Last van brandend maagzuur?

Last van brandend maagzuur? Recentelijk zijn er in de VS nieuwe cijfers gepubliceerd (universiteit van Californië) over alledaagse kwaaltjes. Behalve enkele redelijk oppervlakkige huidaandoeningen kwam daar het brandend maagzuur heel nadrukkelijk naar voren als een kwaaltje waar je niet meteen voor naar de arts gaat, maar wel als “lastig” ervaren wordt. Ook in Nederland gaan de maagzuurremmers veelvuldig over de toonbank. Wat is het feitelijk en hoe kan je het oplossen?

Functie van maagzuur

Als je last hebt van brandend maagzuur, officieel noemen we het reflux, dan komen als het ware je maagsappen weer terug de slokdarm in. De maagsappen zijn erg belangrijk in de maag, want ze doden bacteriën, visrussen en parasieten die ons lichaam binnen dreigen te dringen via de voeding die we tot ons nemen.

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken te benoemen, te denken valt aan:
  • Overmatig alcoholgebruik en zure vruchtensappen
  • Het sluitmechanisme tussen slokdarm en maag wat niet goed functioneert
  • Reactie op medicijnen
  • Sterke hormonale veranderingen

Voorkomen of genezen

Voorkomen

Vooropgesteld dat voorkomen altijd beter is, is dit niet altijd mogelijk. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden als je het wilt voorkomen.
  • Let op je gewicht, zwaarlijvigheid kan een bepaalde gevoeligheid stimuleren.
  • Let op wat je drinkt.
  • Zorg dat in bed je hoofd iets hoger ligt als de rest van je lichaam.
  • Eet niet vlak voor het slapen gaan of voordat je een intensieve training volgt.

Genezen

De diagnose wordt over het algemeen vrij snel gesteld en mocht er toch nog twijfel zijn, dan kan er middels röntgenonderzoek met behulp van contrastmiddel (bariumpap) uitsluitsel gegeven worden of, en dat wordt nogal eens als vervelend ervaren, middels een endoscopie (een buis die via de mond naar de slokdarm gaat) helderheid gegeven worden.

Als de diagnose gesteld is, kan de arts je bijvoorbeeld productieremmers voor de maagsappen meegeven. Maar hij kan ook zorgen dat de sluitspier zich weer verstevigd of stimuleren dat voeding sneller passeert. Afhankelijk van de oorzaak kan er ook nog een operatie plaatsvinden om bijvoorbeeld het middenrif te herstellen of het sluitmechanisme te verstellen.

Als je het eerst zelf wilt proberen, een zuurbindend middel kan zonder recept verkregen worden. Gebruik een dergelijk middel alleen niet te lang. Het kan anders weer spijsverteringsproblemen geven. Maagzuurremmers worden veel gebruikt, maar inmiddels is aangetoond dat dat weer meer kans op longontsteking geeft. Op zich niet zo vreemd, want maagzuur heeft een functie – zoals eerder beschreven – en deze functie wordt met een dergelijk middel dus ook lamgelegd.

Tot slot

Op zich is een enkele keer brandend maagzuur niet zo’n probleem, maar als het voort blijft duren dan is het goed om actie te ondernemen richting de arts. Meestal is het goed en snel op te lossen en voorkomt langdurig gekwakkel en met alle mogelijke gevolgen van dien.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandend maagzuur behandelen met maagzuurremmersBrandend maagzuur behandelen met maagzuurremmersBrandend maagzuur ontstaat wanneer voedsel en maagsappen opwerpen in de slokdarm. Het is te herkennen door een zure smaa…
Tips tegen brandend maagzuurTips tegen brandend maagzuurBrandend maagzuur: iedereen heeft er wel eens last van. Vooral tijdens de zwangerschap of na het nuttigen van verkeerd v…
Tekort aan maagzuur, vaak niet goed onderkendEen bekend probleem waar veel mensen last van kunnen hebben is brandend maagzuur. Bijna altijd wordt de oorzaak gezocht…
Brandend maagzuur, oorzaken en hulpmiddelenBrandend maagzuur, oorzaken en hulpmiddelenBrandend maagzuur is zeer vervelend en het kan ook pijnlijk zijn. Het is ook niet onschuldig omdat op den duur de slokda…

Hoe wordt diplopie (dubbelzien) veroorzaakt?Hoe wordt diplopie (dubbelzien) veroorzaakt?Diplopie is de aandoening waarbij de patiënt dubbel ziet, oftewel van de ene op de andere dag en soms geleidelijk aan ee…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.