Hoe wordt diplopie (dubbelzien) veroorzaakt?

Hoe wordt diplopie (dubbelzien) veroorzaakt? Diplopie is de aandoening waarbij de patiënt dubbel ziet, oftewel van de ene op de andere dag en soms geleidelijk aan een dubbel beeld krijgt. Spontaan dubbelzien kan echter een teken zijn van een gevaarlijke levensbedreigende aandoening, waarvoor met spoed medisch moet worden ingegrepen. Welke problemen kunnen aan dubbelzien ten grondslag liggen, wat zijn de symptomen en hoe kan diplopie worden behandeld?

Dubbelzien


Normaal scherp zien, maar nu niet meer!

Wanneer u de ogen open doet dan ziet u gewoonlijk een helder scherp beeld. Het kan echter zijn dat dit wordt verstoord waardoor u gaat dubbelzien. Symptomen waarbij u dubbel ziet kunnen worden veroorzaakt door een ernstige aandoening en moeten dus ook serieus worden genomen. Het kan worden veroorzaakt door kleine maar ook aandoeningen waarbij direct medisch ingrijpen noodzakelijk is. Waardoor wordt dubbelzien veroorzaakt en hoe kan het worden behandeld?

Oorzaken van dubbelzien

Het hebben van scherp beeld is afhankelijk van een aantal visuele systemen welke naadloos samen moeten werken. Ook de hersenen moeten de informatie vanuit de ogen op de juiste manier verwerken en vertalen naar een beeld. Een verstoring aan de volgende visuele ondersteunende oogonderdelen kan dubbelzien veroorzaken:
  • het hoornvlies van het oog bundelt het inkomende licht;
  • de lens leidt het licht in het netvlies;
  • zenuwen sturen via neurotransmitters informatie van het oog naar de hersenen, waar de informatie wordt verwerkt;
  • spieren in het oog zorgen ervoor dat het oog kan bewegen.

Alle onderdelen kunnen problemen hebben, waardoor dubbelzien kan worden veroorzaakt.

Problemen uitgelicht

Van het hoornvlies tot aan de hersenen kan informatie worden vervormd of onjuist worden geïnterpreteerd. De volgende problemen kunnen bij dubbelzien de oorzaak vormen:

Het hoornvlies

De toplaag van het oog kan zijn vervormd waardoor slechts aan één oog een probleem met het zien is ontstaan. De vervorming of beschadiging vervormt het licht waardoor het licht onjuist wordt gefocust op de lens. Dit kan worden veroorzaakt door een kras op het hoornvlies waardoor het beeld van het ene oog anders is. Ook herpesuitslag, koortslip of gordelroos en droogte van het hoornvlies kunnen hieraan ten grondslag liggen.

Bundeling licht

De lens zorgt ervoor dat licht gebundeld wordt. Treedt er staar op – vertroebeling van de ooglens – dan wordt het zicht minder. Staar komt meestal voor in beide ogen en kan qua gevorderdheid variëren. Met een kleine ingreep kan staar worden verholpen.

Aansturing oogspier

Door een verzwakte spier draait een oog minder efficiënt en kan worden veroorzaakt door Myasthenia gravis. Dit is een ernstige spierzwakte veroorzaakt door een zeldzame auto-immuunziekte. Ook kan het worden veroorzaakt door de ziekte van graves waarbij verticaal dubbel wordt gezien.

Signaalversturing

Neurotransmitters sturen de informatie van het oog naar de hersenen. Multiple Sclerose kan ervoor zorgen dat de zenuwen van het oog worden aangetast. Daarnaast kunnen het syndroom van Sturge-Weber – een progressieve verzwakking van het lichaam – en diabetes oogverzwakkingen veroorzaken.

Informatieverwerking

De hersenen moeten de informatie verkregen via de neurotransmitters op de juiste manier vertalen. Problemen in de hersenen kunnen een beroerte of herseninfarct zijn, een verwijding van een ader in de hersenen, hersenbloeding, of een hersentumor.

