwen kunnen bevallen van gezonde kinderen, zolang zij maar op tijd de juiste medicatie krijgen toegediend. Voor de baby's is het van groot belang dat de bevalling in het ziekenhuis plaatsvindt en dat de ouders - na goed te zijn voorgelicht - een keuze kunnen maken tussen borstvoeding en melkpoeder. Orange Babies helpt de artsen bij dit werk.

Overschot aan vrouwen

In het Mopani-district zijn geen of nauwelijks mannen. Dokter Remco stelt dat mannen sowieso ondervertegenwoordigd zijn in dit deel van de wereld. Veel mannen zitten in de cel of zijn overleden. Ten gevolge van het overschot aan vrouwen, nemen veel van hen genoegen met een rol als maîtresse. Aids is dikwijls hun lot. In Zuid-Afrika zijn meer dan 5,5 miljoen geregistreerde hiv-geïnfecteerden. Een op de vier mensen is er besmet met het hiv-virus, terwijl dat in de provincie Limpopo wel een op de drie personen zou kunnen zijn. Per dag sterven ruim duizend personen aan aids, terwijl er iedere dag honderd nieuwe ziektegevallen bijkomen.

Family Free

In Zuid-Afrika is een speciaal project opgezet, genaamd Family Free: families vrij van hiv en aids. Belangrijk doel daarbij is te voorkomen dat een - uit een moeder met hiv geboren - kind ook drager van het virus wordt en een onzekere toekomst tegemoet gaat. Bij de bestrijding van het hiv- en aids-virus is een goede infrastructuur van groot belang. Volgens de directeur en oprichter van Orange Babies, Baba Sylla, is juist het gebrek aan die goede infrastructuur een groot probleem in Afrika. De gebrekkige infrastructuur leidt ertoe dat het vaak niet goed mogelijk is om met de benodigde medewerkers tijdig hulp te bieden aan met hiv besmette personen. In vergelijking met Europa waar men kan rekenen op een uitgebreid distributienetwerk van vrachtwagens, bussen, treinen en zelfs taxi's, is dat in Afrika veel moeilijker. Daarom is Baba ontzettend blij dat Greenib Car (importeur van Hyundai in Nederland) de uitdaging heeft opgepakt en voor enkele jaren een samenwerking met Orange Babies heeft opgezet. In het kader daarvan heeft Orange Babies een Hyundai ix35 ontvangen, waarmee letterlijk mensenlevens gered kunnen worden. De vierwielaangedreven auto is onmisbaar voor het geven van praktische hulp, voor het bezoeken van zieken, het vervoeren van medicijnen en het lokaal aanbieden van kennis.

Hyundai loves Orange Babies

In het kader van de uitgebreide samenwerking met Orange Babies heeft Hyundai niet alleen twee auto's gedoneerd (een Hyundai ix35 aan de Middlewater-kliniek en een Hyundai i20 aan de Orange Babies organisatie in Nederland), ook worden de opbreng-sten van de Hyundai Zomer- en Winterinspecties aan dit fonds overgemaakt. Daarnaast brengt deze autoleverancier de Hyundai i10 Orange Babies uit. Het is een zeer speciale uitvoering van de Hyundai i10, die niet alleen boordevol extra's zit maar die ook de hiv-moeders in Afrika ondersteunt met een gratis donateurschap voor de periode van een jaar.

Halt aan vernietigende werking van aids

Onder de bevolking van het Mopani district en in de provincie Limpopo bestaat nog veel onwetendheid, onder meer over:
 • het gebruik van condooms;
 • veelwijverij;
 • wisselende partners.

Nieuw project

Men is er onbekend met het manier waarop een hiv-infectie ontstaat. Daarom is voorlichting en preventie hard nodig. Het nieuwe project is gestart op scholen, waar jonge vrouwen geld krijgen uitgekeerd als ze nog een aantal jaren onderwijs blijven volgen. Het doel van dit project is tweeledig, te weten:
 • 1. jonge vrouwen een betere educatie te geven en daardoor kans op een beter leven;
 • 2. teruggang van het aantal hiv-geïnfecteerden.

Vrouwen krijgen ineens jongere partners dan ze gekregen zouden hebben als ze voortijdig van school gegaan zouden zijn. Ook blijven deze vrouwen langer bij dezelfde partner. Het is het resultaat van extra geld en middelen, waardoor situaties ten goede kunnen veranderen. Het roept een halt toe aan de vernietigende werking van aids, de ziekte die hard op weg is om complete generaties en daarmee de toekomst van een land weg te vagen.
© 2011 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Velthuis Kliniek: locaties en behandelingenVelthuis Kliniek: locaties en behandelingenDe zorgklinieken van Velthuis Klinieken zijn toonaangevend in Nederland op het gebied van cosmetische chirurgie. Velthui…
Voorbereiding op plastische chirurgieVoordat je plastische chirurgie gaat doen is het belangrijk om je daarop voor te bereiden. Hoe kun je je het beste voorb…
Gratis Virusscanner of een Betaalde Virusscanner?Gratis Virusscanner of een Betaalde Virusscanner?Een gratis virusscanner werkt even goed als een betaalde virusscanner en soms zelfs beter. Je leest hier waarom dit zo i…

Juveniel xanthogranuloom: symptomen, oorzaak en behandelingJuveniel xanthogranuloom: symptomen, oorzaak en behandelingLast van een geel-oranje tot rood-bruin gezwel? Het juveniel xanthogranuloom (JXG) is een zeldzaam, goedaardig geel-oran…
Spitz naevus: goedaardige roze-rode moedervlek bij kinderenSpitz naevus: goedaardige roze-rode moedervlek bij kinderenEen Spitz naevus is een goedaardige, veelal rozerood bol gezwelletje, met glad oppervlak. Het komt overwegend bj kindere…
Bronnen en referenties
 • Artikel Hyundai loves Orange Babies in het blad 'Motion'' .
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 10-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.