Natuurgeneeskunde: Voetzwelling (dikke voeten), Eksterogen

Koude voeten kunnen aangeboren zijn. In dat geval hebben de patiënten ook koude voeten als ze in een warme kamer zitten. Veel van deze mensen kunnen zonder een kruik niet in slaap komen.

Voetzwelling (dikke voeten)

Symptomen:

Zwelling op de voetrug die meestal ‘s avonds opkomt. Als men de zwelling indrukt, blijft er een put achter.

Oorzaak:

Laat direct het hart onderzoeken. Ook een ziekte in de bloedsomloop of aan de nieren, spataderen of een doorgezakte voet kunnen de schuldigen zijn. En overbelasting van de voeten kan ook een oorzaak zijn.

Behandeling:

Is een lichamelijke ziekte of een ziekte in de bloedsomloop de oorzaak, dan deze direct laten behandelen (zie bij deze ziekte). Bij overbelasting werkt een omslag met hooibloemen, die twee uur moet blijven zitten, verfrissend. De benen omhoog leggen.

Genezingsproces:

Hangt af van de oorzaak, bij overbelasting moet men ervoor zorgen dat dit minder wordt, daar anders ernstige andere kwalen kunnen ontstaan: kramp, enz. Bij pijn massage volgens Dr. Pluschel.

Ter voorkoming: Verstandige levenswijze, goede spijsvertering.

Eksterogen

Symptomen:

Eksterogen bestaan uit een eeltvormige plek die in een punt naar beneden groeit en erg pijn doet doordat er druk komt op de leerhuid waarin de zenuwen zitten.

Oorzaak:

Slechtzittende (ook goedkope) schoenen. Het is onbegrijpelijk waarom zoveel mensen, vooral vrouwen die zich wel dure cosmetica aanschaffen, zo weinig geld over hebben voor schoenen (behalve voor modieuze schoenen en die knellen helemáál).

Behandeling:

Eerst een paar goede schoenen aanschaffen. Dan voetbaden met heet zeepwater voor het zachter maken. Dan de eeltlaag weghalen. In het middelpunt zit de wortel van de ekster- oog. Hieraan ontstaan weer nieuwe woekeringen. Een lapje dat iedere twee uur in citroensap wordt gedrenkt helpt vaak goed. Sommige patiënten gebruiken het volgende huismiddeltje: een uienring op de eksteroog leggen. Dit net zolang laten liggen totdat de kern loslaat. Daarna een heet voetbad en met citroenlapjes verder behandelen.

Genezingsproces: Watertrappen, dauwtrappen en op sandalen lopen.

Ter voorkoming: Goede schoenen. Bij de eerste verschijnselen meteen tegenmaatregelen nemen, de oude schoenen in de vuilnisbak gooien. Gezondheidsslippers dragen.

Koude voeten

Symptomen: ‘Mijn man zegt dat ik net een ijsberg ben en dat hij bang is verkouden te worden zo gauw hij mij maar aanraakt.’ Wat de patiënte, van beroep technisch tekenares, zo vrolijk zegt is een ernstig probleem. Ze heeft last van koude voeten. ‘Ook in een warme kamer en in bed blijven ze koud. En op kantoor moet ik mijn werk soms onderbreken om 5 minuten te gaan lopen omdat de kou tot in de benen omhoogtrekt. Koude voeten zijn een verschijnsel dat men serieus moet nemen. Of ze zijn een gevolg van een nog niet naar voren gekomen ziekte (die al jaren in het lichaam van de getroffenen aanwezig kan zijn) of men krijgt klachten door koude voeten.

Koude voeten staan met de volgende ziekten in verband: chronische maag-, darm- en bronchiale ontstekingen, astma, chronische verkoudheid, bleekheid, middenoorontsteking, voorhoofdsholteontsteking en neus-keelholte poliepen bij kinderen, migraine, neuralgiën, ischias, nervositeit, chronisch reuma, chronische hoofdpijn, slapeloosheid, hartklachten en kwalen in het onderlichaam. Mensen met koude voeten blijken gevoeliger voor infecties te zijn.

Oorzaak:

Ziekten aan de vaten, bloedsomloopstoornissen, bloedarmoede, beschadiging aan het kraakbeen, stoornissen in de schildklier, overgangskiachten. Inwerking van kou, bij het beroep in huis of ten gevolge van het klimaat, gebrek aan beweging, verzwakking, genotmiddelen, als koffie en thee bij personen die er gevoelig voor zijn. Veranderingen in de huid van voeten of benen.

