Hoe herkent u Chlamydia?

Hoe herkent u Chlamydia? Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening, waarvan de symptomen vaak slecht te herkennen zijn. Omdat de bacterie in het lichaam opstijgt via de urine- en eileiders bestaat de kans dat er onherstelbare schade wordt aangericht. Het kan resulteren in onvruchtbaarheid! Hoe herkent u Chlamydia en hoe wordt het behandeld?

Chlamydia


Snel medische hulp

Middels geslachtsgemeenschap kunnen personen elkaar met de Chlamydia bacterie besmetten. Gewoonlijk zitten de bacteriën in de slijmvliezen en blijft het besmettelijk tot het met de juiste medicijnen is behandeld. Een tijdige behandeling voorkomt uiteraard veel ellende, omdat de aandoening de neiging heeft om steeds verder het lichaam binnen te dringen. Zo kan via de urinebuis de bijbal worden geïnfecteerd met alle gevolgen van dien. Herkent u Chlamydia dan is het noodzaak dat u snel medicijnen krijgt toegediend. Met een lichte antibiotica kuur bent u snel van de symptomen af. Ook uw partner dient dan te worden behandeld. Wat zijn zoal de symptomen van de aandoening?

Opstijgen infectie geeft schade

Chlamydia zorgt voornamelijk voor inwendige ontstekingen en kan het lichaam daarbij ook diep penetreren. De aandoening verspreidt zich via de urinebuis en heeft effect op de teelbal, baarmoedermond en eileiders. Probleem is dat het veelal lang duurt voordat een Chlamydia aandoening wordt herkend, omdat de geïnfecteerde weinig tot niets merkt. Dringt de infectie verder in het lichaam dan neemt de schade door opstijging toe. Dit geldt zowel voor de man als vrouw. Hoe herkent u de infectie?

Vrouwelijke symptomen chlamydia

Omdat Chlamydia zonder symptomen kan opstijgen in het lichaam kan de infectie de eileiders aantasten. Dit kan de volgende verschijnselen opleveren:
  • geen herkenbare klachten;
  • pijnlijk plassen, buikpijn en pijnlijke gemeenschap;
  • verlies van bloed terwijl het niet de menstruatie periode is;
  • andere of vermeerderde afscheiding;
  • koorts gecombineerd met onderbuikpijn.

Omdat de eileiders bij de opstijgende infectie ook ontstoken geraken, kan dit bij niet tijdige behandeling schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid. De eicellen kunnen daardoor moeilijk of niet passeren. Dit betekent dat de vrouw onvruchtbaar wordt door Chlamydia. Raakt de vrouw besmet tijdens het zwanger zijn dan is goede behandeling noodzakelijk, omdat de aandoening overdraagbaar is naar het ongeboren kind.

Mannelijke symptomen

Mannen hebben duidelijk veel minder klachten bij een Chlamydia infectie. Een frequent symptoom is dat er uit de plasbuis in de ochtend een afscheiding komt. Dit is een waterig vloeistof en kan wittig van kleur zijn. Minder vaak komt het voor dat er pijn bij het plassen is. Omdat de aandoening dermate slecht herkenbaar is, kan de infectie opstijgen in het lichaam via de urineleider. Dit kan leiden tot bijbalontsteking en is zeer pijnlijk. Ook kan de prostaat geïnfecteerd worden, waardoor verhoogde temperatuur, pijn en plasproblemen ontstaan.

Goede behandeling met snelle werking

In principe valt Chlamydia eenvoudig te behandelen met een antibiotica kuur. Het is echter zo dat er niet te lang moet worden gewacht met de behandeling. Daar schuilt dan ook het probleem. Bij veel mensen zijn de symptomen niet helder genoeg, waardoor met de infectie wordt doorgelopen. Heeft u twijfels omtrent een infectie laat u dan snel onderzoeken met een uitstrijkje, zodat snel kan worden vastgesteld of u geïnfecteerd bent. Met de antibiotica kuur bent u snel van de klachten af, echter onherstelbare schade kan reeds het lichaam zijn aangedaan. Ook het drinken van zuiverende brandnetelthee helpt bij ontstekingen naast de behandeling gegeven door de arts.

Lees verder

© 2012 - 2021 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een SOA, chlamydiaEen SOA, chlamydiaDe meesten weten wel dat vrijen veilig moet gebeuren. Maar soms schiet het er toch tussendoor. Hieronder beschrijf ik ch…
Besmetting met de Chlamydia-infectieBesmetting met de Chlamydia-infectieJaarlijks worden 60.000 mensen besmet met een Chlamydia-infectie. Hiermee staat deze SOA op de eerste plaats van meest v…
SOA en voorbehoedsmiddelenSOA en voorbehoedsmiddelenAls mensen van elkaar houden, of die nu man en man, vrouw en vrouw of man en vrouw is, verlangen ze naar seksualiteit, i…
Chlamydia - een van de meest voorkomende SOA'sChlamydia - een van de meest voorkomende SOA'sEen SOA, of Seksueel Overdraagbare Aandoening, is een aandoening die, zoals de naam al zegt, wordt overgedragen door sek…

Herinneringen ophalen / reminisceren bij dementie: Thema'sHerinneringen ophalen / reminisceren bij dementie: Thema'sHet bewust ophalen van plezierige herinneringen aan vroeger met dementerende ouderen is voor hen vaak een prettige en zi…
Wat zijn de symptomen van genitale herpes?Wat zijn de symptomen van genitale herpes?Na het hebben van onbeschermde seks heeft u tot uw schrik groeiende blaasjes op de voorhuid, penisschacht of rondom de v…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Chlamydia
Geinformeerd (1.160 artikelen)
Laatste update: 09-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!