Meniscusletsel: hoe en wat?

Een meniscusoperatie is een van de meest uitgevoerde operaties aan de knie. Wat is nou eigenlijk een meniscus, hoe krijg je een meniscusletsel, hoe is het te herkennen en wat zijn de behandelopties? En als je dan geopereerd moet worden, hoe gaat dat in zijn werk en hoe ga je vervolgens revalideren?

Wat is een meniscus?

In elke knie hebben wij twee menisci, een binnenste en een buitenste. Ze zijn opgebouwd uit kraakbeen en vervullen verschillende functies binnen de knie. Ten eerste zorgen ze voor zogenaamde congruentie binnen het kniegewricht. De bovenkant van het scheenbeen is namelijk vlak, terwijl de onderkant van het bovenbeen een soort halve bal vormt. Alleen de botten zouden een soort bal op een plaat vormen. De halvemaanvormige menisci zorgen ervoor dat deze vormen beter op elkaar aansluiten. Daarnaast fungeren de menisci ook als schokdemper en daarmee beschermen ze het kniegewricht.

Hoe krijg ik meniscusletsel?

Een meniscus kan op twee manieren schade krijgen; door langdurige overbelasting en door een trauma. Langdurig in belastende houding druk geven op een meniscus kan ervoor zorgen dat deze scheurtjes gaat vormen. De meeste letsels ontstaan echter door een trauma. Dit kan een val, een tackle, een verdraaiing of een gekke beweging zijn. Het letsel wat dan ontstaat is in de vorm van een scheur. Die locatie en het formaat van de scheur bepalen de ernst van het letsel.

Wat zijn de klachten bij meniscusletsel?

De meest typerende klachten bij meniscusletsel zijn de zogenaamde slotklachten. De knie schiet dan in een slot en kan even niet meer bewegen. Na even 'wrikken' klikt de knie weer los. Dit heeft te maken met het feit dat het scheurtje in de meniscus beklemd raakt. Vaak gaat meniscusletsel ook gepaard met pijnklachten en zwelling bovenop de knie. De pijn wordt met name geprovoceerd tijdens draaiingen in de knie en bij het volledig buigen of strekken, afhankelijk van waar de scheur zit. Soms kun je meniscusletsel hebben zonder enige klachten.

Wat zijn de behandelopties?

Niet ieder letsel betekent ook meteen een operatie. Vaak zijn de klachten goed te verhelpen door middel van krachttraining, zodat de spieren de verminderde belastbaarheid van de knie op kunnen vangen. Na zes weken krachttraining onder begeleiding van een fysiotherapeut moet er dan een duidelijke verbetering zijn van de klachten. Zo niet, dan volgt meestal een doorverwijzing naar de orthopeed. Die kan kiezen voor het maken van een MRI om de meniscus te bekijken, maar soms besluit een orthopeed om direct te opereren.

Hoe gaat een meniscusoperatie in zijn werk?

Tegenwoordig zijn eigenlijk alle meniscusoperatie scopisch, dus uitgevoerd middels een kijkoperatie. Je mag meestal kiezen of je mee wilt kijken en verdoofd wil worden door een ruggenprik of dat je onder algehele narcose wilt. Er worden drie kleine sneetjes gemaakt waardoor drie scopen in de knie worden geleid. Één daarvan is een camera met lampje waardoor het beeld zichtbaar is op de monitor voor de orhtopedisch chirurg. Één zorgt voor een constante waterdoorstroom om het beeld helder te houden. De laatste is het daadwerkelijke instrument waarmee gewerkt wordt. Door kniptangetjes of een shaver te gebruiken kan de chirurg loshangende stukjes weefsel verwijderen, zodat de klachten kunnen verdwijnen.

Geopereerd. En dan?

Een meniscusoperatie is over het algemeen een dagopname. Als je naar de wc bent geweest, de wond lekt niet en de fysiotherapie is langs geweest om het lopen met krukken en de leefregels door te nemen, dan kun je in principe weer naar huis. De leefregels zijn wel belangrijk om in de gaten te houden, de belangrijkste staan hieronder op een rijtje:
  • Geen kussentje onder de knie leggen (dit ivm trombose en eventuele latere strekproblemen)
  • Regelmatig koelen
  • Krukkengebruik in overleg met de fysiotherapeut
  • Niet autorijden met krukken
  • Regelmatig oefenen op het aanspannen van de bovenbeenspier
  • Voorzichtig buigen en strekken op geleide van de pijn
  • Been veel hoogleggen

Het been mag direct belast worden, maar is vaak nog niet stabiel ,waarvoor krukken nog aan te raden zijn. In principe moet het dagelijkse leven binnen zes weken weer zonder problemen gaan.
© 2012 - 2024 Cantheon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een meniscus?Wat is een meniscus?Het komt vaak voor dat mensen schade hebben aan hun meniscus. Dit veroorzaakt dan pijn in de knie, alsof er een mes in h…
De knie - meniscusKlachten aan de knie zijn een veel voorkomend fenomeen in de nederlandse praktijk. Na rugklachten komen knieklachten het…
Meniscus dubbelgeklapt of gevouwen: diagnose en behandelingMeniscus dubbelgeklapt of gevouwen: diagnose en behandelingDe meniscus is een maanvormig stukje kraakbeen in de knie. Door een verkeerde beweging kan deze scheuren. Wanneer er een…
Verwijdering van beschadigd kniekraakbeen (Meniscus)Verwijdering van beschadigd kniekraakbeen (Meniscus)Blessures aan de knie zijn meestal altijd de oorzaak van beschadigd kniekraakbeen. Dit kraakbeen fungeert vooral als sch…

Fijt: een aandoening door een ontstoken vingertopFijt: een aandoening door een ontstoken vingertopFijt is een ontsteking die meestal ontstaat in een vingertop en die kan ontstaan door een klein wondje door bijvoorbeeld…
Knobbels in de liezen en/of oksels, wat kan dit zijn?Knobbels in de liezen en oksels horen er niet te zitten, en vaak wordt dit meteen in verband gebracht met kanker. In de…
Cantheon (21 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.