Een koortslip is besmettelijk en komt door het herpesvirus

Een koortslip is besmettelijk en komt door het herpesvirus Een koortslip komt door een herpes virus die zich schuilhoudt in je zenuwstelsel, deze raak je niet meer kwijt en is zeer besmettelijk. Niet alleen dat, het is ook erg vervelend als je een koortslip hebt. Naast het feit dat het niet zo'n mooi gezicht is, van die plekjes bij je mond, kan het ook pijnlijk zijn. In ieder geval wil je er zo snel mogelijk van af en het liefst krijg je helemaal geen koortslip.

Symptomen

Een koortslip kenmerkt zich door kleine, doorzichtige en vochthoudende blaasjes op de lip. Vlak voordat de koortslip ontstaat is er vaak een kloppend, branderig en pijnlijk gevoel. Wanneer deze blaasjes zijn opengebarsten kunnen ze uitdrogen en vormen zich wondkorstjes. Ook rondom de mond en de neus kunnen zich plekjes bevinden. Bij verdere besmetting kan het virus zich zelfs naar de ogen of de genitaliën verplaatsen. Na het uitdrogen van de blaasjes duurt het ongeveer zeven tot tien dagen voor de huid is genezen. Daarna is er in principe geen kans meer op verdere besmetting.

De koortslip

Wanneer je eenmaal een koortslip hebt gehad is de kans groot dat deze regelmatig terugkomt. Dit komt doordat je het virus nooit meer kwijtraakt. Dit virus, het herpes simplex virus genaamd, houdt zich schuil in de zenuwbanen van de huid. Bij verminderde weerstand, koorts, verbranding en uitdroging door de zon, of door kou, vocht en wind kan het virus plotseling weer toeslaan. Aangezien het virus zich steeds in dezelfde zenuwbaan terugtrekt, is het logisch dat de koortslip vaak op dezelfde plek terugkomt. Er zijn twee verschillende soorten herpes simplex virussen (HSV). Het HSV-type 1 is verantwoordelijk voor de koortslip, het HSV-type 2 veroorzaakt de genitale herpes. Het virus is zeer besmettelijk wanneer zij aanwezig is in blaasjes of in verse korstjes. Door zoenen of ander lichamelijk contact kun je het virus overbrengen naar een andere persoon. Ook via je handen kun je een ander, of andere delen van je lichaam besmetten. Was daarom altijd goed je handen wanneer je in aanraking bent geweest met een koortslip.

Baby’s

Het herpes simplex virus is voor baby’s zeer gevaarlijk en soms zelfs dodelijk. De Engelsen hebben de naam kiss of death gegeven aan de kus die aan een baby wordt gegeven terwijl men een koortslip heeft. Wanneer iemand regelmatig een koortslip heeft, moet deze erg voorzichtig zijn met het knuffelen of kussen van een baby. Zelfs wanneer er op dat moment geen blaasjes zijn. Want al zijn er nog geen blaasjes, er is al wel de mogelijkheid dat er een ontwikkeling van een koortslip is, waarbij het virus al in de huid geproduceerd wordt. Ook wanneer men zelf zwanger is en regelmatig last heeft van een koortslip is het verstandig om de arts in te lichten.

Arts raadplegen

Het is aan te raden een arts te raadplegen wanneer de blaasjes na twee weken nog niet zijn verdwenen. Dan bestaat er een kans dat er nog andere bacteriën in de blaasjes zijn gekomen, waardoor er een tweede infectie is ontstaan.

Het voorkomen van een koortslip

Door ervoor te zorgen dat de lippen niet uitdrogen bij felle zon, vorst of wind kan een koortslip worden voorkomen. Een lippenbalsem is geen overbodige luxe tijdens de winter. Maar ook in de zomer is een lip beschermer een goede zaak, bij voorkeur een lippenbalsem met een zonnefilter. Gevarieerde voeding en een goede lichamelijke conditie kunnen ook een gunstig effect hebben, waardoor de kans op een koortslip vermindert. Als de koortslip eenmaal een feit is, is de genezing nauwelijks te beïnvloeden.

