Last van brandend maagzuur?
Recentelijk zijn er in de VS nieuwe cijfers gepubliceerd (universiteit van Californië) over alledaagse kwaaltjes. Behalve enkele redelijk oppervlakkige huidaandoeningen kwam daar het brandend maagzuur heel nadrukkelijk naar voren als een kwaaltje waar je niet meteen voor naar de arts gaat, maar wel als “lastig” ervaren wordt. Ook in Nederland gaan de maagzuurremmers veelvuldig over de toonbank. Wat is het feitelijk en hoe kan je het oplossen?
Functie van maagzuur
Als je last hebt van brandend maagzuur, officieel noemen we het reflux, dan komen als het ware je maagsappen weer terug de slokdarm in. De maagsappen zijn erg belangrijk in de maag, want ze doden bacteriën, visrussen en parasieten die ons lichaam binnen dreigen te dringen via de voeding die we tot ons nemen.
Oorzaak
Er zijn verschillende oorzaken te benoemen, te denken valt aan:
- Overmatig alcoholgebruik en zure vruchtensappen
- Het sluitmechanisme tussen slokdarm en maag wat niet goed functioneert
- Reactie op medicijnen
- Sterke hormonale veranderingen
Voorkomen of genezen
Voorkomen
Vooropgesteld dat voorkomen altijd beter is, is dit niet altijd mogelijk. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden als je het wilt voorkomen.
- Let op je gewicht, zwaarlijvigheid kan een bepaalde gevoeligheid stimuleren.
- Let op wat je drinkt.
- Zorg dat in bed je hoofd iets hoger ligt als de rest van je lichaam.
- Eet niet vlak voor het slapen gaan of voordat je een intensieve training volgt.
Genezen
De diagnose wordt over het algemeen vrij snel gesteld en mocht er toch nog twijfel zijn, dan kan er middels röntgenonderzoek met behulp van contrastmiddel (bariumpap) uitsluitsel gegeven worden of, en dat wordt nogal eens als vervelend ervaren, middels een endoscopie (een buis die via de mond naar de slokdarm gaat) helderheid gegeven worden.
Als de diagnose gesteld is, kan de arts je bijvoorbeeld productieremmers voor de maagsappen meegeven. Maar hij kan ook zorgen dat de sluitspier zich weer verstevigd of stimuleren dat voeding sneller passeert. Afhankelijk van de oorzaak kan er ook nog een operatie plaatsvinden om bijvoorbeeld het middenrif te herstellen of het sluitmechanisme te verstellen.
Als je het eerst zelf wilt proberen, een zuurbindend middel kan zonder recept verkregen worden. Gebruik een dergelijk middel alleen niet te lang. Het kan anders weer spijsverteringsproblemen geven. Maagzuurremmers worden veel gebruikt, maar inmiddels is aangetoond dat dat weer meer kans op longontsteking geeft. Op zich niet zo vreemd, want maagzuur heeft een functie – zoals eerder beschreven – en deze functie wordt met een dergelijk middel dus ook lamgelegd.
Tot slot
Op zich is een enkele keer brandend maagzuur niet zo’n probleem, maar als het voort blijft duren dan is het goed om actie te ondernemen richting de arts. Meestal is het goed en snel op te lossen en voorkomt langdurig gekwakkel en met alle mogelijke gevolgen van dien.