Homeopathische geneesmiddelen bij blaren

Homeopathische geneesmiddelen bij blaren Blaren krijgt men door overmatige wrijving of knelling van de huid. Onder de blaar vormt zich nieuwe huid; nadat het vocht in de blaar is geabsorbeerd valt de bovenste huidlaag eraf. Te krappe schoenen of hevig transpirerende voeten kunnen de vorming van de blaar versnellen. Tegen blaren zijn er in- en uitwendige homeopathische geneesmiddelen te verkrijgen. Homeopathie wordt onder andere ingezet om een blaar te ontsmetten, de pijn te verzachten en bij een dreigende ontsteking van de blaar.

Blaren

Een blaar is een opeenhoping van vocht onder de opperhuid. Blaren kunnen in drie soorten worden onderscheiden:

Waterblaren

Een waterblaar vormt zich in de bovenste laag van de huid en zijn gevuld met een doorzichtig soort vocht. Deze blaren zijn minder geschikt om door te prikken, omdat het vocht een infectie kan veroorzaken. Mocht u de waterblaren doorprikken kunt u een steriele naald en een homeopathisch ontsmettend middel als Calendulan wondspray gebruiken. Deze blaren worden ook wel drukblaren genoemd en komen voornamelijk voor op de voeten.

Bloedblaren

Een bloedblaar ontstaat door wrijving in het lichaam als er op een plek een klap ontstaat. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als u met een vinger tussen de deur komt te zitten of een zwaar voorwerp laat vallen op uw vingers. Het zijn blaren die zich met, naast vocht, ook opvullen met bloed omdat er een bloedvat is geraakt. Dit zijn over het algemeen de meest pijnlijke blaren die u kunt krijgen. Bloedblaren komen ook voor in de mond als u bijvoorbeeld te hard op uw tong, wang of lip heeft gebeten. De blaar mag nooit zelf worden opengemaakt en het is verstandig om het gewoon te laten rusten om infectie te voorkomen. Een koud water kan de pijn wel tijdelijk verminderen. Het homeopathische middel Calendulan crème of zalf werkt ook licht pijnstillend en verzacht het weefsel.

Brandblaren

Brandblaren ontstaan door hitte en zijn tweedegraads brandwonden. Deze blaren kunnen ontstaan als u contact heeft gehad met een hittebron, bijvoorbeeld vuur, een kookplaat, thee, frituurolie of een uitlaat van een auto. Ook contact met chemische stoffen die soms in schoonmaakmiddelen of zuren zitten kunnen een brandblaar als resultaat geven. Een brandblaar zal vanzelf weer weggaan en u moet deze nooit doorprikken. Een arts raadplegen als deze blaar op een hinderlijke plek zit of als de pijn te heftig is, wordt aangeraden. Het homeopathische geneesmiddel Calendulan kan uitkomst bieden bij de pijn.

Hoe te handelen?

Als u een blaar hebt gekregen, bijvoorbeeld door sporten, prik die dan niet zelf door, maar ga bij voorkeur naar een EHBO-post. Is er geen EHBO-hulp voorhanden, laat de blaar dan dicht tot u thuis bent. Ontsmet de huid met Calendulan wondspray en steriliseer een naald door deze even in een vlam te houden. Bij het doorprikken van de blaar moet de huid daaromheen ook goed ontsmet worden, omdat de onderliggende huid anders ontstoken kan raken. Een onhygiënisch doorgeprikte blaar is vaak veel pijnlijker dan een dichte blaar.

Homeopathie bij blaren

Blaren kunnen prima worden behandeld met homeopathische geneesmiddelen. Bij blaren bereikt u het beste resultaat door te kiezen voor een combinatie van een inwendig en een uitwendig middel. Bij de volgende soorten pijnen en blaren kunt u kiezen voor een homeopathische oplossing:

Hoofdmiddel, zowel preventief als bij reeds gevormde blaren

Cantharis D6 kan worden ingezet om blaren te voorkomen en bij reeds gevormde blaren. Deze druppels worden gemaakt uit onder andere gepulverde Spaanse vliegen en helpen tegen met vocht gevulde blaren. De dosis die wordt aangeraden is 3 maal daags 10 druppels.