Diplopie en andere symptomen

Het dubbelzien kan zelfstandig voorkomen zonder aanvullende symptomen. Daarnaast kan het dubbelzien gepaard gaan met andere symptomen:
  • pijnlijk kunnen ronddraaien van de ogen en pijn hebben rondom de ogen;
  • hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid;
  • onjuiste uitlijning van de ogen, zwakheid in de ogen of gekruist staande ogen;
  • zware en hangende oogleden.

Komt dubbelzien bij u nieuw of spontaan voor dan is het noodzaak om medisch onderzocht te worden. Er zijn vele gevaarlijke redenen waarom u dubbel ziet. Om te achterhalen wat er aan de hand is kan een bloedtest, fysieke test worden gedaan en mogelijk een scan van het hoofd worden gemaakt. Ook eigen informatie over een mogelijke aanleiding van uw kant kan de arts helpen.

Dubbelzien behandelen

Om dubbelzien te behandelen is het noodzaak om te weten wat de onderliggende oorzaak is. Zwakke oogspieren kunnen chirurgisch worden behandeld, terwijl een zeldzame auto-immuunziekte als Myasthenia gravis goed met medicijnen kan worden behandeld. Het hebben van staar kan tegenwoordig met een kleine oogoperatie worden hersteld, waarna beide ogen weer scherp kunnen zien. Indien er sprake is van diabetes dan kan dat goed worden behandeld met insuline of medicijnen. Is er echter sprake van een herseninfarct, hersenbloeding of een hersentumor dan zijn de vooruitzichten minder gunstig. Bij onherstelbaar dubbelzien kan het dragen van een oogbedekking uitkomst bieden om zo de effecten te verminderen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niet meer goed kunnen zienDe ogen zijn in staat lichtprikkels op te vangen en die prikkels in de vorm van impulsen via de oogzenuw naar de hersene…
Grauwe (grijze) staar, oorzaak en operatieGrauwe (grijze) staar, oorzaak en operatieHet oog bestaat uit verschillende onderdelen. De ooglens is hier een belangrijk onderdeel van en zorgt voor accommodatie…
Loslatend netvlies: strepen en flitsen zienLoslatend netvlies: strepen en flitsen zienEr zijn steeds meer mensen waarbij het netvlies loslaat. Ze merken dat doordat ze vlekken en bliksemflitsen zien. Er is…
Staar aan de ogen: symptomen, operatie & nastaar laserenStaar aan de ogen: symptomen, operatie & nastaar laserenWat is staar aan de ogen en hoe kan staar worden verholpen? Staar is een troebele ooglens. Staar wordt ook wel 'cataract…

Gordelroos: rode huidvlekken met vocht gevulde blaasjesGordelroos: rode huidvlekken met vocht gevulde blaasjesRode huidvlekken met pijnlijke blaasjes op het lichaam kan gordelroos zijn. Heeft u als kind waterpokken gehad dan bent…
Last van brandend maagzuur?Last van brandend maagzuur?Recentelijk zijn er in de VS nieuwe cijfers gepubliceerd (universiteit van Californië) over alledaagse kwaaltjes. Behalv…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Diplopie
Reacties

Frans, 15-12-2017
Ik kreeg bij het gaan zitten even eensklaps een paar minuten dat ik alles dubbel zag toen was het weer over wat kan dat zijn? Reactie infoteur, 18-12-2017
Het kan door meerdere dingen worden veroorzaakt. Denk aan een tijdelijk bloedpropje dat verstopt zit, gestrestheid, Even een zenuw in de knel, vermoeidheid. Indien het geregeld voordoet dan is het verstandig om even naar de huisarts te gaan voor een medische check.