Behandeling:

Zijn koude voeten het gevolg van een bekende ziekte of van een tot nu toe nog niet ontdekte ziekte, dan moet deze behandeld worden. Meestal kan dan met neuraltherapie en homoeopathische middelen de ziekte behandeld worden. Ook elektro-acupunctuur, eigen bloed- en eigen urine-behandeling, zowel als chiropraktijk kunnen helpen. In ieder geval uitvoerige behandeling volgens Kneipp. Zonnebaden en luchtbaden, de huid droog borstelen, veel wandelen. Thuis gymnastiek, de voeten heffen en weer laten zakken. ‘Als u naar de t.v. kijkt, de voeten iets hoger leggen. U zit dan ontspannen en het bevordert de bloedsomloop.’ Principieel moet men zich aanwennen met blote voeten te lopen. Als u ‘s avonds thuiskomt, meteen de sokken en schoenen uit en met blote voetén in de pantoffels. Erg gezond is het met blote voeten door het warme strandzand (in de vakantie) te lopen of door de dauw te lopen.

Vier weken lang voetbaden; het water moet 40°C zijn (5 minuten), daarna koude begietingen en droogkioppen met warme handen. Of een voetbad tot aan de knieën. Eerst één minuut bij 38°C, dan 5 seconden bij 17°C. Zes keer wisselen, met heet water beginnen en met koud water eindigen. Na vier weken alleen nog koude voetbaden. Na het koude voetbad moet u meteen gymnastiekoefeningen doen (natuurlijk op de blote voeten). ‘s Nachts de voeten met vochtige wikkels inpakken (dit alleen tijdens de behandeling). ‘s Morgens koud afspoelen. Als het koud weer is, stevige schoenen dragen die geen water doorlaten.

Genezingsproces:

Binnen acht weken moet ze geen last meer hebben van koude voeten. Is een andere ziekte de oorzaak van koude voeten, dan deze behandelen.

Ter voorkoming:

Als u kinderen hebt, begin dan meteen ze te harden. Dit is des te meer nodig als u merkt dat uw kind met koude voeten in een warm bed ligt. Er zijn ouders die hun kinderen als het koud is lekker dik inpakken en denken dat ze daarmee hun plicht gedaan hebben. Ze handelen verkeerd en zijn alleen maar op weg ervoor te zorgen dat hun kind weinig weerstand heeft. Weg met de veel te warme en zware dekens. Hierdoor kan niets meer uitwasemen. Veel met de kinderen in de buitenlucht gaan, ook als het koud is. ‘s Zomers op blote voeten laten lopen, die kleine steentjes doen heus niet zo’n zeer. Verzorg niet alleen de huid van uzelf, ook de huid van uw kind heeft crème nodig. Maar gebruik geen geparfumeerde; dit legt alleen maar de grondslag voor een niet reine huid. Vergeet niet dat als het ‘s morgens regent, uw kind de hele morgen met natte voeten op school zit. Dus stevige schoenen die geen water doorlaten. (‘s Zomers gevlochten schoenen, schoenen van stofofsandalen.) Grote kinderen moeten iedere avond hun voeten koud wassen (voor het wassen de voeten warm wrjven). Volwassenen kunnen beter eerst langzaam wennen de voeten koud te wassen. Warm beginnen en steeds kouder; tenslotte ‘s zomers en ‘s winters koud wassen. De zenuwen en de bloedsomloop van het hele lichaam varen er wel bij.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eksterogen vs voet eelt: preventie en handige remediesEr wordt geschat dat een gemiddeld mens gedurende zijn leven ongeveer honderdduizend kilometer loopt of wandelt. Je kan…
Eksterogen en het eelt er omheen kunt u zelf behandelenEksterogen en het eelt er omheen kunt u zelf behandelenEksterogen (ook wel “likdoorns” genoemd) kunnen enorm belastend zijn en een beperking zijn voor het wandelen, sporten bo…
Koude voeten voorkomenKoude voeten voorkomenKoude voeten, de een heeft er meer last van dan de ander. Als je voeten koud zijn krijg je ze vaak maar langzaam weer wa…
Pijnlijke voeten, wat doe je er aan?Pijnlijke voeten, wat doe je er aan?Onze voeten zijn kostbaar. We lopen er ieder dag mee. Wanneer je pijn hebt in je voeten, dan wordt het lopen vervelend.…

Natuurgeneeskunde: Verzorging van de voeten en benenDe voeten hebben overdag een zware last te dragen, worden steeds gevangen gehouden en nog slecht verzorgd ook. Zelfs vro…
Natuurgeneeswijzen, Simeonskuur, slangenreintoxineEr zijn verschillende diëten voor het afslanken. Maar of het succes is van korte duur of het dieet spreekt de patiënt ni…
Bronnen en referenties
  • Bron: naturheilkunde
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.