Natuurgeneeswijzen, Simeonskuur, slangenreintoxine
Er zijn verschillende diëten voor het afslanken. Maar of het succes is van korte duur of het dieet spreekt de patiënt niet aan. De volgende kuur heeft bij zware gevallen en tot nu toe altijd geholpen: de Simeonskuur.
Simeonskuur
De kuur baseert zich erop dat er mensen zijn die alles kunnen eten zonder dik te worden terwijl anderen juist moeite doen om niet dik te worden en dan toch nog vaak te dik zijn.Daaruit volgt de conclusie dat niet alleen voedingsmiddelen iemand dik maken, maar dat het vaak meer om de stofwisseling gaat. De Engelse wetenschapsrnan Simeons slaagde er tenslotte in te bewijzen dat men dik wordt doordat de tussenhersenen verkeerd werken. Van hieruit worden ook slaap, lichaamstemperatuur en de zweetproduktie geregeld. Met behulp van een speciaal middel liet Simeons de vet-stofwisseling weer normaal functioneren en niet alleen zo dat het teveel aan vet werd weggenomen, maar dat er later ook niet weer een nieuwe vetafzetting kwam. Naast de injecties moet wel een dieet gevolgd worden, dat echter niet eenzijdig of naar is. Het is niet mogelijk een overzicht van het dieet te geven omdat het op iedere patiënt persoonlijk afgestemd wordt.
Slangenreintoxine
Zoals ik onder de behandelingsvormen al eens genoemd heb, is slangengif, het zogenaamde slangenreintoxine, ook een geneesmiddel. Natuurlijk wordt het gif dan sterk verdund en in bepaalde samenstelling geïnjecteerd, waarvan de natuurgeneeskunde er vooral bij bloedsomloop- en ademhalingsmoeilijkheden gebruik van maakt. Het gebruik is dus erg beperkt en er zijn maar kleine hoeveelheden nodig.
Spaanse mantel
Onder deze aanduiding wordt een bijzondere vorm van lichaamswikkels verstaan. In plaats van in water, leemwater of in hooibloemenwater gedrenkte doeken wordt een grote mantelachtige linnen doek gebruikt. De mouwen komen tot over de vingertoppen en de mantel bedekt het hele lichaam, van het hoofd tot aan de voeten. De patiënt trekt dit vochtige gewaad aan en gaat op droge doeken liggen. De mantel moet strak om het lichaam gevouwen worden. De rest van de inpakking gaat net zo als bij de wikkels.
Vasten met sap
Voorzover streng vasten als aangenaam kan worden ervaren, behoord het vasten met sap hiertoe. Een kuur met sap kan ook iemand die werkt volgen. Zoals bij iedere vastenkuur moet ervoor gezorgd worden dat de darmen leeg zijn voordat men aan de kuur begint. Daarvoor kan men het beste een heet water lavement nemen. Daarna kan men beginnen met de kuur, die een paar weken kan duren. Dit ligt natuurlijk aan de ziekte en het doel dat nagestreefd wordt. Op de morgen van de eerste kuurdag moeten drie glazen met warm water waarin 10 g glauberzout is opgelost, opgedronken worden. Deze worden binnen drie kwartier sloksgewijs opgedronken. Verder wordt er de gehele dag niets gedronken of gegeten. De volgende dag mag men binnen 12 uur 750 cc vruchten- of groentesap drinken. De indeling kan als volgt zijn: ‘smorgens, ‘smiddags en’s avonds 100 vruchtensap, 100 g groentesap en 50 g kruidensap. De keuze kan men aan de persoonlijke smaak overlaten. Maar bijzonder goed is kruidensap van selderie, uien, rammenas en berken. Natuurlijk worden deze porties niet als een maaltijd gebruikt; men drinkt ze sloksgewijs op totdat men aan het volgende toe is of neemt ze wanneer men een hongergevoel heeft.