W. van Soestbergen, 03-03-2017
Sedert een half jaar zie ik af en toe dubbel, alhoewel het steeds vaker voorkomt. Dan zie ik vóór me op de weg twee auto`s i.p.v. één naast elkaar rijden. En ook 2 witte strepen rechts van een autoweg. Dichtbij is er geen probleem. Knijp ik het rechter- of linkeroog dicht dan zie ik vlijmscherp met één oog normaal 1 obstakel. Recent heb ik mijn ogen door geavanceerde apparatuur bij een erkende opticien laten doormeten. Alles was in orde, ik hoefde voorlopig nog geen verzien-bril. Links heb ik een beginnetje van staar, waar nog niets aan gedaan hoeft te worden. Ik ben echter niet op oogziekten of hersenziekte gecontroleerd.
Moet ik mij bezorgd maken dat dit een waarschuwing is voor een naderend herseninfarct? Reactie infoteur, 07-03-2017
Het kan een teken zijn van verschillende aandoeningen, maar het kan ook komen doordat een spiertje strakker dan normaal staat.

Marjan Kok, 02-01-2015
Ik ben 67 en zie sinds een paar weken ook dubbel, als ik recht vooruit kijk niet, dan is mijn zicht (denk ik) nog hetzelfde als 10 jaar geleden toen ik lenzen kreeg (+ 1.25) maar omdat ze zelden lekker zaten er maar mee gestopt, ik heb sindsdien alleen een leesbril +3 want zie normaal nog redelijk scherp t.v ondertiteling kon ik tot voor kort nog goed lezen maar word nu onduidelijker. Als ik 's avonds tv kijk of als ik moe ben een poosje m'n ogen dicht heb gedaan en kijk recht vooruit tv zie ik ook dubbel maar dat trekt wel weer weg, als ik zeg maar 30 graden opzij kijk zie ik constant dubben zowel rechts als lings, in mijn gevoel is mijn linker oog slechter dan het rechter, waar juist wel een cilinder afwijking zit zei de opticien 10 jaar geleden, sinds dien ben niet meer bij een opticien geweest. Moet ik nu weer naar de opticien of maar beter naar een oogarts? Of gaat het vanzelf over? Reactie infoteur, 03-01-2015
Hoe goed we zien verslechterd met de jaren. Persoonlijk moet u zich goed voelen bij het zicht dat u heeft. Indien u merkt dat het snel achteruit gaat dan kan een bezoek aan de opticien nuttige zijn, om bijvoorbeeld andere problemen uit te sluiten. Vaak gaan problemen aan het ook niet vanzelf over, en zullen verslechteren. Hoe snel dit gaat dat hangt ook per persoon af. Soms kan het van belang zijn om naar de oogarts te gaan. Ga bij twijfel eerst naar de huisarts met de klachten zodat u het beste advies verkrijgt in uw situatie.

M. Lammers-Vogel, 24-07-2013
Sinds een paar weken heb ik zo af en toe dat ik echt dubbel zie ik, kan mijn ogen dan niet meer recht krijgen… wat moet ik doen?

Met vriendelijke groet Mia Lammers-Vogel. Reactie infoteur, 25-07-2013
Soms kan dubbelzien met een neusspray worden opgelost, en soms is de oorzaak meer ernstig. Blijft het langdurig aanhouden, dan is een bezoek aan de huisarts altijd verstandig.

G. H. Bakker, 11-04-2013
Ik heb zeker 5 à 6 jaar last gehad van dubbel zien, de oogartsen en optometristen hadden hier geen oplossing voor.
Enkele dagen geleden gebruikte ik neusspray Otrivin Duo, en mijn dubbelzien was verdwenen na 6 jaar.

Uw commentaar graag.
Met vriendelijke groet,
Goos Bakker. Reactie infoteur, 20-05-2013
De relatie van neusspraygebruik tezamen met het verhelpen van oogproblemen kan slechts liggen aan de traanbuis. Dit is een verbinding tussen ooghoek met de neus waardoor normaal oogvocht wordt afgevoerd. Het is bekend dat een verstopte traanbuis een lui oog en mogelijk scheelkijken bevordert. Gewoonlijk is dit echter van toepassing bij kinderen. De gebruikte neusspray kan ervoor hebben gezorgd dat de traanbuis weer is vrijgekomen waardoor de aandoening is verdwenen. Toch is het vreemd dat het 5 jaar heeft geduurd.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.