Als de blaar een stekende pijn veroorzaakt

Als de blaar een felle pijn veroorzaakt, met daaromheen hevige zwelling en roodheid is het homeopathische geneesmiddel Apis Mellifica D3 het juiste middel. Deze homeopathische stof wordt gemaakt door de honingbij en wordt onder andere ingezet bij huiduitslag, nierklachten en blaren. U kunt Apis Mellifica kopen als tabletten of druppels.

Uitwendig gebruik

Een combinatie van een in- en uitwendig homeopathisch middel geeft bij blaren het beste resultaat. Voor de volgende handelingen en soorten pijn kunt u homeopathische geneesmiddelen inzetten:

Ontsmetten

Soms kan het nodig zijn om een blaar zelf open te prikken. Om infecties te voorkomen dient er altijd gebruik gemaakt te worden van een ontsmettingsmiddel. Het homeopathische middel Calendulan wondspray is hier uitermate voor geschikt. Dit middel is verkrijgbaar bij apotheek en drogist. En is gemaakt van de goudsbloem, een plant die tot de composietenfamilie behoort en regelmatig in siertuinen te bewonderen valt.

Licht pijnstillend

Een blaar kan veel pijn met zich meebrengen, al helemaal als deze op een nare plek zit. Om het weefsel te verzachten en de pijn licht te stillen wordt het middel Calendulan crème of zalf gebruikt.

Ontstoken blaar

Ontstekingen komen vaak voor als blaren zelf worden doorgeprikt of als ze op de verkeerde manier worden behandeld. Mocht u merken dat de blaar begint te ontsteken kunt u het homeopathische middel Echinacea zalf van VSM gebruiken. Deze zalf versterkt de afweerfuncties tegen bacteriële en virale ziekteverwekkers. De zalf heeft een ontstekingsremmende en helende werking op de huid en wond en wordt ook ingezet tegen aambeien, blaasjes, krentenbaard.

Lees verder

© 2014 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je het beste een blaar behandelen?Hoe kun je het beste een blaar behandelen?Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van één of meerdere blaren. Je kunt blaren krijgen als je bijvoorbeeld nieuwe s…
Bloedblaar: behandelingBloedblaar: behandelingEen bloedblaar is een blaar/blaasje aan de huid dat gevuld is met bloed. Het kan behoorlijk pijn doen wanneer er veel dr…
Blaar: oorzaak en doorprikkenBlaar: oorzaak en doorprikkenEen blaar is een huidafwijking waarbij helder vocht zich onder een dun laagje huid bevindt. Blaren komen vaak voor bij s…
Een bloedblaar, wat is het en wat moet ik doen?Bloedblaren zijn misschien wel de meest pijnlijke blaren. Ze zijn dieper dan wrijvingsblaren. Bloedblaren gaan door een…

Homeopathische geneesmiddelen bij eczeemHomeopathische geneesmiddelen bij eczeemEczeem is een jeukende uitslag, die gepaard kan gaan met rode plekken, zwelling, schilfering of de vorming van vochtblaa…
Homeopathische geneesmiddelen bij blaasjesHomeopathische geneesmiddelen bij blaasjesBlaasjes zijn kleine, met vocht gevulde, bultjes. Er kunnen verschillende vormen van blaasjes op de huid voorkomen, elk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AndryFrench, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • http://www.netdokter.nl/index.cfm?act=thema.tonen&thema=1&subthema=4&info=161
  • http://bloedblaar.com/
  • http://www.homeopathievergelijker.nl/homeopathische-middelen/werkzame-middelen/apis-mellifica
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Goudsbloem_(soort)
  • http://bloedblaar.com/
  • Boek: Homeopathie en Gezondheid

Reageer op het artikel "Homeopathische geneesmiddelen bij blaren"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Eddwin
Laatste update: Oktober 2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Special: Huid, haar, nagels
Bronnen en referenties: 7
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!