Hoe kan je een depressie op afstand houden?
Een depressie is een klinische aandoening die veel menselijke ellende met zich meebrengt. Ondanks veel onderzoek blijft het moeilijk om een depressie goed te bestrijden. Maar is voorkomen uiteindelijk niet beter dan genezen?
Een depressie is een veel voorkomend verschijnsel in onze moderne maatschappij. Bij een depressie treed er een stemmingstoornis op, die gepaard kan gaan met neerslachtigheid en een sterk verminderde levenslust, ofwel emotionele vlakheid. Als iemand een tijdje wat treurig is, zeggen we al snel dat hij in een depressie zit, terwijl er dan eigenlijk alleen sprake van een kortstondig dipje is. Beter is het daarom om het woord depressie bewust en spaarzaam te gebruiken. Er is pas werkelijk sprake van een klinische depressie als aan een heel scale aantal criteria is voldaan. Deze zijn onder andere vastgelegd in diagnostische en statistische handboeken als het ICD-10 van de Wereldgezondheidorganisatie. We kunnen kortom stellen dat niet iedere neerslachtige periode op depressie wijst. Toch komt depressie in Nederland veel voor, en brengt veel menselijk lijden met zich mee. Het genezen van een depressie is heel moeilijk. Het voorkomen ervan is echter wel heel goed mogelijk. Hier volgen een paar tips.
Zorg voor voldoende slaap en rust
Om een depressie te voorkomen is het allereerst belangrijk dat we een uitgebalanceerd leven leiden. Dit betekent: voldoende slaap en rust, zodat we niet uitgeput raken. Als een mens onvoldoende rust heeft gehad is hij veel vatbaarder voor negatieve gedachten en gevoelens. Ook kan dan al snel de dagelijkse gang overweldigend lijken, waardoor ook depressieve gevoelens sneller kunnen ontstaan.
Zorg voor voldoende menselijk contact
Een mens is van nature een sociaal wezen. Hij heeft andere mensen om zich heen nodig om zich te kunnen ontwikkelen en zich deel van een zinvol verband te voelen. Om deze reden zullen extraverte open mensen dan ook minder snel een depressie ontwikkelen dan meer gesloten mensen. Zorg dus voor voldoende sociale contacten, maak nieuwe vrienden en bezoek plekken waar mensen bij elkaar komen. Ben je juist wat verlegen en heb je moeite met nieuwe contacten leggen? Bedenk dan dat je zelfs met de postbode een leuk praatje kan maken, en richt je ook wat meer op de mensen die je al wel kent. Daarbij kan je denken aan kennissen, collega's en familie.
Voorkom negatieve gedachten
Als je negatieve gedachten hebt, dan vorm je daar de wereld om je heen ook negatief mee. Negatieve gedachten zijn vaak gekoppeld aan een negatief zelfbeeld en een donkere wereldvisie. Vaak is het zo dat wat je uitstraalt ook weer naar je terug komt in het leven. Probeer het leven daarom op sommige vlakken wat minder serieus te nemen en richt je meer op de mooie dingen die het leven te bieden heeft. Probeer te bedenken waar je echt gelukkig van wordt. Muziek? Goede vrienden? Ontwikkeling? Trek je minder van anderen aan en doe simpelweg wat jou gelukkig maakt.
Leefstijl
Ook je leefstijl is belangrijk bij het voorkomen van een depressie. Vaak hebben mensen die ongezond leven ook een veel negatiever zelfbeeld wat weer kan leiden tot depressieve gevoelens. Zorg dus goed voor jezelf. Drink veel water en eet gezond zodat je je krachtiger voelt. Gebruik daarnaast geen verslavende middelen en probeer voldoende te bewegen!
Stel je eigen doelen vast
Depressieve gevoelens overvallen ons sneller als we niet tevreden zijn met ons leven. Besef dat alleen jij de macht hebt om je eigen leven te veranderen. Noteer voor jezelf waar je nog van droomt en wat doelen voor jezelf zijn die je nog niet verwezenlijkt hebt. Belangrijk is dat je naast het noteren van die doelen ook voor jezelf een tijdsplan ontwerpt, om zo de realisatie makkelijker te maken. Dit maakt de kans dat je je doelen ook werkelijk bereikt groter, en de kans op teleurstelling daarmee veel kleiner.
Eet bewust
Veel mensen weten niet dat bij het op afstand houden van een depressie ook bepaalde voedingsstoffen een rol kunnen spelen.
- Begin de dag met veel vers fruit en vers en voedsel dat veel tyrosine bevat. Tyrosine is een aminozuur en tevens de voorloper van noradrenaline. Noradrenaline is een stof waardoor je een sensatie krijgt alsof je net van sport terug bent, ontspannen maar anderzijds actief. Door een paar keer per week te sporten kun je het noradrenaline gehalte in je bloed verhogen. Voedingsmiddelen die veel Tyrosine bevatten kunnen je hierbij helpen. Producten waar veel tyrosine in zit zijn: noten, zaden, zuurkool, zuivel en granen.
- Probeer 's avonds en na een drukke dag juist voedsel te eten dat rijk is aan Tryptofaan. Tryptofaan is een aminozuur, en tevens de voorloper van serotonine. Serotonine is een stof die slaapproblemen, angsten en depressies helpt tegengaan. Producten die veel tryptofaan bevatten zijn; linzen, bananen, dadels, cottage cheese (huttenkäse), biogarde, kwarkproducten, granen, zilvervliesrijst en sesamzaad. Hierbij is echter van groot belang dat tryptofaan pas goed wordt opgenomen in de hersenen als je er ook iets zoets bij eet. Hier komt dus ook het advies vandaan om warme melk met honing te drinken.
- Gebruik naast de bovengenoemde stoffen ook extra vitamine B-complex. De gemoedsstemming kan hier flink door verbeteren. Foliumzuur, magnesium, zink en zeker vitamine B6, zijn noodzakelijk voor de omzetting van tryptofaan in serotonine. Het is bewezen dat veel depressieve mensen een foliumzuur tekort hebben.