Geneesmiddelen

Het beste is, om na het verschijnen van de blaasjes deze uit te drogen met een preparaat dat zinksulfaat of zinkoxide bevat. Ook zijn er virusremmende crèmes in de handel, de effectiviteit van deze middelen is echter onvoldoende aangetoond. Het schoonhouden van de plekjes bevordert de genezing en ingedroogde plekjes kunnen beschermd worden met een vette lippenbalsem. Het is niet verstandig om met een koortslip in de zon te gaan zitten aangezien dit het virus kan stimuleren.

Huis, tuin en keukenmiddeltjes

 • Smeer er bij de eerste symptomen meteen tandpasta op, regelmatig schoonmaken en vervangen door een nieuw laagje tandpasta.
 • Tea-tree olie werkt goed bij een beginnende koortslip.
 • Smeer er regelmatig honing op.
 • Bij een aankomende koortslip er meteen eau de cologne op doen.
 • De plek aantippen met ochtendurine.
 • Vitamine B forte slikken, een stuk of vijf tegelijk, een aantal uur later weer vijf en daarna langzaam afbouwen.
 • Smeer de koortslip dun in met betadinezalf.
 • Aantal keren per dag deppen met echinaforce druppels.
 • Uitdrogen door de föhn af en toe op de laagste stand op de blaasjes richten.
 • Wanneer je de koortslip aan voelt komen een ijsblokje tegen de plek aanhouden.
 • Kaneel erop doen.
 • Regelmatig over de lip wrijven met rauwe aardappel, steeds een vers stukje.
 • Het sap van een cactus op de koortslip smeren.
 • Het natte zakje van lindebloesem thee tegen de koortslip houden.
 • Voorkomen van een koortslip door regematig te smeren met een echinacea stick of een aloë vera lippenbalsem met jojoba.
 • Wanneer je regelmatig een koortslip krijgt, door de warmte, als je naar het buitenland gaat begin dan een week van tevoren met het slikken van hooikoortstabletten. Gedurende je verblijf, één tablet per dag innemen.
 • Bij een opkomende koortslip met je vinger achter je oor wrijven en daarna met dezelfde vinger op de plek van de opkomende blaar. (of je hierbij je oren moet hebben gewassen of niet wordt niet vermeld)

Deze tips komen van mensen die regelmatig last hebben van een koortslip, of ze ook werkelijk helpen is nog maar de vraag. Het kan zijn dat de verschillende tips voor bepaalde personen werken en voor anderen niets doen. In ieder geval staat er niets gevaarlijks bij hooguit wat vieze tips zoals die met de ochtendurine. Dus in het geval van deze lijst, als je al het andere al geprobeerd hebt, zou ik zeggen ‘baat het niet dan schaadt het niet’.

Samenvatting: Een koortslip is een herpes virus die zich schuilhoudt in je zenuwbanen, het herpes virus raak je niet meer kwijt en is zeer besmettelijk.
© 2011 - 2023 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van een koortslip?Last van een koortslip?Een koortslip is een zeer vervelende en pijnlijke virusinfectie van de huid op of rondom de lippen. Behalve pijnlijk en…
Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip is pijnlijk en vervelend, maar is voor volwassenen niet gevaarlijk. Voor baby's en jonge kinderen is een h…
SOA: herpes (herpes genitalis)SOA: herpes (herpes genitalis)Steeds meer (jonge) mensen hebben een seksuele overdraagbare aandoening (SOA). Een veel voorkomende SOA is herpes genita…
Koortslip, hoe komt het en wat doe je eraan?Je lippen zijn het hele jaar door erg gevoellig, zo kunnen ze bij veel zon barsten en droog worden. En in de winter kunn…

Gezwollen enkels en dikke voeten: oorzaken en behandelingGezwollen enkels en dikke voeten: oorzaken en behandelingGezwollen enkels en dikke voeten komen vaak voor, vooral als iemand veel moet staan of lopen. Gezwollen voeten en dikke…
Poikiloderma van Civatte: symptomen en behandeling zonnehalsPoikiloderma van Civatte: symptomen en behandeling zonnehalsPoikiloderma van Civatte symptomen zijn een roodbruine verkleuring in de hals (hyperpigmentatie), teleangiëctasieën (vaa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Adrianna Calvo, Pexels
 • http://www.kring-apotheek.nl/zz/zz23.html
 • www.omaweetraad.nl
 • http://www.huidinfo.nl/koortslip.htm
Alephschrijft (93 artikelen)
Laatste update: 02-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.