Overigens heeft men alleen de eerste drie dagen last van een hongergevoel. Dan is de maag aan het leeg-zijn gewend en vraagt nergens meer om. Dit kleine offer wordt volledig goedgemaakt door het gevoel van opluchting en versterkte eigenwaarde, als de kuur helpt. En juist die gevoelens helpende kuur beter slagen. Na het beëindigen van de kuur moet men voorzichtig aan weer beginnen met eten. Een plotselinge eiwit- en vetrijke maaltijd zou de maag veel te veel belasten.
Voetbad, opstijgend
Het begrip voetbad wordt vaak in de natuurgeneeswijze verkeerd gebruikt en dat komt hierdoor omdat vooral op het platteland het hele been voet genoemd wordt. Ook Kneipp nam dit begrip zo over; eigenlijk moest men spreken van een onderbeen Dus bij een opstijgend voetbad mogen het water, de begietingen, enz. niet hoger komen dan tot het midden van het been. Opstijgende voetbaden zijn geschikt voor afleiding van de borst bij ziekten die met koorts gepaard gaan, bronchitis, etc. Eerst wordt er water met een temperatuur van 37 graden gebruikt, dat langzaamaan warmer gemaakt wordt totdat het de temperatuur van 40 tot 41 graden Celsius heeft bereikt en totdat men begint te zweten. Na die tijd moeten de benen droog ingepakt worden. Ook bedrust is zeer aan te bevelen. Na twee uur koud afwassen.
Wisseldieet
Bij sommige ziekten is het nodig om een dieet te volgen om de stofwisseling op peil te houden. Bij een wisseldieet wisselt het voedsel om de drie dagen zodat de urine afwisselend alkalisch en zuur is. Door deze wisseling in de urine worden ontstekingen veroorzaakt & etterverwekkers beschadigd, zodat de genezing eerder inzet. Voorbeelden van zuur voedsel: thee, volkorenbrood, boter, kaas, rundvlees en leverworst. Voorbeelden van alkalisch voedsel: appelsap bananen, spinazie, aardappel, roggebrood, tomaten, dadels.
Uit deze voorbeelden kunt u al zien dat het dieet afwisselend en ook lekker is. De eentonigheid van andere diëten zie je hier niet, omdat in een bepaald ritme tegenovergesteld voedsel op tafel komt. Vooral bij nierbekkenontsteking en bij blaasontsteking is dit dieet uitstekend. Daarbij kan men nog lindebloesemthee en thee van bes- en druivenbladeren drinken omdat tijdens de hele kuur veel gedronken moet worden.
Wrijfzitbad
Speciaal bij hardnekkige verstoppingen, stoornissen in de blaas en in de geslachtsorganen. Men heeft hiervoor een zitbad nodig. In dit bad wordt een voetenbankje gezet waarop de patiënt gaat zitten. Het water, 10 tot 15 graden, reikt daarbij tot aan het zitvlak, zodat het nog net droog blijft. Met een washandje of met een linnen doek begint de patiënt voorzichtig over zijn geslachtsdelen te wrijven. Dit kan 10 minuten duren maar ook wel een uur. De werking van een zitbad bestaat hieruit dat het zenuwsysteem via de geslachtsorganen beïnvloed wordt.
Zweedse gymnastiek
De Zweedse gymnastiek is een bijzondere vorm van heilgymnastiek. Men heeft er speciale kennis voor nodig en ze mag daarom alleen door een bevoegd iemand gegeven worden. De Zweed Thure-Brandt ontwikkelde volgens eigen inzicht deze methode en gebruikte haar bij verschillende vrouwenziekten. Omdat bij verkeerd gebruik van deze methode beschadigingen kunnen ontstaan kan dit niet zonder begeleiding.
Zweetpakking
Dit lijkt precies op de Priessnitzomslagen; alleen wordt hierbij heet water gebruikt.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen: Hoe en Wat?Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht. Deels wordt overgewicht veroorzaakt door een aanleg in onze…
Bronnen en referenties